IZBORI 2017.

Mrsić vodi novu struju u SDP-u: Samo uz Mrak Taritaš rušimo Bandića

 Damjan Tadić / CROPIX

Tri i pol mjeseca do lokalnih izbora SDP još nije donio konačnu odluku o tome tko će biti njihov kandidat u utrci za zagrebačkoga gradonačelnika.

SDP je u nedostatku vlastitog jakog kandidata, suočen s tri podjednako neugodne mogućnosti: ili da podrži kandidatkinju HNS-a Anku Mrak Taritaš, ili da u zadnji čas lansira vlastitog stranačkog kandidata koji bi već u prvom krugu mogao doživjeti poraz, ili da podrži nestranačku kandidatkinju Sandru Švaljek.

Sam Davor Bernardić, prema informacijama iz SDP-a, odustao je od ideje da se kandidira za gradonačelnika, ako je o njoj uopće ozbiljno i razmišljao. Isto tako, sve je izvjesnije da Bernardić i krug oko njega nisu spremni podržati HNS-ovku Mrak Taritaš. U sadašnjim okolnostima, HNS se od političkog partnera promeće u SDP-ova rivala koji unutarnje potrese u SDP-u nastoji iskoristiti da se što bolje pozicionira na političkom centru. “Nakon što je Ivan Vrdoljak na zadnjim izborima, što vještim pregovorima sa SDP-om, što preferencijskim glasovima, na koalicijskoj listi izborio 9 saborskih mjesta, dolazak Mrak Taritaš na čelo Zagreba ojačao bi poziciju HNS-a na lijevo liberalnom dijelu političke scene, a to ne želimo”, kazao nam je jedan od istaknutih SDP-ovaca.

U HNS-u razočarano tvrde da će odugovlačenjem i mogućom uskratom podrške njihovoj kandidatkinji SDP olakšati još jednu Bandićevu pobjedu jer će se lijevo liberalni glasovi rasuti, a niti na desnoj strani Bandić nema ozbiljnog konkurenta.

Široka fronta

Ni u SDP-u, međutim, kako doznajemo, nisu svi sretni zbog sve vjerojatnije odluke o uskrati podrške Anki Mrak Taritaš. Argumenti toga kruga SDP-ovaca vrlo su slični onima koji se mogu čuti i u HNS-u: “Ako u Zagrebu SDP uskrati podršku Anki Mrak Taritaš, širom otvara vrata za još jednu Bandićevu pobjedu”, tvrdi jedan od njih.

“Kandidaturom Mrak Taritaš”, dodaje isti sugovornik, “koja je u kampanji već daleko odmakla imamo jedinstvenu priliku stvoriti široku stranačku frontu protiv Bandića i napokon ga pobijediti. Ta fronta podrazumijeva ne samo predizbornu podršku zajedničkoj kandidatkinji za gradonačelnicu nego i tijesnu postizbornu suradnju SDP-a, HNS-a, HSS-a i HSU-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini”.

Jedan od sugovornika iz SDP-a tvrdi da je najjači tihi zagovornik podrške kandidaturi Mrak Taritaš bivši ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. On, tvrdi isti izvor, ima ambiciju postati jedan od dvoje zamjenika moguće gradonačelnice Anke Mrak Taritaš. Mirando Mrsić, međutim, u kratkoj izjavi za Jutarnji list takve tvrdnje iz SDP-a nije želio potvrditi, ali ni opovrgnuti. “Ne želim komentirati spekulacije”, izjavio je.

U potrazi za vlastitim stranačkim kandidatom za Zagreb, u SDP-u su razmišljali o mogućnosti lansiranja u utrku nekog od afirmiranih SDP-ovaca, ali i o kandidiranju mladog, posve novog političkog lica. Kad je riječ o novim licima, najviše se razgovaralo o 28-godišnjem ekonomistu Dominiku Etlingeru, vijećniku u zagrebačkoj Skupštini i tajniku zagrebačke stranačke organizacije. Shvatili su, međutim, da su s promocijom novog stranačkog lica u Zagrebu već dobrano zakasnili.

U SDP-u se sve ozbiljnije razmatra ideja da podrže Sandru Švaljek kao neovisnu kandidatkinju. U vrhu te stranke su svjesni da bi podrška nestranačkoj ekonomistici koja je u dva navrata bila savjetnica HDZ-ovih vlada, na prošlim lokalnim izborima zamjenica Milana Bandića, a za predstojeće izbore ju je za zagrebačku gradonačelnicu već kandidirao HSLS, koalicijski partner HDZ-a - riskantna za SDP.

Zagovornici te ideje, međutim, smatraju da bi za SDP pobjeda Sandre Švaljek u konačnici bila manje riskantna od pobjede Mrak Taritaš. Pobjedom Švaljek, SDP bi u Zagrebu, tvrdi naš sugovornik iz te stranke, ostvario znatan utjecaj, pogotovo ako se ima na umu da bi joj zamjenici bili iz SDP-a. Uz to, Švaljek nema vlastitu stranku, pa bi u zagrebačkoj Skupštini snažno ovisila o podršci SDP-a, a i rast HNS-ova utjecaja njezinom bi pobjedom bio obuzdan pa bi SDP sačuvao položaj lidera oporbe.

'Iako priželjkujem promjene u Rijeci, neću se kandidirati'

I u SDP-u i u HNS-u svjesni su da je Zagreb ključ suradnje tih dviju stranaka u ostalim sredinama. Oklijevanje SDP-a da podrži Mrak Taritaš u Zagrebu potaknulo je vrh HNS-a da se upusti u potragu za Obersnelovim protukandidatom u Rijeci.

“Taj je grad jako lijevo-liberalno uporište, ali Riječani su već prilično siti Obersnela i rado bi na njegovu mjestu vidjeli nekog drugog”, kaže nam sugovornik iz HNS-a. Pošto je HNS-ovac Pero Lučin odbio ponudu te stranke da se kandidira za gradonačelnika Rijeke, HNS-ovci su s istom ponudom došli sveučilišnoj profesorici Sanji Barić. U slučaju pristanka Barić bi, doznajemo, bila kandidatkinja ne samo HNS-a već šire građanske koalicije koju bi činili i IDS, PGS i stranka Pametno. Zanimalo nas je da li je S. Barić donijela konačnu odluku o toj političkoj ponudi. “Iznenađena sam koliko mi se ljudi izvan politike nakon objave te vijesti javilo jer mnogo njih zaista želi da se u Rijeci nešto promijeni. Iako pratim politiku i priželjkujem promjene u Rijeci, nisam za ulazak u aktivnu politiku”, odgovorila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:42