USPJEŠNO OBRANJENO

NA PODRUČJU ZAŽABLJA BUKNULA VATRA, SREĆOM NIJE U BLIZINI NASELJENIH PODRUČJA Dva kanadera gase požar kod Metkovića

Ilustracija
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Na području općine Zažablje kod Metkovića u nedjelju kasno popodne izbio je požar, kojeg gase pripadnici Javne vatrogasne postrojbe (JVP) i Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Metković, te dva kanadera Croatia Canadair CL-415 protupožarnih snaga OS RH.

Vatra je planula iza 16,30 sati, gasi se područje brda Hum, a prema pisanju lokalnih medija požar nije u blizini naseljenog dijela, a jedina kuća kojoj se buktinja približila uspješno je obranjena.

U gašenju sudjeluju i dva Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH), priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, zračne snage su, zaključno s 8. rujna, sudjelovale u gašenju 57 požara (19 u Splitsko-dalmatinskoj, 18 u Šibensko-kninskoj, 17 u Zadarskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji), dodaje se u priopćenju.

Uz gašenje požara, provedena su i 52 protupožarna izviđanja s protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS "Skylark I") za rano otkrivanje požara bio angažiran 11 puta.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 324 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 7511 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV prevezeno 19 vatrogasca do požarišta.

Kopnene snage bile su angažirane na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša (11. i 12. kolovoza) s ukupno 103 pripadnika PP NOS OS RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:58