INSTITUCIJE RADILE SVOJ POSAO

NA NATJEČAJIMA MASOVNO POZAPOŠLJAVALI HNS-ovce, A INSPEKCIJA TVRDI: SVE JE PO ZAKONU! 'Uvidom u dokumentaciju, utvrdili smo da nema nepravilnosti'

Dubravko Ponoš
 Darko Tomaš / CROPIX

U Fondu za zaštitu okoliša, čiji je direktor i HNS-ovac Dubravko Ponoš u svojem mandatu zaposlio cijelu silu stranačkih kadrova, nije bilo nikakvih nepravilnosti u procesu zapošljavanja, zaključak je upravnog nadzora koji je, nakon najave ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića, provela posebna skupina ovlaštenih službenika Ministarstva.

Priložili dokumentaciju

Upravni nadzor, doznajemo, proveden je u razdoblju od 18. do 24. siječnja, a iz Ministarstva su potvrdili da je u vrijeme njihova posjeta Fondu institucija dala na raspolaganje svu traženu natječajnu dokumentaciju.

“Nadzorom je obuhvaćena kontrola natječajne dokumentacije vezane za zapošljavanje u Fondu u prosincu 2017. godine i tijekom 2018. godine te kontrola u natječaju dostavljenih dokumenata odabranih kandidata. Nadzorom je utvrđeno da su natječajni uvjeti u skladu s odredbama Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Nadalje, uvidom u dokumentaciju odabranih kandidata, koja je dostavljena u trenutku otvaranja natječaja, nisu utvrđene nepravilnosti”, stoji u odgovoru koji su proslijedili iz Ćorićeva ministarstva.

Nepravilnošću se ne smatra činjenica da je direktor Dubravko Ponoš od ožujka do srpnja 2018. godine u toj instituciji zaposlio devet članova HNS-a i jednu suprugu HNS-ova načelnika u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Prva runda iz stranke

Prvo je u ožujku prošle godine posao u Fondu dobilo četvero članova stranke: član HNS-a Sisačko - moslaavčk županije Ivan Nekvapil, zatim karlovačka članica stranke Ana Matan Biščević, potom Berislav Ratkajec iz svetog Ivana Zeline odakle dolazi i Ponoš te Perica Novosel iz Bistre.

Novi val potom ide u svibnju kad posao Fondu dobiva četvero članova stranke te Petra Tomašinjak Šplajt, supruga HNS-ovog načelnika općine Kumrovec, a radno mjesto u Fondu zatim pronalaze i HNS-ovci Robert Nikolić, Tomislav Vidović, Diana Širanović te Žarko Latković, prebjeg iz SDP-a u HNS.

U srpnju pak u Fond na radno mjesto višeg samostalnog inženjera dolazi Srđan Višnić iz Karlovca.

Nadalje, nepravilnost nije ni činjenica da je Fond u prosincu 2017. zaposlio ukupno petero novih djelatnika, od kojih je njih čak četvero imalo stranačku iskaznicu HNS-a, a onda se spornima ne mogu smatrati ni rezultati posljednjeg natječaja za zapošljavanje, na kojem je u drugi krug natječaja za posao prošlo opet petero aktivnih ili bivših članova Hrvatske narodne stranke.

To su predsjednik mladeži HNS-a Ivan Bednjanić Bunić te član karlovačkog ogranka HNS-a i njegov nekadašnji potpredsjednik Zoran Zatezalo, dok nekadašnja predavačica s Akademije sisačko-moslavačke županijske organizacije HNS-a Nermina Terzić konkurira i za radno mjesto višeg samostalnog stručnjaka, ali i višeg samostalnog ekonomista (ona je u međuvremenu istupila iz HNS-a).

Posebne pogodnosti

Potom je na razgovor za posao, i to radno mjesto suradnika, pozvana i Petra Horvat koja se na stranicama Hrvatske narodne stranke navodi kao potpredsjednica podružnice HNS-a Ludbreg, a 4. siječnja razgovoru za radno mjesto inženjera pristupio je i Ivan Majcen.

Osim toga, Jutarnji list je otkrio i kako je u mandatu direktora Ponoša izmijenjen Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta u toj instituciji tako da je sada za pojedina rukovodeća radna mjesta potrebno manje godina iskustva nego za poslove viših samostalnih pravnika ili viših samostalnih ekonomista, a u utorak je objavljen i detaljan hodogram svih službenih putovanja direktora Ponoša tijekom 2018., godine u kojoj je na putu proveo čak 100 dana te sudjelovao na 15 konferencija.

Tijekom protekle godine direktor Ponoš je obišao dobar dio Europe te u čak dva navrata putovao “preko bare”, jednom u Sjedinjene Američke Države, a drugi put u Kanadu.

Na službena je putovanja u 2018. godini, potvrdili su u Fondu, s dnevnicama, troškovima prijevoza i smještaja potrošio ukupno 200.000 kuna, što znači da je svaki dan njegova putovanja tu instituciju u prosjeku koštao 2000 kuna.

Inače, osim direktora, Fondom upravlja i Upravni odbor u kojem, prema pravilima, obavezno sjede i jedan predstavnik nadležan za poslove energetike te dva predstavnika nadležna za poslove zaštite okoliša.

U mandatu direktora Ponoša, Fondom je tako upravljao i Upravni odbor u kojem sjedi i Ćorićev najbliži suradnik, njegov državni tajnik Mario Šiljeg, ali i predstavnica Ćorićeva ministarstva Ana Bagarić te Marko Markić. Državni tajnik Šiljeg pritom je predsjednik Upravnog odbora Fonda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:47