DOŠLI SAMO HNIP-ovci

Na Bandićevom tradicionalnom novogodišnjem primanju za novinare bez HND-a

Milan Bandić
 Marko Todorov / CROPIX

Tradicionalno novogodišnje primanje za novinare koje je u utorak navečer u palači Dverce priredio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ovog je puta prošlo bez predstavnika Hrvatskog novinarskog društva (HND), koji su se inače u pravilu protokolarno obraćali tom prigodom.

Tako su večeras na novogodišnjem primanju govore održali predsjednik Hrvatskih novinara i publicista (HNiP) Krešimir Čokolić, te domaćini predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Nitko od predstavnika Hrvatskog novinarskog društva (HND) nije stao pored njih i održao govor.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) prošle je godine u više navrata oštro osudilo neprimjereno ponašanje zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića prema novinarima, a posebice novinarkama, kada ih je verbalno omalovažavao.

Na veliku osudu HND-a naišao je Bandićev seksistički ispad usmjeren prema novinarki Mateji Dominiković s N1 televizije s kraja kolovoza nakon što mu je postavila niz pitanja o zagrebačkom GUP-u.

HND je upozorio i da su meta Bandićevih napada bile i kolegice i kolege s Hrvatskog radija, HTV-a, RTL-a i Nove TV, a posebno ga zabrinjava što se najčešće okomljuje na novinarke.

Krovna novinarska udruga i Sindikat novinara Hrvatske također su zbog učestalog vrijeđanja novinarki i novinara prošle godine pokrenuli kampanju „Samo odgovorite na pitanje“.

To novinarsko udruženje poručilo je tada kako je pravo svakog novinara i novinarke da postavljaju pitanja i inzistiraju na odgovorima dok je obaveza dužnosnika na njih odgovoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:40