ČESTITALI BOŽIĆ

Na bogoslužju za pravoslavni Badnjak po PRVI PUTA ZAJEDNO predsjednik i premijer! I jedan i drugi citirali Teslu

 Damjan Tadić/CROPIX

Na bogoslužju za pravoslavni Badnjak u crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu po prvi puta su zajedno prisustvovali hrvatski predsjednik i premijer.

Predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović čestitali su Božić mitropolitu Jovanu Pavloviću i svim kršćanskim vjernicima koji blagdan Božića slave po julijanskom kalendaru.

‘Mržnju u struju’

U četvrtak su premijer i predsjednik prisustvovali proslavi pravoslavnog Božića koji je tradicionalno organiziralo Srpsko narodno vijeće.

- Nikada nećemo potjerati ni marginalizirati osjećaj posebnog identiteta bilo koje zajednice, a posebno srpske jer njezin status u hrvatskom društvu i među drugim zajednicama poseban je, povijesno, društveno, u svakom drugom smislu i psihološki.

Volio bih da u potpunosti zaživi ona Teslina ‘ponosan sam na svoj srpski rod i hrvatsku domovinu’ - poručio je premijer Zoran Milanović na prijemu SNV-a koji je okupio je cijeli državni vrh. Sva tri predsjednika - države, Vlade i Sabora - pozvala su na mir, razmijevanje i suradnju s nacionalnim manjinama u Hrvatskoj, posebno sa srpskom.

- Srpska zajednica u Hrvatskoj je nešto bez čega ne mogu zamisliti Hrvatsku. A Hrvatska danas ne bi bila ono što jest bez velikog doprinosa srpske zajednice u našoj povijesti - naglasio je Josipović, koji je također citirao Teslu koji je Hrvatima i Srbima tijekom Drugog svjetskog rata poručio: “Kada biste svoju mržnju pretvorili u električnu energiju, osvijetlili biste sve gradove i sva naša sela”.

Premijer je najavio kako će nova vlast izgrađivati Hrvatsku u kojoj će se svaki građanin osjećati kao svoj na svome. Za Milanovića, kada se govori o odnosu prema srpskoj zajednici, ključna riječ nije tolerancija i suživot, već život.

Kosor nije došla

Dvorana HND-a bila je premala kako bi primila sve uzvanike SNV-a, no među visokim dužnosnicima nije bilo nikoga od predstavnika HDZ-a iako je poziv upućen i njima. ( S.B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:25