'NE NASJEDAJTE'

MUP UPOZORAVA GRAĐANE NA PREVARANTE 'Policija ne prikuplja osobne podatke građana putem aplikacija radi evidentiranja kršitelja samoizolacije'

 
 Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH / FACEBOOK

Ministarstvo unutarnjih poslova zaprimilo je prijave građa koji kažu kako ih se preko raznih internetskih aplikacija te društvenih mreža i messengera u ime MUP-a traži osobne podatke kako bi se napravio registar osoba koje krše samoizolaciju. MUP pak upozorava kako je riječ o novome obliku prijevare te upozoravaju građane da se ne nasjeda na takve poruke.

"Zaprimili smo informacije da naši građani putem mobilnih aplikacija za razmjenu poruka, fotografija i videozapisa na pametnim telefonima zaprimaju obavijesti putem kojih se traži da, zbog izrade evidencije o prekršiteljima mjera samoizolacije, povratno dostave sljedeće osobne podatke: ime i prezime, adresu stanovanja, OIB ili JMBG, te kopiju osobne iskaznice. ", tvrde iz MUP-a navodeći kako Ministarstvo unutarnjih poslova ne prikuplja osobne podatke putem mobilnih aplikacija, već se dakle radi o prevari.

Ovo je po svemu sudeći prvi takav oblik prijevara koji se pojavio kod nas, no prema najavama Interpola od prije nekoliko dana prevare koje se baziraju na sadržajima vezanima uz pandemiju koronavirusa već se detektirane širom svijeta.

Interpol je nedavno izdao upozorenje zbog novih oblika kriminala koji pokušavaju eksploatirati pandemiju koronavirusa, te upozoravaju građane da budu oprezni. Kriminalci iskorištavaju strah i neizvjesnost koju je stvorio COVID-19 kako bi se okoristili građanima koji samo žele zaštititi svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih, izjavio je glavni tajnik Interpola Jürgen Stock.

Interpol navodi da je do sada asistirao nacionalnim policijama u 30-tak slučajeva novih oblika kaznenih djela vezanih uz koronvirus, širom svijeta. Uglavnom se radi o raznim vrstama on-line prevara, gdje se uz pomoć lažnih oglasa građanima pokušava prodati oprema za zaštitu od virusa, najčešće kirurških maski i dezinficijensa.

No, osim oglasa koji "iskaču" na internetu zabilježeni su i drugi modaliteti prevara, poput telefonskih poziva i e-mailova. Osim prodaje medicinske opreme prevaranti su tako žrtvama širom svijeta slali poruke u kojima ih upozoravaju da su neki od članova njihove rodbine zaraženi COVID-om 19 te je potrebno uplatiti novac za troškove njihovoga liječenja. No, globalna pandemija koronavirusa osim novih oblika prevara, dale je podlogu za povećanu eksploataciju i do sada poznatih oblika hakiranja, poput ubacivanja raznih računalnih virusa i iznuđivačkih softwarea (ransomware).

Naime, sada se takvi softveri u računalne sustave pokušavaju ubaciti kroz poruke vezane pandemijom COVID-a 19. Interpol konkretno upozorava da se neke od žrtava primili mailove koji izgledaju kao krizna upozorenja zdravstvenih institucija, a u kojima se krio računalni virus, ili bi se pak u takvim mailovima tražila dostava bankovnih podataka i sl. Interpol je u svojemu proglasu dao instrukcije građanima kako da se pokušaju zaštite ako sumnjaju da bi se mogli naći na meti prevaranata.

Prije svega, kažu, potrebno je provjeriti kredibilitet adresa s kojih takvi mailovi šalju, odnosno pokušaju "proguglati" da li takve institucija postoji i koja joj je zaista službena e-mail adresa. Naime, prevaranti konstruiraju lažne web-adrese i mailove koji podsjećaju na one legitimnih institucija, a razlika je najčešće u nekome malome detalju.

Većina žrtva ovakvih do sada detektiranih prevara uglavnom su bile u Aziji, dok su bankovni računi prevaranata locirani u drugim dijelovima svijeta, npr u Europi. Interpol je stoga sudjelovao u blokadi 18 bankovnih računa s tako ukradenim novcem te je do sada blokirano oko 730.000 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 09:48