JUTARNJI U POSJEDU DOKUMENATA

'MUČNO JE ŠTO ON GLUMI ŽRTVU' Ministrov savjetnik ima porezni dug od 132.395 kuna, koji plaćaju jamci

 

Sklonost Ante Guge, posebnog savjetnika ministra gospodarstva Darka Horvata, da stvara i ne vraća dugove, kosi nove žrtve. Otkrili smo da je taj posebni ministrov savjetnik, o kojem smo već pisali jer su druge osobe morale vraćati njegove kreditne dugove, u trenutku imenovanja na savjetničku dužnost imao pozamašan porezni dug. A ima ga još uvijek. Iz dokumentacije Porezne uprave i Fine, kojom raspolažemo, vidljivo je da je zbog njegova poreznog duga, 27. veljače ove godine Porezna uprava ovršila i blokirala račun osobe koja mu je bila jamac. Najnovija žrtva Guginog poreznog duga je žena, redateljica sa statusom slobodne umjetnice koja se sama izdržava, koja nema zaštićeni račun pa ju je blokada računa zbog njegova poreznog duga bacila na koljena i ostavila bez osnovnih sredstava za život.

Uz to, riječ je o ženi koja je nakon teške onkološke operacije, kemoterapija i zračenja ostala 70-postotni invalid. Ante Gugo je, podsjetimo, na prijedlog ministra gospodarstva Darka Horvata, a uz potvrdu premijera Plenkovića, na dužnost posebnog Horvatovog savjetnika za strateško i krizno komuniciranje imenovan 19. studenoga 2018. U trenutku imenovanja na savjetničku dužnost, prema dokumentima Porezne uprave kojima raspolažemo, NATURA SCRIPTA J.d.o.o. u vlasništvu Ante Guge i njegove supruge, imalo je porezni dug od 132.395,43 kune, od čega 124.967,81 kuna glavnice, a 7.427,62 kune zatezne kamate.

Očito svjestan da savjetnik ministra ne smije imati porezni dug, Gugo je prema dokumentaciji Porezne uprave kojom raspolažemo, u listopadu 2018., mjesec dana prije nego što će postati posebni Horvatov savjetnik, predložio Poreznoj upravi Područnom uredu Zagreb, odgodu naplate toga duga i obročnu otplatu. Mjesec i pol nakon imenovanja, 2. siječnja 2019., Porezna uprava odobrila mu je obročnu otplatu u 24 rate. Ugovor o obročnoj otplati u ime Porezne uprave potpisala je pročelnica Područnog ureda Zagreb, Ana Herak, a u ime jednostavnog dioničkog društva Natura Scripte, vlasnik Ante Gugo. Kao instrumente osiguranja plaćanja duga, Gugo je našao dva jamca: Umjetničku organizaciju Menorah Film iz Zagreba i redateljicu u statusu slobodne umjetnice.

Nije platio ni lipe

U ime Menorah Filma bjanko zadužnicu na iznos od 100.000 kuna potpisao je suvlasnik te produkcijske kuće Fran Juraj Prižmić, a redateljica mu je potpisala bjanko zadužnicu na iznos od 50.000 kuna. One su bile jamstvo da će se, u slučaju da Gugo ne otplaćuje anuitete reprogramiranog poreznog duga, država naplatiti od njih. “Krajem 2018., kad sam potpisivala tu nesretnu zadužnicu, Ante mi je slagao da se radi o 25.000 kuna. Mislila sam da netko koga premijer Plenković postavlja na dužnost savjetnika ministra gospodarstva neće sebe dovesti u situaciju da ne vraća dug”, ispričala nam je redateljica jamac, koja nas je zamolila da joj zbog zaštite roditelja koji su u godinama i bolesni, zaštitimo identitet.

“Rekao mi je da Ministarstvo gospodarstva provjerava sve, i kako ne bi mogao doći na tu dužnost da ima kakav dug. Obećao mi je da će dug otplatiti do svibnja 2019. i molio me da potpišem jer ne može u samo nekoliko dana skupiti taj novac. U to vrijeme smo zajedno radili na tekstu za jednu predstavu, bio je nezaposlen, a ja znam što znači biti nezaposlen i htjela sam pomoći. Kod notara sam saznala da zadužnica može biti samo na 50.000. Ipak sam potpisala, uvjerena da će Porezna tu zadužnicu odbiti.

Te sam godine prolazila teške kemoterapije i zračenja zbog onkološke bolesti, i nisam mogla raditi pa nisam imala ni prihoda osim 2.700 kuna na ime tantijema od filmova koje sam dobila na isteku te godine”, ispričala nam je redateljica koja nas je zamolila da joj zbog roditelja, kao i maloljetnih članova obitelji zaštitimo identitet. Od siječnja 2019. do siječnja 2021. Gugo je Poreznoj upravi mjesečno morao uplaćivati nešto više od 5.000 kuna, koliko je iznosio mjesečni anuitet reprogramiranog duga.

