'U IME OBITELJI'

'NA NEKIM JE PAPIRIMA POPISANA CIJELA ZGRADA' Potpisi za crkveni referendum idu na provjeru zbog nepravilnosti

CROPIX

Potpisa je više nego što su u inicijativi U ime obitelji prijavili, i to za čak 13.000 pa je lako moguće da su se neki arci duplicirali

Hoće li Hrvati na referendumu odlučivati treba li u Ustavu pisati da je brak isključivo zajednica muškarca i žene ? Ovo pitanje dočekat će članove saborskog Odbora za ustav, poslovnik i politički sustav nakon što se 15. rujna vrate s godišnjih odmora.

Kako sada stvari stoje, broj potpisa vjerojatno neće biti sporan jer su volonteri iz inicijative U ime obitelji, koju podržavaju Katolička crkva i HDZ, uspjeli prikupiti i više od 750.000 potpisa. Dakle, ako određeni broj potpisa i bude sporan, malo je vjerojatno da će valjanih biti manje od 451.000, koliko je potrebno za raspisivanje referenduma.

Međutim, mogla bi biti sporna procedura prikupljanja potpisa, o čemu će raspravljati saborski Odbor za Ustav. Naime, kako neslužbeno doznajemo iz Vlade, nekoliko je nepravilnosti koje su uočene nakon što su u Ministarstvu uprave počeli s prvom kontrolnom provjerom 52 kutije koje su im dostavljene kako bi se utvrdio stvaran broj potpisa. Prvo, potpisa je više nego što su u inicijativi U ime obitelji prijavili. I to za čak 13.000 pa je lako moguće da su se neki arci duplicirali.

Drugo, na 95 posto dostavljenih araka nije naznačeno gdje su se potpisi prikupljali, pa u Ministarstvu uprave ne mogu tražiti provjeru od MUP-a jesu li sva mjesta za prikupljenje potpisa bila prijavljena. Zakon o referendumu jasno kaže da Organizacijski odbor mora zatražiti dozvolu od jedinice lokalne uprave i samouprave za mjesto gdje će se prikupljati potpisi te pet dana prije prikupljanja nadležnoj policijskoj upravi prijaviti to mjesto.

I treće, na nekim arcima vidljivo je da su se neki potpisivali u ime drugih osoba. Cijele obitelji su, primjerice, popisivane istim rukopisom. Isto tako, na nekim je arcima popisana cijela zgrada, pa je tu lako zaključiti da su se potpisi prikupljali baš u toj zgradi, a ne na mjestu predviđenom za to. Ministarstvo uprave danas će Državnom zavodu za statistiku poslati kutije s popisnim listama, a onda će njihovo povjerenstvo odrediti koliki će uzorak biti potreban za provjeru potpisa.

Pretpostavlja se da će se provjeravati od 25 do 30 tisuća potpisa. Arci će se nasumično vaditi iz svake kutije. Ministarstvo uprave potom će provjeravati osobne podatke potpisnika. Pogreške mogu biti zbog krivo upisanog matičnog broja ili OIB-a, zbog višestrukih upisa, nečitkih podataka ili potpisanih maloljetnika. Ako se utvrdi da je 95 posto tih potpisa ispravno, takvo će se izvješće poslati Saboru na razmatranje. Ako bude nekih većih odstupanja ili rezultat bude tijesan, prebrojavat će se i ostali potpisi. U slučaju da DZS odredi da će se ispravnost provjeravati na uzorku od tridesetak tisuća potpisa, u Ministarstvu uprave vjeruju da to mogu odraditi kroz tri dana.

Izdvajamo