AFERA AFLATOKSIN

'NA PREVARU SU UZELI UZORKE, TKO ZNA JE LI TO MLIJEKO NAŠE' Ogorčeni mljekari zbunjeni obustavom otkupa

 Kos/CROPIX

Odluka Dukata i Megglea da s oko 250 farmi u istočnoj Hrvatskoj privremeno obustave otkup mlijeka paralizirala je mljekare u Slavoniji i Baranji. Telefoni ne prestaju zvoniti, ljudi su zbunjeni, a pravih odgovora nigdje.

Mimo procedure

- Kažu da svu hranu korištenu u hranidbi treba analizirati na prisutnost aflatoksina, a onu u kojoj ga ima više nego što je dopušteno isključiti iz prehrane. Tko to treba analizirati? Gdje se treba analizirati? Nitko od nas ništa ne zna. Samo su došli jutros i svima podijelili te papire na kojima piše da u mlijeku ima više aflatoksina nego što je dopušteno. Nigdje ne piše ni tko je to uzorkovao, niti kada je to učinjeno. Nama se nitko nije javio - izjavio je 27-godišnji Ivan Mihaljković koji u Cerićima kraj Vinkovaca ima farmu na kojoj radi s ocem Ignjacem i majkom Brankom. Ta obitelj od kolovoza prošle godine u Vinkovcima ima i svoj mljekomat, a danas tvrde da im je obustava došla kao rezultat analize mlijeka iz mljekomata.

- Prije tri dana sreli smo Dukatova referenta kako u dvije plastične bočice usipava mlijeko iz našeg mljekomata govoreći kako ga je došao kupiti jer zna da je dobro. Danas nam je priznao da je to mlijeko uzimao za analizu na aflatoksin. To je nečuveno, jer smo saznali da se uzorkovanje iz mljekomata može obaviti samo uz najavu veterinarskog i sanitarnog inspektora te da i mi moramo biti prisutni. Uzimaju se tri boce, od kojih jedna ostaje nama da i sami napravimo analizu, a za sve se sačinjava zapisnik. Ovo je strašno. Pa tako može doći svatko s ulice, uzeti mlijeko, uliti u njega arsen, mišomor ili kakav drugi otrov i reći da je zaraženo. Valjda za sve postoji neka procedura - ogorčeni su Mihaljkovići koji Dukatu dnevno isporučuju oko 100 litara mlijeka.

Sve u jednu cisternu

- Ne znamo što nam je činiti. Nitko ništa ne govori, ali cijela priča je jako sumnjiva. Aflatoksin je nađen u trajnom mlijeku, a koliko je meni poznato, krave ne daju ni trajno ni mlijeko u prahu, već svježe - istaknuo je Ivan, čija je obitelj prije četiri godine u farmu uložila 1,7 milijuna kuna. Danas imaju 40 krava, a trenutno ih je u mužnji 15. Čudno im je i to što je svima koji su dobili obustavu izmjerena količina od 0,09 grama.

- Ne znam što ćemo učiniti, niti nas je itko uputio. Danas sam podijelio gotovo tisuću litara mlijeka, a, vjerujte mi, došlo mi je da nazovem otkupljivače i da im prodam krave. Dukat se ponaša kako hoće, dolaze i uzimaju uzorke po svojoj volji, obustavljaju otkup. Ne znam gdje to vodi, ali nije dobro - rekao je Željko Marjanović, mljekar iz Mirkovaca, koji kao i većina drugih slavonskih mljekara traži odgovore.

Obustava otkupa mlijeka zahvatila je i četiri mljekara u Đakovačkoj Satnici, gdje živi i najpoznatiji slavonski mljekar Antun Laslo. Zanimljivo, sva četiri mljekara koja su dobila zabranu mlijeko predaju na istom sabirnom punktu, kod obitelji Valjetić.

Ucjena mikrofiksatorom

- Mi smo zajedno predali 250 litara, a u cisterni je bilo mlijeka s još brojnih farmi. Kako oni znaju da svi mi imamo povišenu razinu aflatoksina ako nikome od nas nije pojedinačno rađena analiza, već je to učinjeno iz cisterne - pitaju se Emil Takač, Ivo i Stanko Valjetić te Ivan Božur kojima je Dukat već prije nudio kupnju mikrofiksatora za hranu koji stoje 1600 kuna za vreću hrane, odnosno posebnu hranu koja u sebi sadrži mikrofiksator. Svi su odbili, a sada im je obustavljen otkup.

- To je sramotno i nepošteno. Pitanje je i kako su uzimani uzorci za analizu. Osobno sam nosio mlijeko na analizu i rečeno mi je da to mora biti u čistoj, staklenoj boci - rekao je Laslo koji mlijeko prodaje Vindiji pa nije zahvaćen obustavom, ali podržava kolege.

Komentar Zlatka Šimića

Mljekari na stupu srama zbog nesposobne vlasti

Crne slutnje oko bijelog mlijeka jučer su se obistinile. Gotovo 300 proizvođača već danas će tisuće litara mlijeka rasipati po plodnoj ravnici, više od tisuću zaposlenih na tim farmama ovu će subotu pamtiti cijeli život. I dok su za čestih upozorenja raznim vladama svoje mlijeko rasipali iz prosvjeda, sada je uzrok njihovih nevolja upravo nesposobnost stručnih državnih službi protiv kojih su prosvjedovali.

Iako se zbog sušne nepogode znalo da će biti problema s kvalitetom stočne hrane, iako su u regiji odavno evidentirani zaraženi kukuruz i mlijeko i iako su seljaci pravodobno upozoravali na sve te probleme, gospoda iz brojnih ministarstava, instituta, zavoda i inspekcija pokrenula je svoje lijene guzice tek kada je aflatoksin otkrila pogranična inspekcija BiH.

Iznenada su počeli pojačano kontrolirati mlijeko, pa svi odreda na čelu s proizvođačima priznali da su kontrolirali tako da smo se i bez aflatoksina mogli potrovati.

Zatim su priznali da su pogriješili, pa napravili još veću grešku. Izopćili su i izolirali 300 obitelji, stavili ih na stup srama zbog vlastite nesposobnosti. Više nema povratka, vrijeme je da se potrošačima objasni zbog koga nam je svima mlijeko došlo do grla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:01