OPASNA IGRA

NA DJEČJEM IGRALIŠTU U SAMOBORU UMALO IZBJEGNUTA TRAGEDIJA Greda na koju su obješene ljuljačke pala na glavu 11-godišnjoj djevojčici

 
Majka nastradale Ene, Ivana Belić
 CROPIX

Bezazlena igra na samoborskom dječjem igralištu zamalo je završila kobno za 11-godišnju djevojčicu kojoj je tijekom ljuljanja na glavu pala drvena greda na kojoj su bile obješene ljuljačke.

- Budući da su joj druga djeca prestrašeno signalizirala da greda škripi i da siđe s ljuljačke jer izgleda kao da će se sve srušiti, djevojčica se zaustavila, a u tom je trenutku greda puknula i pala joj na glavu - ispričala nam je njezina majka Ivana Belić.

Njezin sedmogodišnji polubrat tada je potrčao prema svojoj majci koja je brzo nazvala Hitnu, a kada ju je konačno uspjela dobiti, prepričala nam je Belić, oba vozila samoborske Hitne službe bila su na terenu. Stoga je obitelj sjela u svoj automobil i odvezla djevojčicu u samoborsku Hitnu kako bi dobila potrebnu medicinsku pomoć. S obzirom na to da je uistinu bila riječ o hitnom slučaju, 11-godišnjakinja je sanitetskim prijevozom prevezena u Kliniku za dječje bolesti Zagreb gdje je zadržana na promatranju.

Potres mozga

Osim što je prestrašena i sigurna u odluci da se više nikada neće ljuljati, kako nam je rekla njezina majka, srećom jedina ozljeda koju je njezina kći zadobila jest oteknuće na glavi. Poslana je na CT, a budući da se žalila na bolove u čeljusti, a i greda joj je pala na desnu stranu glave, odnosno u blizini uha, pregledala ju je i otorinolaringologinja. Kako saznajemo, liječnici u Klaićevoj sumnjaju na potres mozga.

- Kako je moglo biti, sve je super završilo. Ona se jedva sjeća udarca, a od šoka nije niti plakala. Liječnik je rekao da je imala sreće jer da joj je greda pala na neki drugi dio glave ili pod drukčijim kutem, cijela bi situacija bitno drukčije završila. To je mogao biti horor. Da je bila riječ o manjem djetetu, moglo je izgubiti i život, bez pretjerivanja - uzrujana je majka 11-godišnje djevojčice. Odmah je pozvala i policiju s čijim će zapisnikom, kako nam kaže, otići u Gradsko poglavarstvo i tada vidjeti što i kako dalje.

Njezin je cilj, tvrdi Belić, što glasnije govoriti o pitanju zaštite djece, odnosno “tko što i kako održava i što je čija odgovornost te zašto se ovakve stvari uopće događaju”.

- Drvo se ponaša kako se ponaša. Ono puca i propada s kišom i ostalim vremenskim prilikama i neprilikama i treba ga održavati. Pošaljete dijete u park i padne mu na glavu ljuljačka, to je suludo. Cijelo vrijeme pričamo da trebamo poticati djecu da izlaze na dječja igrališta kako bi što manje vremena provodili na tabletima i laptopima, a na kraju će se ispostaviti da su najsigurnija kada ih držimo doma jer nam parkovi nisu održavani - požalila se Ivana Belić.

Dodala je kako je “žalosno što nam uvijek trebaju ovakvi slučajevi da bi se pokrenule gradske službe koje bi trebale odrađivati svoj posao, među kojima su i obilazak i održavanje dječjih parkova”.

S obzirom na paniku koja je nastala u tom desetak godina starom samoborskom parku, kako među djecom tako i među roditeljima, oglasio se i Komunalac koji je odgovoran za obavljanje komunalnih djelatnosti na području grada Samobora. Oni su, kako nam je pojasnila Ana Bašić, stručna suradnica za odnose s javnošću u Komunalcu, za ovaj slučaj saznali tek iz medija.

Apel roditeljima

- Jako nam je žao. Park je u našoj nadležnosti i na nama je da ga održavamo. Ova nesreća se nikako nije smjela dogoditi. Direktor se odmah javio roditeljima djevojčice, ispričao i ponudio pomoć, a otići će je i posjetiti - izjavila je Bašić.

- Komunalac je prošli tjedan upravo u parku u kojem se dogodila nesreća kosio travu i vizualnim pregledom parka nisu uočene nikakve nepravilnosti. Moguće je i da je riječ o vandalizmu - ustvrdili su u samoborskom Komunalcu koji u svojoj nadležnosti ima 76 igrališta. Stoga su apelirali na sve roditelje, bake i djedove koji paze djecu u parkovima da ih zovu čim primijete oštećenje neke od sprava za igru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:07