Međutim, u rujnu prošle godine pročelnica zagrebačke porezne područne uprave Ana Herak, koja je devet mjeseci ranije s Gugom potpisala ugovor oobročnoj otplati poreznog duga, donosi rješenje o raskidu toga ugovora. U tome rješenju, čiju presliku imamo, Herak konstatira kako je Gugo u prvih devet mjeseci prošle godine platio 0,00 kuna reprogramiranog poreznog duga i da je dospjeli iznos neplaćenih anuiteta u tome trenutku 47.183,64 kune. Kako Gugo ni nakon raskida ugovora nije podmirivao obaveze, Fina je 27. veljače ove godine ovršila račun redateljice jamca. No kako je na redateljičinu računu bilo svega 17.903 kune, Fina joj je uzela sve i blokirala račun sve dok s njega ne namiri preostali iznos od 31.806 kuna. “Bila sam u šoku jer sam blokirana i jer do tada nisam imala pojma da duguje više od 130.000 kuna.

Za njegov ukupni porezni dug doznala sam tek na Fini, kad su me blokirali. Samo nekoliko dana prije blokade slušao me kako plačem jer se bojim za zdravlje roditelja, i od straha da neću ove godine moći zaraditi dovoljno da preživim jer zbog mojih kolega - redatelja ne mogu dobiti novac od HAVC-a za svoje filmove”, kazala nam je redateljica. Kad sam ga obavijestila da sam blokirana, rekao je da će mi taj novac “nadoknaditi”. Užasno me vrijeđa taj izraz “nadoknaditi”, jer sve što tražim je da mi vrati moj novac koji mi treba za režije i hranu.

Svako jutro mu šaljem poruku i pitam kad će mi vratiti novac, a on obećava da će donijeti sutra, pa sutra, a to sutra ne dolazi. On zna za moju invalidnost nakon operacije, zna da sam uključena u eksperimentalnu terapiju koja bi mi trebala pomoći otkloniti posljedice onkološke bolesti, zna da su zbog njegova duga s računa zaplijenili čak i onih 600 kuna koje mjesečno dobivam kao onkološki bolesnik.

Glumi žrtvu

Najmučnije je u svemu što još glumi i žrtvu”, kaže nam redateljica. Provjerili smo je li Porezna uprava, prije nego što je odlučila blokirati račun slobodne umjetnice, dospjeli Gugin porezni dug pokušala naplatiti s računa drugog platežno jačeg jamca, Menorah Produkcije, koja mu je izdala bjanko zadužnicu na 100.000 kuna. “Ne, Porezna uprava nas nije ovršila i nisam uopće znao da Ante Gugo ne vraća taj porezni dug”, kazao nam je u telefonskom razgovoru suvlasnik Menorarh produkcije Fran Juraj Prižmić.

“Kad su mediji prošle godine objavili da mu jamci vraćaju neke ranije dugove, zabrinuo sam se i pitao vraća li porezni dug. Uvjeravao me da uredno vraća te kako ništa od toga što mediji pišu nije istina”, kazao nam je Prizmić, koji tvrdi da uopće nije znao da Gugo uz njegovu Menorah produkciju ima i drugog jamca. Međutim, ta producentska kuća i Gugo su i u poslovnom odnosu jer surađuju na zajedničkom projektu. Prižmić nam je potvrdio da s Gugom radi na snimanju dokumentarnog filma i serije “Oluja koju nismo mogli izbjeći”. Film se snima na temelju istoimene Gugine knjige, a Gugo je i pisac scenarija za dokumentarac i seriju.

“Snimanja su već počela, a nadamo se da će sve biti gotovo do kolovoza ove godine, kad se obilježava 25. obljetnica Oluje”, kazao nam je Prizmić i dodao kako su se nakon što ih je HAVC odbio financirati, javili na neke druge natječaje kako bi namaknuli sredstva. “Nadam se da nam njegov porezni dug neće to pokvariti”, prokomentirao je Prizmić. U Poreznu upravu uputili smo pitanje kako su krajem 2018. kao jamca - platca Guginog poreznog duga mogli prihvatiti slobodnu umjetnicu koja te godine skoro i nije imala prihoda.

Uputa Ministarstva financija o odgodi naplate poreznog duga iz 2009. koja je još uvijek na snazi nalaže Poreznoj upravi da obavezno provjerava prihode jamaca. U točki 1.2. te Upute stoji “Ako se kao sredstvo osiguranja daje bjanko zadužnica, onda je potrebno da ista ima jamca platca koji je bonitetan.” Redateljica koju su prihvatili kao jamca bila je sve prije nego bonitetna.

Poreznu upravu smo upitali i zbog čega Gugin dospjeli porezni dug umjesto blokade računa slobodne umjetnice, na kojem je bilo samo nešto više od 17.000 kuna, nisu ovršili s računa bonitetne Menorah produkcije? Iz ureda za odnose s javnošću stigao nam je pisani odgovor: “Sukladno članku 8. Općeg poreznog zakona, porezno tijelo dužno je kao poreznu tajnu čuvati sve podatke koje porezni obveznik iznosi u poreznom postupku te sve druge podatke u vezi s poreznim postupkom kojima raspolaže, kao i podatke koje razmjenjuje s drugim državama u poreznim stvarima pa tako i u ovom slučaju”.

Odgovor Porezne uprave je nepotpisan i ne znamo koja osoba iza njega stoji. Situacija u kojoj Porezna uprava 2018. kao valjanog jamca uzima slobodnu umjetnicu bez prihoda, a u veljači ove godine ovršuje njezin, a ne račun platežno sposobnog jamca Menorah produkcije, s kojom je Gugo u zajedničkom projektu, otvara ozbiljno pitanje - kakva je u ovoj priči uloga Porezne uprave? Uživa li posebni Horvatov savjetnik samo zaštitu ministra i premijera, ili je i miljenik Porezne uprave?

Ministarstvu gospodarstva u četvrtak smo uputili pitanja u kojima smo tažili da se ministar Horvat očituje o Guginom poreznom dugu i odgovori na pitanje uživa li on i dalje ministrovo povjerenje. Nakon dan i pol čekanja, rekli su nam da će odgovoriti idući tjedan te kako naše pitanje u sadašnjim okolnostima nije među njihovim prioritetima... A redateljica s čijeg je računa krajem veljače država ovršila 17.903 kune i blokirala je u nakani da joj na ime Guginog poreznog duga uzme i dodatnih 31,.806 kuna koje tek treba zaraditi, kazala nam je da ne vidi izlaz situacije u kojoj se našla. Spomenuta redateljica nije, i prvi Gugin jamac kojeg je taj bivši novinar i urednik Nedjeljne Dalmacije, bivši HDZ-ov savjetnik za medije i aktualni Horvatov posebni savjetnik, pretvorio u žrtvu.

Plaćaju stambeni kredit

Jutarnji list je prije godinu dana objavio ispovijed bivšeg Guginog prijatelja Želja Sičaje. On je 1997. bio jedan do troje Guginih jamaca za stambeni kredit u iznosu od 100.000 njemačkih maraka. Međutim, već 2000. su mu počela stizati prve opomene pred ovrhu jer Gugo nije otplaćivao rate. “Pokušavao sam doći do svoga ‘prijatelja’, ali on se ne javlja, promijenio je telefon. Zovem njegovu ženu i kažem što se dogodilo, a ona mi govori da joj je muž na službenom putu, da će problem riješiti čim se vrati”, ispričao nam je tada Sičaja. Međutim, Gugo mu se nije javljao, a Sičaji je 2002. na plaću sjela ovrha. Gugin stambeni kredit otplaćivao je sve do 2006. Ovrhe su zatim na nekoliko godina stale, a zatim su mu ponovno počele stizati 2011.

Sičaja je otplatio oko 200.000 kuna Guginog stambenog kredita, dobio je i pravomoćnu presudu prema kojem mu Gugo mora vratiti taj novac, ali kad je Sičaja s ovršnom ispravom došao na Finu da bi ovršio Gugin račun, doznao je da je 33. u naplatnom redu te kako Gugo prije njega ima ukupno 32 ovršne isprave na temelju kojih svojim vjerovnicima mora vratiti nešto više od 2,2 milijuna kuna. Željko Sičaja, nažalost, nije dočekao povrat svog duga. Početkom veljače ove godine preminuo je od srčanog udara u 55. godini. Jutarnji list je prije godinu dana pisao i o slučaju Gugine poznanice, samohrane majke koju je Gugo 2012. nagovorio da mu na svoju kreditnu karticu kupi robe u vrijednosti od oko 12.000 kuna. On sam kreditnih kartica nije imao jer su mu zbog blokiranih računa bile oduzete.

Obećao je da će joj svaki mjesec otplaćivati dospjele rate, što je i činio u prvih nekoliko mjeseci, a zatim prestao. Njegova poznanica, koja je uz to bila i podstanar, morala je podići nenamjenski kredit i raditi nekoliko poslova da bi ga otplatila. Obećavao joj je vratiti novac, ali to do danas nije učinio. Prijetnje ovrhama stizale su i drugim jamcima koje je Gugo uspio nagovoriti da mu budu jamci, među kojima je i čitav niz novinara čiji su se profesionalni putevi u nekom trenutku ukrstili s Guginim. Ministar Darko Horvat uzvišenom ministarkom šutnjom prelazi preko svega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 08:01