PRIJE LJUDI

Na Pagu su živjeli krokodili!

    AUTOR:
    • Arhiva

  • OBJAVLJENO:
  • 06.11.2009. u 11:08

AP/DESMOND BOYLAN

PAG - Izložba „Pradavno paško jezero“, koja dokazuje kako su na Pagu nekada živjeli krokodili, biti će ubrzo postavljena i u Pagu. Trenutno se izložba održava u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu, a uz nju je zagrebačkoj publici predstavljena i knjiga istoimenog naziva.

Pronalazak zuba krokodila i ostataka prostranog jezera učinilo je pašku plažu Crnika jednim od najznačajnijih paleontoloških nalazišta u Hrvatskoj. Nakon nekoliko godina istraživanja područja Crnike znanstvenici iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja pronašli su bogat fosilni materijal, brojne ljušture puževa i školjaka, ostatke riba te rijetke ostatke malih sisavaca.

Zbog svega toga plaža Crnika zaštićena je pri Ministarstvu kulture RH kao posebni geološko – paleontološki rezervat. Činjenica kako je na Pagu postojalo prostrano jezero zaintrigirala je i paškog gradonačelnika Antu Fabijanića koji je posjetio izložbu u HPM-u. „Izložba je vrlo zanimljiva i nakon Zagreba morala bi se postaviti u Pagu jer se velik dio istraživanja miocenskih naslaga provodi na području Grada Paga. Stručnjaci Hrvatskog prirodoslovnog muzeja su zainteresirani za takvu suradnju i mi ćemo im uputiti i pismeni poziv.

Takva izložba za Pag bi bila vrlo značajna i zanimljiva.“ – rekao je gradonačelnik Fabijanić. Uz izložbu u Pagu bi se trebao održati i znanstveni skup na temu istraživanja miocenskih naslaga. Na skup bi bili pozvani paleontolozi iz Hrvatske, Kine, SAD i drugih zemalja koji su istraživali miocenske naslage na Pagu. Plaža Crnika je zasad jedini poznat lokalitet na području hrvatskog priobalja i otoka s izloženim naslagama miocenske starosti.

Izdvajamo