FRAKCIJSKI RAT

NA BURNOJ SJEDNICI ZASTUPNIČKOG KLUBA ČLAN PREDSJEDNIŠTVA PRIJETIO OSTAVKOM Romanu Jerković ulovili kako sve snima mobitelom

 
 CROPIX

>>> NOVO 16:04 Nakon što je vidio naslov na portalu Jutarnjeg lista prema kojem je podnio ostavku na mjesto člana Predsjedništva SDP-a, javio se Domagoj Hajduković i rekao da nije za stvarno dao ostavku, nego da je to izgovorio u žaru rasprave.

Prema onome što su nam ispričali, nakon što je Romana Jerković uhvaćena u snimanju, Željko Jovanović je pitao da kako Predsjedništvo nije sram, na što je Hajduković udario šakom po stolu i rekao da on daje ostavku u Predsjedništvu i za to zaradio pljesak.

No, kad su se svi malo ohladili, ispalo je da to nije bila prava ostavka, nego - prijetnja ostavkom.

-----------------------------

Frakcijski rat u SDP-u nastavljen je na sjednici Kluba zastupnika koja je započela u 13.30 sati. Predsjedništvo SDP-a jučer je na telefonskoj sjednici promijenilo svoju odluku da predsjednik Kluba bude stranački šef Davor Bernardić i time izbjeglo izvjesni ishod po kojemu bi većina saborskih zastupnika SDP-a to odbila.

Predsjedništvo je odlučilo da na čelu kluba i dalje bude i dosadašnji predsjednik, Arsen Bauk. No, tim manevrom nije izbjegnut sukob. Bauk se nije pojavio na sjednici zbog privatnih obaveza, no nije ju vodila ni njegova zamjenica Sabina Glasovac koja je na službenom putu, pa je ta dužnost dopala Predraga Freda Matića.

Od njega se očekivalo da će na dnevni red staviti promjene Poslovnika Kluba koji su pripremili takozvani pobunjenici, no on je to odbijao i u jednom trenutku zatražio pauzu radi konzultacija. Nakon pauze Poslovnik je ipak stavljen na dnevni red i izglasan.

Po njemu je Klub zastupnika dobio veću autonomiju prema stranci i njenom predsjedniku jer ga sada više ne mogu sazvati samo predsjednik Kluba i predsjednik stranke, nego će se sazvati i ako to zatraži trećina članova Kluba.

U slučaju da sjednicu zatraži trećina članova, ona se mora sazvati bez odgode, u roku od dva dana. Također na zahtjev trećine članova glasanje na Klubu će biti tajno. Ono što je najbitnije, Poslovnik izričito kaže da predsjednika Kluba i potpredsjednike biraju članovi iz svojih redova. Ovakva poslovnička odredba otklanja mogućnost da Predsjedništvo SDP-a Klubu nameće predsjednika što se pokušalo s ljetošnjom odlukom da na čelu Kluba bude Bernardić. Od SDP-ovaca saznajemo da je na sjendici bilo 20-tak zastupnika.

Zagreb, 190918.
Trg svetog Marka. Sabor RH.
Pocetak sjednice kluba zastupnika SDP-a
Na fotografiji: Arsen Bauk, Predrag Fred  Matic,  Davor Bernardic, Pedja Grbin.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Zagreb, 190918.
Trg svetog Marka. Sabor RH.
Pocetak sjednice kluba zastupnika SDP-a
Na fotografiji: Arsen Bauk, Predrag Fred  Matic, Davor Bernardic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Zagreb, 190918.
Trg svetog Marka. Sabor RH.
Pocetak sjednice kluba zastupnika SDP-a
Na fotografiji:Predrag Fred Matic, Gordan Maras, Davor Bernardic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Za promjene Poslovnika glasali su svi osim Bernardića koji nije pristupio glasanju, te Freda Matića koji je bio suzdržan.

Sjednica je na trenutke bila burna. U jednome je času Domagoj Hajduković, predsjednik županijske organizacije SDP-a Osječko baranjske objavio da podnosi ostavku na članstvo u Predsjedništvu SDP-a. Ta njegova odluka znači da je Predsjedništvo ostalo bez šest članova.

Četvoricu, Peđu Grbina, Sinišu Hajdaša Dončića, Vedrana Babića i Mihaela Zmajlovića je Glavni odbor suspendirao jer su organizirali potpisivanje pisma za zahtjevom da Bernardić ode s čela stranke. Peti je Bojan Glavašević koji je izašao iz SDP-a, a šesti je sada Hajduković. Tako su od 17 članova (uključujući Bernardića) spali na njih 11.

Tijekom sjednice izbio je i sukob s Romanom Jerković koju su, kako tvrde neki naši sugovornici, neki SDP-ovci uhvatili u snimanju sjednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:18