U SABORU

MRSIĆ OPTUŽIO HDZ ZA NOVO UHLJEBLJIVANJE 'Tko se sada vidi na čelu tog fantomskog izmišljenog instituta na grbači hrvatskog naroda?'

Mirando Mrsić
 Tomislav Kristo / CROPIX

Saborski zastupnik Demokrata Mirando Mrsić kritizirao je u srijedu u Saboru novi zakon o vodama ustvrdivši kako se njime osniva još jedan "fantomski institut u cilju uhljebljivanja HDZ-ovaca" što je HDZ-ov Branko Bačić demantirao navodeći kako je taj institut nastao prije 10 godina.

"Nakon što je Vlada na čelo inspektorata fino uhljebila Andriju Mikulića pitanje je tko je sljedeći? Hoće li Plenković u ratu u HDZ-u smiriti nekog od svojih izazivača, preko grbače Hrvatskih voda? Tko se od sadašnjih politikanata uhljeba na grbači hrvatskog naroda i ruševinama Hrvatske vodoprivrede vidi na čelu tog fantomskog izmišljenog instituta", upitao je Mrsić tijekom slobodnog iznošenja stajališta.

Tvrdi da se novim zakonom o vodama "ispod radara" osniva novi Institut za vode čiji će jedini komitet biti Hrvatske vode, a da se o tome uopće nije raspravilo nacionalno vijeće za vode, najviše tijelo koje odlučuje o vodno-gospodarskim pitanjima.

"Što skrivate? Za koga se osniva ovaj institut? Kako se to uklapa u zaključak Vlade o smanjenju broja instituta i agencija", upitao je Mrsić vladajuće.

"Majstorska HDZ-ova radionica uhljebljivanja i trošenja javnog novca dolazi do vrhunca”, ustvrdio je Mrsić.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić demantirao je da se osniva Institut za vode radi uhljebljivanja HDZ-ovaca.

Podsjetio je da je on u hrvatski pravni i zakonodavni sustav uveden 2009. godine, dakle prije punih 10 godina i da taj institut nije nikakva izmišljotina ove Vlade niti je nastao kao potreba za bilo čijim zapošljavanjem.

Podsjetio je i da je Vlada ukinula 54 različite agencije, zavoda i instituta. "Da je nama u HDZ-u bilo do uhljebljivanja, onda bi vjerojatno zadržali te agencije i tamo bi bilo dovoljno mjesta za uhljebljivanje”, konstatirao je Bačić.

Mostov zastupnik Miro Bulj u slobodnom iznošenju stajališta upozorio je na "tihu" privatizaciju hrvatskih izvora pitke vode, spomenuvši davanje u koncesiju Jamnice, Lipika, izvora Sv. Roka i Cetine.

"Voda je javno dobro, a u ovome trenutku ona postaje dobro samo pojedinaca, ona ne smije biti dobro pojedinaca i ona ne smije biti komercijalno dobro", naglasio je Bulj.

Kao pozitivan primjer naveo je Sloveniju koja je Ustavom zaštitila pitke vode te najavio u ime Kluba Mosta prikupljanje potpisa za izmjenu Ustava kako bi se pitka voda zaštitila i u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:35