PROGON

NA POMOLU VELIKI SKANDAL U OPĆINI VIR Kontroverzni načenik pod prijetnjom otkaza natjerao suradnike da piju u njegovu kafiću!?

 
 Luka Gerlanc / CROPIX

Je li - poput famoznoga sastanka u Vladi 2007. kada je, prema izjavama nekih sudionika, tadašnji premijer Ivo Sanader naložio HDZ-ovim direktorima državnih poduzeća da surađuju s marketinškom tvrtkom Fimi-Media - sličan sastanak s direktorima komunalnih tvrtki 2015. imao i dugogodišnji načelnik Općine Vir Kristijan Kapović?

USKOK, naime, tvrdi da jest, te da je na tome sastanku Kapović de facto naložio šefovima općinskih tvrtki i ustanova da moraju piti u njegovome kafiću. Za sve popijene “cuge” Kapovićev obrt je u razdoblju od 2015. do 2018. tim općinskim tvrtkama ispostavio 610 računa na ukupno 204.000 kuna, od čega mu je oko 153.000 kuna i isplaćeno.

Pravna država

Upravo optužbe o izvlačenju novca iz općinskih tvrtki preko računa lokala predmet su optužnice koju je USKOK nedavno podignuo protiv Kapovića, a koje nam je Kapović u telefonskom razgovoru ocijenio smiješnima.

- Ova optužnica je dokaz apsurdnosti hrvatske pravne države. Činjenica je da DORH i policija tri godine pokušavaju bez dokaza sastaviti konstrukciju da sam ja iskoristio svoj položaj kako bih ukrao dva čaja i kavu dnevno, jer je to otprilike ta vrijednost - rekao nam je Kapović.

USKOK konkretno tereti Kapovića da je 21. rujna 2015. naložio direktorima i ravnateljima tvrtki i ustanova kojima je osnivač općina da svakoga radnoga dana u njegovome lokalu Vagabundo moraju održavati koordinacijske sastanke te da će se nedolazak na takve sastanke tretirati kao izostanak s posla te će rezultirati gubitkom radnoga mjesta. Prema optužbama USKOK-a, sastanci su se počeli održavati, a Vagabundo je počeo slati račune općinskim tvrtkama zbog troškova konzumacije pića. Računi su tako stizali općinskim tvrtkama za komunalne djelatnosti Čisti otok i Vir održavanje, tvrtki Vir turizam za ugostiteljsko-turističke djelatnosti, općinskoj tvrtki za zaštitarsku djelatnost Vir zaštita, Vodovodu Vir, pa čak i Dječjem vrtiću Smješko.

U svojoj obrani tijekom istrage Kapović je kratko rekao kako je doista na sastanku rekao da se trebaju održavati češći sastanci između čelnika tvrtki radi koordinacije, međutim nije se mogao sjetiti je li spomenuo gdje bi se ti sastanci trebali održavati.

“Ne vjerujem da sam to rekao”, ispričao je Kapović tvrdeći da je do okupljanja u Vagabundu zapravo došlo spontano te da, koliko se sjeća, nije nikome ništa sugerirao po pitanju mjesta održavanja sastanaka.

Kapović je dao pojašnjenje prema kojemu je od svojih suradnika tražio da se ubuduće svi moraju viđati na svakodnevnoj bazi i usklađivati dnevne aktivnosti kako se ne bi ponovio slučaj kada su direktori dviju tvrtki svaki poslali po jedan kamion u Split po istu robu. “Idućega jutra dok sam se nalazio u Zadru moje dvije suradnice su mi javile da su povodom mojih kritika svi općinski pročelnici i direktori dogovorili sastanak u mojem lokalu i da su me zamolili da im se pridružim i obratim im se s dvije-tri riječi, što sam po povratku iz Zadra i učinio”, rekao je Kapović te dodao kako smatra da njegov lokal i jest najprimjerenije mjesto za održavanje takvih sastanaka “jer je najpristojnije uređen na Viru i radi cijelu godinu”.

Njegovi suradnici su se, ispričao je, zatim nastavili samostalno okupljati svaki dan u Vagabundu između 8 i 9 sati, ali im on ne nazoči već im je prisustvovao samo par puta kada je bio u prolazu. USKOK, međutim, Kapovićevoj obrani ne vjeruje iz nekoliko razloga.

Najprije, napravljena je analiza ispostavljenih računa te je utvrđeno da prije sastanka Vagabundo općinskim tvrtkama nije ispostavio ni jedan račun, da bi ih zatim u tri godine ispostavio 610. Također, dvoje svjedoka koje je USKOK ispitao, a koji su bili na prvome sastanku u Vagabundu, tvrde da je Kapović izričito imenovao Vagabundo kao mjesto sastanaka.

Snimka govora

Jedan od tih svjedoka, Kapovićev tadašnji zamjenik Antonijo Vučetić, rekao je ipak kako je Kapović samo predložio Vagabundo dok su se ostali suglasili.

Jedna od svjedokinja je, pak, radi izrade zabilješki, čitav Kapovićev govor i snimila te USKOK snimku namjerava koristiti kao dokaz.

- Svaki direktor i ravnatelj ima pravo na reprezentaciju, a ja operativno ne vodim taj obrt u čijemu je vlasništvu lokal. Na snimci se čuje samo da ja tražim da se ljudi sastaju i rade, a ne spominje se mjesto gdje bi se trebali sastajati. Umjesto da se represivni aparat bavi pravim kriminalom oni se bave prijavama mojih političkih protivnika koje sam ja prijavio za zloporabe ovlasti - rekao nam je jučer Kapović, tvrdeći da su optužbe za kavu i čaj apsurdne kada se uzme u obzir koliko njegov obrt zarađuje.

- U 2015. sam imao bruto prihode 5 milijuna kuna, a prošle 2018. 6,5 milijuna kuna bruto. Plaćam sve svoje obveze, u ovih 10 mjeseci platio sam 1,4 milijuna kuna poreza. Koji bi imao motiv da ukradem dva čaja i dvije kave dnevno. Inače, o ovome slučaju je Povjerenstvo za sukob interesa odlučivalo još 2016. te donijelo rješenje da sukob interesa ne postoji. Međutim, usprkos tome USKOK je naredne tri godine ustrajao na istrazi i podignuo ovu apsurdnu optužnicu - tvrdi Kapović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:47