ODGOVOR NA LAŽI

Na promociji Goldsteinove knjige o Jasenovcu bio i ministar Hasanbegović, jer ga tema intrigira

Goldstein minuciozno pobija "teze" iz sporne knjige i kaže kako je morao odgovoriti jer ona unosi smutnju i promovira laž u hrvatsko društvo te kompromitira Hrvatsku
 Livio Andrijić / EPH

U prepunoj dvorani Novinarskog doma predstavljena je knjiga odgovor 'Jasenovac - tragika, mitomanija, istina', povjesničara i publicista Slavka Goldsteina u izdanju Frakture.

Iako je Goldsteinova knjiga "isprovocirana" tendencioznim falsifikatima i iskrivljavanjem činjenica te poluistinama iz knjige 'Jasenovac logori istraživanja' (jedan od autora te knjige Igor Vukić bio je na promociji) u kojem se iznosi lažna teza o "trostrukom Jasenovcu" - ustaškom Jasenovcu kao sabirnom i radnom te partizanskom kao logoru smrti, i kasnije "trećem" logoru u koji su smještani protivnici Titova režima (tzv. IB-ovci), poklopio se s nedavnom premijerom filma Jakova Sedlara "Jasenovac istina" baziranom na toj povijesnoj izmišljotini, pa je pisao i odgovor tom uratku.

Goldstein minuciozno pobija "teze" iz sporne knjige i kaže kako je morao odgovoriti jer ona unosi smutnju i promovira laž u hrvatsko društvo te kompromitira Hrvatsku. Goldsteinova knjiga, recimo, poziva se na iste dokumente kao i autori knjige iz Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, pokazujući kako su autori zataškavali neke podatke, krivo ih interpretirali ili uzimali samo onaj dio koji im konvenira.

Livio Andrijić / EPH

Na promociji je bilo dosta zanimljivih ličnosti, poput ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koji je kazao kako je došao jer ga tema intrigira. U publici je bio i poduzetnik Emil Tedeschi, koji je izabrao promociju knjige koja je bila u isto vrijeme kada i utakmica njegove Cedevite s Crvenom zvezdom u košarkaškoj Top 16 Eurolige.

Fotogaleriju s promocije knjige možete pogledati ovdje.

...

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:16