PREMIJER NA UDARU

NA KOLIKO RUKU PLENKOVIĆ MOŽE RAČUNATI? Još jedan HDZ-ovac najavio da neće podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije

 
Andrej Plenković, Ladislav Ilčić, Hrvoje Zekanović, Davor Ivo Stier
 HANZA MEDIA

Pitanje ratifikacije Istanbulske konvencije izazvalo je pravi potres u vladajućoj koaliciji.

Kako javlja N1, zbog konvencije su vladajuću većinu napustili Hrvoje Zekanović i Hrast, a osim Davora Ive Stiera koji je najavio da neće glasati za njezinu ratifikaciju, isto je danas potvrdio i HDZ-ovac Ante Babić.

'Neću glasovati za ratifikaciju Istanbulske konvencije, principi i crkveni nauk po kojima živim cijeli život mi to ne dopuštaju', kazao je Babić.

Nakon Aktualnog prijepodneva premijer Andrej Plenković, odgovarajući na pitanja novinara, a uoči rasprave o ratifikaciji Istanbulske konvencije poručio:

- Neće biti sankcija za one koji će glasati protiv Istanbulske konvencije. HDZ je demokratska stranka. O nekim pitanjima očito neki imaju čvršće stavove, neki su pod pritiskom, neki imaju etičke dvojbe. To je to, rekao je premijer, a prenosi N1.

Na novinarski upit koristi li dio HDZ-a ovu situaciju kako bi ga destabiliziralo, Plenković j eodgovorio kako je to kontekstualno moguće zaključiti.

Novi odnos snaga komentirao je i SNS-ov Milorad Pupovac.

'Ako je vladajuća većina mogla funkcionirati sa 78, moći će i sa 77. I prije smo imali većinu koja nije bila komotna. Nadalje, u Hrvatskom saboru ima zastupnika koji nisu sastavni dio vladajuće koalicije, a kojima je stalo do očuvanja političke stabilnosti i kojima je stalo da se sačuvaju važeće ustavne vrijednosti.'

Na pitanje bi li mu bilo prihvatljivo da u koaliciju sad 'uskoče' Neovisni za Hravstku, odnosno Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, Pupovac je rekao:

'U ovom trenutku je oštra podjela na političkom spektru - na one koji žele obnoviti neku vrstu tradicionalnih vrijednosti i oni koji žele očuvati moderne vrijednosti. Nisam siguran da su Neovisni za Hrvatsku za moderne vrijednosti', rekao je.

Istodobno, Ladislav Ilčić, predsjednik Hrasta, stranke koja je danas objavila da zbog najavljene ratifikacije Istanbulske konvencije napušta vladajuću koaliciju i odustaje od svih pozicija u vladajućoj strukturi, potvrdio je da daje ostavku na mjesto savjetnika u Ministarstvu kulture.

"Da, naravno, to se samo po sebi podrazumijeva. Hrast i ja osobno smo više puta pokazali da su nama stavovi u politici najvažniji i da su oni mjerilo naših ponašanja, a ne bilo kakve fotelje", kazao je Ilčić na upit Hine podnosi li ostavku na mjesto savjetnika u Ministarstvu kulture, kao što je to najavio saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović, objavljujući da ta stranka napušta vladajuću koaliciju.

Ilčić je podsjetio na svoju raniju ostavku na mjesto posebnog savjetnika tadašnjeg ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera, istaknuvši da je sada ponovno daje jer smatra da jedino principijelna politika može donijeti dobrobit za Hrvatsku.

"HDZ je usvajanjem Istanbulske konvencije skrenuo oštro u lijevo i odmaknuo se od demokršćanstva i velikog broja svojih birača. Hrast to ne želi. Pokazali smo spremnost za suradnju, nismo bili isključivi, međutim, postoji linija ispod koje ne možemo ići i zato smo izašli iz koalicije", kazao je Ilčić.

Poručio je da je to što će "neki tzv. demokršćani iz vladajuće većine" glasati protiv Istanbulske irelevantno, jer će ratifikacija ionako proći zahvaljujući glasovima oporbe.

"Tražimo u koaliciji još dva stvarna demokršćana, kojima je demokršćanstvo važnije od stranačke budućnosti. Ako se nađu još dvojica koja će reći isto što i Zekanović - da neće podržavati vladu u slučaju ratifikacije Istanbulske konvencije, onda će vladajuća većina nestati jer će pasti sa 78 na 75 zastupnika. I onda će premijer Andrej Plenković morati razmišljati je li mu važnija ratifikacija Istanbulske konvencije ili Vlada", kazao je Ilčić, izrazivši uvjerenje da će se premijer u tom slučaju odlučiti za Vladu.

"Maske padaju, vidi se tko je što", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:36