PRAVEDNIK MEĐU NARODIMA

NA CEREMONIJI NA KOJOJ JE TREBAO BITI I HASANBEGOVIĆ: Članovima njegove obitelji dodijeljeno najviše odličje Izraela

 
Obitelj Prohić

Odličje Pravednik među narodima, koje Izrael dodjeljuje osobama zaslužnim za spašavanje Židova od holokausta tijekom 2. svjetskog rata po cijenu vlastita života, u utorak je u Sarajevu uručeno potomcima obitelji Prohić iz Gračanice, čije je četvoro članova od sigurne smrti zaštitilo židovsku djevojčicu Nadu Kolman.

Ona je zajedno s članovima uže obitelji ovim povodom doputovala u Bosnu i Hercegovinu, zemlju u kojoj je i rođena 1942. godine.

Ovo priznanje su zavrijedili Avdo Prohić, njegova supruga Esma te Avdin brat Sabrija i njegova supruga Safeta, a na svečanosti u Židovskoj općini u Sarajevu medalju Pravednika među narodima primio je njihov srodnik Rejhan Prohić, sin Avdinog i Sabrijinog najmlađeg brata Rukiba i ujedno bratić Zlatka Hasanbegovića, zastupnika u Hrvatskom saboru i bivšeg ministra kulture.

Hasanbegović je prvotno bio pozvan na sarajevsku ceremoniju, no naknadno je poziv povučen jer je on u židovskoj zajednici Sarajeva proglašen nepoželjnom osobom, kako je pojašnjeno iz veleposlanstva Izraela za BiH, "zbog nastojanja da relativizira i proslavlja ustaški režim, odgovoran za klanje i istrebljenje Židova tijekom 2. svjetskog rata".

Iako je među podacima Yad Vashema, memorijalnog centra za žrtve hlokausta, istaknut onaj kako su priznanje Pravednika među narodima dobile 43 osobe iz BiH, točan podatak je kako je zapravo riječ o njih 53, kazao je za Hinu Jakob Finci, predsjednik Židovske zajednice BiH.

Jutarnji

Različite brojke rezultat su različitih statistika koje se vode nakon raspada bivše Jugoslavije, ovisno o tome u kojoj republici bivše države žive ili su živjeli dobitnici priznanja.

Finci je u govoru tijekom dodjele priznanja podsjetio kako se ono dodjeljuje od 1963. nežidovima zaslužnim za spašanjanje Židova te je podsjetio kako komisijom koja nagradu dodjeljuje uvijek predsjedava predsjednik Vrhovnog suda Izraela što dovoljno govori o ozbiljnosti tog postupka.

"Do prošle godine dodijeljeno je 26.500 medalja, najviše među Poljacima i Nizozemcima, a ni mi u BiH se ne trebamo stidjeti jer iz BiH do sada imamo 53 dobitnika i zajedno s obitelji Prohić ta će brojka porasti, a mi i dalje radimo na pronalaženju onih koji su tijekom 2. svjetskog rata bili spremni pomoći drugima i drugačijima", kazao je Finci.

U vrijeme NDH u BiH ubijeno oko 12.000 Židova

Izraelski veleposlanik u BiH Boaz Rivkin, koji je uručio medalju, podsjetio je kako su Židovi tijekom 2. svjetskog rata na području tadašnje Nezavisne države Hrvatske (NDH) bili izloženi nemilosrdnim progonima ustaškog režima.

"Treba podsjetiti kako je tada ubijeno oko 12 tisuća Židova koji su živjeli u BiH ili njih 85 posto", istaknuo je izraelski veleposlanik ističući kako bi ista sudbina zadesila i Nadu Kolman da nije bilo hrabrosti članova obitelji Prohić.

Nada Kolman rođena je u Gračanici u travnju 1942. godine. Njenog oca Viktora uglednog ljekarnika, rođenog u Koprivnici, 1943. godine strijeljali su Nijemci, a mati Helena potom je umrla u zatvoru u Zagrebu, vjerojatno zbog upale pluća.

Malenu Nadu najprije su u svom domu skrili Avdo Prohić i njegova supruga Esma, a kada je stanje u Gračanici postalo opasno i po židovsku djevojčicu, tajno su je prebacili u Zagreb. Gdje ju je do kraja rata štitio i skrivao Sabrija Prohić sa svojom suprugom.

Po završetku rata po Nadu Kolman došli su njezini rođaci te je posvojili i odveli u Izrael, a nju je životni put nakon toga 1958. godine, kao profesoricu hebrejskog jezika, odveo u Južnoafričku Republiku, potom u tadašnju Rodeziju, a današnji Zimbabve, da bi na kraju stigla u Australiju gdje i sada živi pod imenom Aviva Fox.

"Dok su mnogi promatrali kako njihove židovske susjede odvode i ubijaju, obitelj Prohić odbila je biti pasivni promatrač unatoč smrtnoj opasnosti", kazao je veleposlanik Rivkin dodajući kako su Židovi i njihova država čvrsto riješeni očuvati uspomenu na žrtve holokausta, ali i na sve one koji su riskirali svoje živote kako bi ih spašavali.

Rejhan Prohić, kojemu je Rivkin uručio medalju Pravednika među narodima, podsjetio je na tešku ratnu priču koju je osobno istražio i tako pomogao da se istina o spašavanju Nade Kolman sačuva, a na kraju i da se s njom sastane.

"Prijateljstvo obitelji Prohić i obitelji Nade Kolman i dalje traje", kazao je Rejhan Prohić.

Nada Kolman tek je kratko i na engleskom jeziku iskazala zahvalnost Prohićima i njihovim potomcima. "Želim iskazati posebnu zahvalnost obitelji Prohić na njihovoj hrabrosti u spašavanju moga života", kazala je Kolman, hebrejskim imenom Aviva Fox.

Egon Sonnenschein, Nadin bratić i još jedan od rijetkih Židova rođenih u BiH koji su uspjeli preživjeti holokaust, na sarajevskoj je ceremoniji kazao kako se u teškim vremenima obitelj Prohić pokazala istinskim prijateljem obitelji Kolman.

"Dugujemo vječnu zahvalnost obitelji Prohić. Ova je nagrada veoma zaslužena i cijela se obitelj s pravom zbog nje može ponositi", kazao je Sonnenschein.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:35