VELIKI SKUP

NA IZVIĐAČKI SUMMIT STIŽU GOSTI IZ 50 ZEMALJA Pet stotina skauta iz cijelog svijeta okuplja se na konferenciji u Splitu

To će biti jedno od najvećih događanja međunarodnog karaktera u Hrvatskoj ove godine, a održava se 24. - 28. kolovoza
 Vojko Bašić / CROPIX

Grad Split ovog će ljeta ugostiti oko pet stotina predstavnika i voditelja nacionalnih skautskih organizacija iz pedesetak europskih zemalja.

Naime, od 24. do 28. kolovoza u Splitu će biti održana zajednička Konferencija dviju sestrinskih skautskih organizacija Europske regije: Svjetske organizacije skautskog pokreta (WOSM) i Svjetske djevojačke skautske organizacije (WAGGGS).

To će biti jedno od najvećih događanja međunarodnog karaktera u Hrvatskoj ove godine, a čast pripreme i tehničke organizacije 16. europske skautske konferencije, pod visokim pokroviteljstvom Kolinde Grabar-Kitarović, pripala je domaćoj nacionalnoj skautskoj organizaciji, Savezu izviđača Hrvatske.

Volonteri

U sveukupnoj organizaciji sudjelovat će preko 120 volontera iz cijele Hrvatske i europskih zemalja, uz pomoć volontera i djelatnika Hrvatske gorske službe spašavanja, Gradske organizacije Crvenog križa Splita, Javne vatrogasne postrojbe i Studentskog centra.

Danas je u svijetu više od 50 milijuna izviđača u preko 200 država, dok skautizam ne postoji ni u kakvom obliku u svega pet zemalja svijeta. Misija izviđaštva je pridonijeti obrazovanju mladih kako bi se izgradio bolji svijet u kojem će se ljudi samostalno ostvariti kao pojedinci i imati konstruktivnu ulogu u društvu.

Nikola Vilić / CROPIX
“Boranka”, skautska akcija za pošumljavanje Dalmacije

Izviđaštvo pruža mladim ljudima mogućnost sudjelovanja u programima, aktivnostima i projektima koji pridonose njihovom rastu i razvoju kao aktivnih građana, a jedan od primjera je kampanja “Boranka” koja je potaknula brojne građane Republike Hrvatske da se edukacijom djece i mladih, novčano i vlastitim radom uključe u pošumljavanje požarima devastiranih područja u Dalmaciji.

Kako organizatori konferencije u Splitu ističu, skautskim liderima Europske regije najvažnije je osnažiti skautizam u Hrvatskoj i ukazati široj javnosti na vrijednosti ovog pokreta za odgoj i obrazovanje djece i mladih. Svaka od europskih organizacija za sebe, a potom i zajednički, na ovoj će konferenciji utvrditi smjernice djelovanja i aktivnosti u predstojećem razdoblju te donijeti niz odluka i zajednički memorandum koji će definirati politiku razvoja skautskog pokreta u Europi.

Otvorenje na Gripama

Ceremonija otvorenja Konferencije, na kojoj se očekuje dolazak predsjednice RH i brojnih drugih predstavnika državnih i lokalnih vlasti te čelnika svjetskih skautskih organizacija, predviđena je 24. kolovoza na Tvrđavi Gripe.

Predstavnici nacionalnih skautskih organizacija svoje će zemlje predstaviti 25. kolovoza na Međunarodnoj večeri na prostoru studentskog kampusa, a Hrvatska i Split predstavit će se gostima 26. kolovoza posebnim programom na Nacionalnoj večeri na Tvrđavi Klis. Završna svečanost predviđena je 28. kolovoza u splitskom Đardinu, u sklopu Festivala urbane kulture “Evo ruke”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:49