ŽIVOPISNA RASPRAVA

Na pregovorima o TKU za javne službe o naknadi prijevoza na posao

 Dragan Matić / CROPIX

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić nakon još jednog kruga pregovora Vlade sa sindikatima o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe održanog u utorak, izvijestio je kako su razgovarali o pitanju naknade troškova prijevoza na posao kako bi ona bila pravičnija i o prijedlozima koje je pripremila Vladina strana.

Rasprava je bila živopisna, ali u dobroj vjeri da stvarno pojednostavnimo i osiguramo pravičnu naknadu, unutar okvira koje je postavila Vlada. Sljedeći sastanak je u petak i vjerujem da ćemo tada dovršiti pitanje prijevoza i idemo praktički prema kraju pregovora, najavio je Pavić.

Na novinarski upit kada se očekuje kraj pregovora, Pavić je odgovorio: "Svi se nadamo što prije, ali želimo kvalitetno ispregovarati, dosta neriješenih pitanja argumentirano, jasnom raspravom razložiti, tako da ima dosta stvari koje međusobno raspravljamo. Vjerujem da ćemo vrlo skoro pregovore privesti kraju."

Koordinator sindikalnog pregovaračkog tima, Branimir Mihalinec istaknuo je kako je naknada za prijevoz na posao izuzetno važna za velik broj zaposlenika u javnim službama. Postoji velik broj javnih službi i svaka ima svoje specifičnosti i upravo zato su teški i dulje traju pregovori o jednom jedinstvenom sustavu naknade za prijevoz, pojasnio je.

"Uvjereni smo da ćemo zajedno pronaći kvalitetno rješenje koje će sigurno biti puno kvalitetnije od sadašnjeg. Svjesni smo da pošto postoji takva šarolikost da nikada nećemo postići rješenje kojim će svi biti zadovoljni, ali vjerujemo da ćemo naći rješenje s kojima će većina biti zadovoljna," smatra Mihalinec.

Odgovarajući na pitanje novinara Mihalinec je najavio da će se o osnovici plaće pregovori nastaviti čim se usuglasi naknada za prijevoz i to će biti završna runda pregovora. Nakon toga ćemo imati tekst koji ide na referendum članovima sindikata i oni će odlučiti hoćemo li to potpisati ili ne, dodao je Mihalinec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:00