PRIJE LJUDI

Na Pagu su živjeli krokodili!

A crocodile swims at a breeding center at "La Boca" in the Zapata Swamp Biosphere Reserve Park south of the Matanzas province in central Cuba September 17, 2009. The wetlands of Cuba represent about 4 percent of the islands territory and include habitats with unique and ideal vegetation for numerous animals such as manatis, crocodiles, fish and turtles, many resident and migratory birds. REUTERS/Desmond Boylan (CUBA ENVIRONMENT SOCIETY)
 AP/DESMOND BOYLAN

PAG - Izložba „Pradavno paško jezero“, koja dokazuje kako su na Pagu nekada živjeli krokodili, biti će ubrzo postavljena i u Pagu. Trenutno se izložba održava u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu, a uz nju je zagrebačkoj publici predstavljena i knjiga istoimenog naziva.

Pronalazak zuba krokodila i ostataka prostranog jezera učinilo je pašku plažu Crnika jednim od najznačajnijih paleontoloških nalazišta u Hrvatskoj. Nakon nekoliko godina istraživanja područja Crnike znanstvenici iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja pronašli su bogat fosilni materijal, brojne ljušture puževa i školjaka, ostatke riba te rijetke ostatke malih sisavaca.

Zbog svega toga plaža Crnika zaštićena je pri Ministarstvu kulture RH kao posebni geološko – paleontološki rezervat. Činjenica kako je na Pagu postojalo prostrano jezero zaintrigirala je i paškog gradonačelnika Antu Fabijanića koji je posjetio izložbu u HPM-u. „Izložba je vrlo zanimljiva i nakon Zagreba morala bi se postaviti u Pagu jer se velik dio istraživanja miocenskih naslaga provodi na području Grada Paga. Stručnjaci Hrvatskog prirodoslovnog muzeja su zainteresirani za takvu suradnju i mi ćemo im uputiti i pismeni poziv.

Takva izložba za Pag bi bila vrlo značajna i zanimljiva.“ – rekao je gradonačelnik Fabijanić. Uz izložbu u Pagu bi se trebao održati i znanstveni skup na temu istraživanja miocenskih naslaga. Na skup bi bili pozvani paleontolozi iz Hrvatske, Kine, SAD i drugih zemalja koji su istraživali miocenske naslage na Pagu. Plaža Crnika je zasad jedini poznat lokalitet na području hrvatskog priobalja i otoka s izloženim naslagama miocenske starosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:47