MIGRANTSKA KRIZA

MUP ODGOVORIO ŠKORI 'Hrvatska ne treba vojsku na granicama, raspolažemo najopremljenijom graničnom policijom u Europi'

Granična policija / Ilustracija
 Robert Fajt / CROPIX

U ovom trenutku ne postoje niti sigurnosni, a niti humanitarni razlozi zbog kojih bi Ministarstvo unutarnjih poslova cijenilo potrebu za angažmanom Oružanih snaga u potpori zaštite državne granice, budući da se hrvatska policija pokazala profesionalnom, spremnom I doraslom obavljati poslove nadzora i zaštite vanjske granice Europske unije”, stoji u odgovoru Ministarstva unutarnjih poslova Jutarnjem listu. Upit smo uputili u MUP nakon što je predsjednički kandidat Miroslav Škoro danas u Dubrovniku izjavio kako je migrantska kriza eskalirala te da policiji na granici treba pomoć vojske.

“Hrvatska policija čini sve što može da bi spriječila daljnju eskalaciju tog problema. Moramo upozoriti da je primarni zadatak države da štiti svoj teritorij i građane. Bilo bi dobro razmisliti o tome da se i druge službe uključe u ovaj proces jer je policija na izmaku snage. Pri tom prvenstveno mislim na Oružane snage Republike Hrvatske", naglasio je Škoro.

Sukladno Zakonu o nadzornu državne granice za nadzor državne granice zaduženo je Ministarstvo unutarnjih poslova a “Iznimno kad Ministarstvo ili predsjednik Vlade to ocijene potrebnim zbog sigurnosti ili humanitarnih razloga , Oružane snage RH mogu pružiti potporu u zaštiti državne granice na način propisan zakonom kojim se uređuje obrana RH”.

Na Škorine navode kako je policija na granici na izmaku snaga te da nema ni dovoljno ljudstva ni tehnike da kontrolira cijelu granicu, iz MUP-a odgovaraju kako su ustrojili i opremili jednu od najbrojnijih i najopremljenijih graničnih policija u Europi. “Hrvatska granična policija u ovom trenutku broji 6500 policijskih službenika, posebno osposobljenih za poslove nadzora i zaštite državne granice te postupanja prema osjetljivim skupinama i tražiteljima međunarodne zaštite. Pored navedenog, hrvatska policija raspolaže s još dodatnim snagama iz redova interventne i specijalne policije koji također, ovisno o vrsti terena, sudjeluju u obavljanju navedenih zadaća na najnepristupačnijim terenima, a u njenu opremljenost uloženo je oko 270 milijuna eura”.

U svom odgovoru iz MUP-a su se osvrnuli i na Škorino otkriće da je zbog ilegalnih migranata I njegovo vozilo na putu za Dubrovnik zaustavila policija a jednom su čak bili i pregledani. “Današnji primjer i činjenica da se predsjednički kandidat na svom putu susreo s policijskim službenicima samo je dokaz prisutnosti i neselektivnog obavljanja nadzora, kako na granici, tako i u dubini teritorija”, poručuju iz MUP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. studeni 2020 13:26