POVLAŠTENE MIROVINE

MRSIĆ ODGOVORIO MEDVEDU 'Ministar je zapravo otkrio poražavajuću istinu - Hrvatska je dobila novih 1097 branitelja 25 godina nakon završetka rata'

Zagreb, 051018. Markov trg, Sabor.
Konferencija za medije zastupnika Miranda Mrsica na temu: Vlada ukida naknade za nezaposlene.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Mirando Mrsić

- Iako je organizirao okrugli stol s ciljem da diskreditira sve one koji se zalažu za uvođenje reda u mirovinskom sustavu, ministar Tomo Medved zapravo je otkrio poražavajuću istinu da će se broj povlaštenih mirovina iz godine u godinu još samo povećavati. Ministar Medved je, naime, potvrdio činjenicu da je u proteklih pet mjeseci – 25 godina nakon završetka Domovinskog rata - Hrvatska dobila novih 1097 branitelja, budućih korisnika povlaštenih mirovina - kazao je Mirando Mrsić, bivši ministar rada i mirovinskog sustava u SDP-ovoj vladi, sada predsjednik Demokrata, komentirajući okrugli stol koji je u srijedu organiziralo Ministarstvo branitelja.

Mrsić kaže kako mu je žao što ga ministar Medved nije pozvao na okrugli stol i što nije imao priliku iznijeti argumente zašto je nužno izdvajanje povlaštenih mirovina iz mirovinskog sustava, te predstaviti svoj prijedlog zakona.

- Ovako se taj skup pretvorio u okrugli stol istomišljenika s kojega nismo čuli niti jedan valjan argument protiv mojeg prijedloga, ali smo zato saznali dodatne razloge zašto je potrebno provesti izdvajanje povlaštenih mirovina iz mirovinskog sustava. Saznali smo da broj branitelja i dalje raste, što znači da će rasti i broj budućih korisnika povlaštenih mirovina, dok istovremeno sve veći broj mladih obitelji odlaze iz Hrvatske - kaže Mrsić napominjući kako sve to predstavlja dodatno opterećenje za mirovinski sustav koji će se, kako tvrdi, urušiti ako se ne krene u razdvajanje svih mirovina po posebnim propisima, odnosno povlaštenih mirovina.

- Izdvajanjem povlaštenih mirovina iz mirovinskog sustava otvorio bi se prostor za povećanje radničkih mirovina i do 20 posto. Izdvajanje mirovina po posebnim propisima ne bi značilo ukidanje ili smanjenje braniteljskih i ostalih mirovina, već bi isključivo osiguralo stabilnosti mirovinskog sustava i otvorilo prostor za rast radničkih mirovina. Transparentnost mirovinskog sustava treba biti cilj svake ozbiljne vlade, no jučerašnji okrugli stol Medvedovih istomišljenika još jednom je, na žalost, potvrdio da su povlaštene mirovine svete krave mirovinskog sustava - rekao je Mrsić i pozvao ministra financija da javnosti podastre točne podatke o tome koliko Hrvatska godišnje potroši na stečena prava i beneficije hrvatskih branitelja.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo