‘NESTALI‘ TURISTI

MUP: 44% stranaca nam je reklo da su samo u tranzitu; Iznajmljivači: To su većinom ilegalci!

Na granici je registrirano više od 550.000 stranaca, a u sustav eVisitor upisano ih je gotovo upola manje
 Duje Klarić/Cropix

Dan nakon što je Jutarnji list objavio priču u velikom nesrazmjeru broja gostiju koji je zabilježen u turističkom registru te onih koji su prema podacima MUP-a prošlog vikenda prešli granicu, stiglo je pojašnjenje Ministarstva unutarnjih poslova.

Naime, jučer smo objavili kako je proteklog vikenda, dakle 7., 8. i 9. kolovoza u eVisitoru zabilježeno ukupno 320 tisuća dolazaka, od čega 278 tisuća stranaca, no statistika Ministarstva unutarnjih poslova izvijestila je pak kako je na iste datume granične prijelaze prema našoj zemlji prešlo ukupno 720 tisuća osoba, od čega se na strance odnosilo 553 tisuće.

Prema podacima koje su nam poslali jučer, iz MUP-a kažu kako se 44 posto stranaca koji su u zemlju ušli 7., 8. i 9. kolovoza prilikom granične kontrole izjasnilo da su u našoj zemlji u tranzitu, što otprilike pokriva broj stranaca koji nije upisan u eVisitor.
Oni, dakle, nisu upisani u turistički registar jer ovdje nisu boravili niti kao komercijalni niti kao nekomercijalni gosti, već su zemlju prema propisima trebali napustiti najkasnije u roku od 12 sati od ulaska.

Dvije statistike

U međuvremenu ta se razlika između dviju statistika i nešto smanjila pa su nam tako jučer iz HTZ-a poručili da je u međuvremenu u sustav pristiglo i nešto novih prijava, čime je broj dolazaka prošlog vikenda s 320 skočio na 390 tisuća, a stranaca s 278 tisuća na 330 tisuća.

Problem nam je također pokušala pojasniti direktorica Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK Martina Nimac Kalcina.

Ona je rekla kako postoji opravdana sumnja da su dobar dio “nepostojećih stranaca” zapravo ilegalci, i to prije svega stranci koji su vlasnici priličnog broja nekretnina diljem Jadrana, a koje pak nisu zabilježene ni kao kuće za odmor niti kao mjesto stanovanja.

“Dobar dio njih ovdje ima kuće koje nisu prijavljene kao vikendice, a jednako tako ljudi u njima formalno-pravno ne žive jer ne borave ovdje više od tri mjeseca godišnje. Mi na ovaj problem dugo upozoravamo, godinama govorimo kako u Hrvatsku stižu stranci vlasnici kuća koji bi se po zakonu trebali prijaviti u registar i platiti pristojbu s obzirom na to da predstavljaju nekomercijalne goste, no oni ipak nisu nigdje zavedeni. To nam se posebno kristaliziralo u doba korone, kad su granice bile zatvorene i kad se najednom počelo spominjati da treba otvoriti granice prema Sloveniji jer slovenski građani u Hrvatskoj imaju 110 tisuća kuća”, upozorava Nimac Kalcina.

Siva ekonomija

Koliki je doista udio neprijavljenih gostiju, nažalost, u Hrvatskoj nitko ne može niti pretpostaviti jer je njihovo detektiranje prilično teško.

Nadležnost nad ovim poslom spada u domenu Turističke inspekcije koja posluje pri Državnom inspektoratu, no tamo doznajemo kako ove sezone, usprkos prijavama te redovnim nadzorima, nisu zabilježili niti jedan slučaj neprijavljivanja gostiju.
Kad su u pitanju kontrolirani nadzori, to niti ne čudi s obzirom na to da su se oni uglavnom provodili nad kampovima i hotelima, a pretpostavka je da se najveći dio neprijavljenih gostiju nalazi u kućama i apartmanima koji uopće nisu registrirani za odmor ili najam. Inače, prema statistici MUP-a, u periodu od 7. do 9. kolovoza u Hrvatsku je ušlo 553.216 stranih državljana, a u istom periodu ju je napustio približno isti broj stranaca - njih 562.877.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:39