ODGOVOR SINDIKALNOM VOĐI RIBIĆU

Mrsić: 'S ovom vladom nema trgovine, nema trgovine ispod stola, nema dogovora u četiri oka!'

Zagreb, 120412.Markov trg.Banski dvori.Redovita sjednica vlade.Na slici: Mirando Mrsic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je danas, u povodu izjave Vilima Ribića da četiri sindikata neće potpisati sporazum o izmjenama Temeljnoga kolektivnog ugovora za javne službe ako Vlada iz prijedloga zakona o reprezentativnosti ne povuče odredbu o strukovnim sindikatima, da s ovom vladom nema ucjena ni trgovine ispod stola, te je izrazio nadu da će izmjene biti potpisane u srijedu.

"Jučer je svim sindikatima otišao elektronskom poštom prijedlog izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora. Mislim da smo se mi dogovorili o platformi na kojoj ćemo potpisati te izmjene i ja se nadam da ćemo u srijedu imati konačno rješenje", kazao je Mrsić gostujući u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog".

"Što se tiče ovih medijskih istupa ponavljam: s ovom vladom nema trgovine, nema trgovine ispod stola, nema dogovora u četiri oka", rekao je i istaknuo da zakon o reprezentativnosti nema nikakve veze s pregovorima o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe.

"Što se tiče zakona o reprezentativnosti, on je u Saboru i nema nikakve veze s ovim pregovorima. Mi smo rekli da što se tiče pregovaranja, pregovarat ćemo samo o onome što je na stolu i onom što je zajedničko svim pregovaračkim stranama. Prema tome nema ucjena, nema trgovine i nema dogovora ispod stola", poručio je Mrsić.

Čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ustvrdio je jučer da odredba o strukovnim sindikatima iz predloženog zakona o reprezentativnosti "temeljito razbija sindikate", te da sindikati "prije potpisa moraju znati da je ta odredba nestala iz zakona". Najavio je i da četiri sindikata - tri prosvjetne "vertikale" te medicinskih sestara - u srijedu neće "pristati ni na kakvo jednokratno odricanje bez jasno ugovorene obaveze da se po izlasku iz krize ta jednokratna davanja ljudima vrate" i rekao da sindikati mogu to stajalište korigirati jedino ako "Vlada učini jake kompenzacije za taj besplatan kredit koji dobiva od članova sindikata".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:19