KBC OSIJEK

MUŠKARAC IZ ĐAKOVA NEMA KORONAVIRUS Stigli rezultati dodatnih testiranja i otklonili svaku sumnju

 
 Vlado Kos / CROPIX

NOVO 19:27 I rezultati naknadnih testova pokazuju kako pacijent iz osječke bolnice nije zaražen koronavirusom, javlja HRT.

Prof. dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", bolnice koja jedina može potvrditi je li virus došao u Hrvatsku, rekla je da su testovi na pacijentu koji je u izolaciji u Osijeku zbog sumnje na koronavirus, pokazali da je pacijent nije obolio od koronavirusa.

- Jučer i danas radili smo uzroke krvi i gornjih dišnih putova, u jednom testu nešto od tih uzoraka bio je blago pozitivan a drugi, kojeg smatramo potvrdnim, je bio kompletno negativan i jučer i danas. Doktor Ivan Kristijan Kurolt, priznati molekularni virusolog, poslao je nalaze tvorcu testa iz instituta u Berlinu. Dužni smo tim referentnim centrima poslati uzorak za dodatnu potvrdu. Bolesnik ne kašlje i dobrog je općeg stanja. On će vjerojatno biti pod određenim zdravstvenim nadzorom dok se ne vidi razvoj bolesti, rekla je.

Zagreb, 300714.
Prof. dr. Alemka Markotic, infektologinja snimljena u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljevic za temu o eboli.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / CROPIX
Prof. dr. Alemka Markotić


Test iz Berlina Klinika je dobila prije tri dana. Virus je, rekla je, dosta sličan po ponašanju i molekularnim karakteristikama SARS-u, ali i po mnogome se razlikuje - očito se brže širi. Rekla je i da je teško razlikovati simptome od gripe, no kod koronavirusa su u komplikaciji upala pluća obostrano, dok kod gripe to baš nije slučaj. No, istaknula je da se niti jedna dijagnoza ne ostavlja se samo po jednoj osnovi. Rekla je da se ne zna koliko će trajati epidemija. Objasnila je da se virus širi kapljičnim putem te da se očekuje da bi s nastupanjem proljeća trebao nestati.

- Ali s virusima se nikad ne zna, imaju svoju logiku, svoj način preživljavanja i vidjet ćemo. Mi smo spremni i svakodnevno smo u kontaktu s Kriznim stožerom, kojeg smo dio, i ministrom. Na pitanje kada se očekuje cjepivo, rekla je da se regularno cjepivo može proizvesti za 10-ak godina, a u ubrzanom postupku za 20-ak mjeseci. Vidjet će se hoće li se koristiti dijelovi genoma ili će se pokušati raditi cjepivo od izoliranih virusa, kazala je.

-----------------------------------------------------------

Muškarac iz Đakova u dobi od 26 godina hospitaliziran je na Klinici za infektologiju KBC-a Osijek zbog sumnje u zaraženost koronavirusom, no prva testiranja govore da je bila riječ o svojevrsnoj lažnoj uzbuni jer su prva dva testiranja na koronavirus bila negativna.

- Bolesnik je u subotu, desetog dana po povratku iz Kine, dobio jednokratnu temperaturu od 38 stupnjeva i postupili smo sukladno pravilima struke. Kolege iz obiteljske medicine su ga najavile i uputile u bolnicu, a mi smo ga primili i izolirali. Bolesnik je trenutno dobro, danas nema temperaturu, bez poteškoća je, ali je i dalje izoliran. Prvi rezultati testiranja su negativni, a konačne rezultate očekujemo večeras oko 19 sati i ako bude sve u redu planiramo ga otpustiti kući - kazala je u nedjelju poslijepodne prof. dr. sc. Ljiljana Perić, v.d. predstojnik Klinike za infektologiju, dodavši kako je KBC Osijek cijelo vrijeme u kontaktu s ministrom zdravstva te Klinikom dr. Fran Mihaljević.

Pacijent se, inače, iz Kine vratio 20. siječnja i sada je u zadnjim danima inkubacijskog perioda, zbog čega u KBC-u Osijek ističu kako nema mjesta panici.

- Do sada je sve odrađeno prema protokolu, što potvrđuje da smo spremni odgovoriti i na ovakve izazove, a što se tiče izvješćivanja javnosti treba znati da je bolesnik najavljen u subotu kada smo svi došli u bolnicu, pregledan je i uzeti su uzorci za analizu. Dakle, potrebno je vrijeme da se sve obavi i adekvatno odgovori na upite javnosti - istaknula je prof. dr. Perić, koja je pojasnila i zašto se pojavila sumnja u koronavirus.

- Za svakog pacijenta koji dolazi iz Kine i ako ima bilo kakve simptome respiratornih puteva, šmrcanje, temperaturu... u roku dva do deset dana od povratka, jer toliko traje inkubacija, dužni smo postupiti ovako kako smo postupili - objasnila je dr. Perić, koja je odgovorila i na pitanje što će biti ako i novi nalaz bude negativan, a što ako bude pozitivan.

- Ako test bude negativan ostavit ćemo ga u bolnici još dan-dva, a nakon toga pratiti ambulantno. Treba istaknuti i da je on trenutno u karanteni, ali ako znamo da je inkubacija 10 dana onda smo pri kraju potrebe i za karantenom. Ako test bude potvrdan zadržat ćemo bolesnika još jedno vrijeme na našoj klinici. No, i ovakva infekcija kod zdravih osoba može proći kao blaga respiratorna bolest. Dakle, i u tom slučaju pratit ćemo ga jedno vrijeme. On danas cijeli dan nema temperaturu i ako problema ne bude ni sljedećih dana zaključujemo da je prebolio bolest - istaknula je predstojnica dodavši i kako "jedna temperatura u bolesnika i to desetog dana po povratku iz Kine bojim se da pripada nekoj drugoj virozi".

- No, i ovaj postupak potvrđuje našu ozbiljnost. KBC Osijek i Epidemiološka služba su spremni popratiti sve što zahtijeva ova situacija te zbrinuti sve bolesnike koji ovdje gravitiraju - zaključila je prof. dr. Perić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:52