NOVI POKUŠAJ

MUČNA BITKA ZA MALENOG CESAREA IDE DALJE Uskoro će ga ponovno pokušati odvesti od majke i predati ocu, na pomolu nove velike demonstracije u Splitu?

Nina Kuluz
 Paun Paunović / CROPIX

Za početak veljače zakazan je ponovni pokušaj predaje osmogodišnjeg Cesarea Avenatija ocu Talijanu Alessandru Avenatiju prema odluci Općinskog suda u Splitu, javlja Slobodna Dalmacija.

Radi se o drugom pokušaju, nakon što krajem lipnja prošle godine prvi nije proveden, formalno jer nije angažiran stalni sudski vještak, a stvarno jer se željela izbjeći eskalacija nasilja zbog okupljenog mnoštva prosvjednika.

S primopredajom dječaka nije suglasna majka Nina Kuluz koja živi s njim u roditeljskom stanu na splitskom predjelu Pujanke od rujna 2016. godine, nakon četiri godine bijega pred pravosuđem zbog odvođenja dječaka s očeve adrese u Moncalieriju u Italiji.

Krajem prošle godine Nina Kuluz je u Torinu nepravomoćno osuđena na tri godine i četiri mjeseca zatvora zbog ilegalnog odvođenja sina Cesarea iz Italije kada je imao godinu i pol dana. Osim bezuvjetne zatvorske kazne potpuno joj je oduzeta roditeljska skrb čime je izmijenjena prvotna odluka Obiteljskog suda o zajedničkom skrbništvu majke i oca nad dječakom.

Nakon odluke o krivnji sud u Torinu je prihvatio imovinsko-pravni zahtjev Alessandra Avenatija, oca dječaka te je Nini Kuluz naloženo da ga sa 50.000 eura mora obeštetiti za godine tijekom kojih nije znao gdje mu je sin s kojim se ona skrivala u Hrvatskoj i BiH. Odlukom istog suda mora se periodično javljati talijanskoj policiji, javlja Slobodna Dalmacija.

U međuvremenu je pokušala osporiti odluku hrvatskih sudova o provođenju ovršnog postupka kojim se izvršava pravomoćna odluka o povratku dječaka u državu rođenja, ali nije uspjela.

Dječak je u međuvremenu nastavio pohađati školu, a prema nalogu suda treba mu se omogućiti i učenje talijanskog jezika kojeg uopće nije govorio zbog godina razdvojenosti s ocem. Upravo stoga se za svaku sudsku radnju mora osigurati službeni prevoditelj za talijanski jezik.

Kako je u Splitu slučaj Cesarea Avenatija bio glavna tema medija i društvenih mreža te žučnih komentara, od samog početka sudski tumači iz Splita izbjegavaju angažman. Stoga je splitski sud morao angažirati sudskog tumača iz Rijeke, a osim njega na pokušaju predaje dječaka ocu bit će policija, psiholog i socijalni radnik. Za očekivati je kako će se ponovno okupiti i prosvjednici koji se protive predaji dječaka ocu.

Osim postupka za provođenje pravomoćne sudske odluke na Općinskom sudu u Splitu su pokrenuta još dva postupka. Kazneni u kojem je majka optužena zbog otmice i odvođenja dječaka ne samo van Italije nego i van Hrvatske te parnični u kojem je ona u ime dječaka zatražila od oca da financira njegovo uzdržavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:51