REVIZIJI I NEDJELJNI OTKRIVAJU

NA RAČUN OBITELJI PETOGODIŠNJE NORE IZ ZAGREBA SJELO 811.600 KUNA Taj joj je novac poslala jedna druga djevojčica, malo mlađa od nje

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Na račun obitelji jedne petogodišnje djevojčice iz Zagreba ovih je dana sjelo 811.600 kuna. Taj joj je novac poslala jedna druga djevojčica, malo mlađa od nje, jer ga je imala viška. Njoj je trebalo stvarno puno novca da bi mogla platiti doktore, a dobri su joj ljudi uplatili još i više. Kad imaš viška - podijeliš: tako to ide u jednostavnom dječjem svijetu, ali i u svijetu roditelja koji su se morali naučiti nositi s najvećim roditeljskim strahom - ozbiljnom bolesti svojeg djeteta.

Djevojčica koja je novac dobila zove se Nora, ima pet godina i boluje od spastične cerebralne paralize. U posljednjih godinu dana napravila je nevjerojatne pomake u rehabilitaciji, zahvaljujući posebnim robotima s kojima svakodnevno vježba nekoliko sati. Cijena takvog vježbanja njezinim je roditeljima nedostižna pa s vremena na vrijeme organiziraju humanitarne akcije kako bi mala plavooka vragolanka mogla nastaviti s terapijom s ciljem da jednoga dana samostalno prohoda.

Djevojčica koja joj je, simbolično, poslala novac zove se Mila, ima dvije godine i liječi se u Americi od leukemije.

Humanitarna akcija “Norin prvi korak” bila je prva humanitarna akcija s namjenom liječenja djeteta prijavljena nadležnome Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike nakon završetka akcije “Svi za Milu” u kojoj su građani za nekoliko dana prikupili 38,3 milijuna kuna za liječenje dvogodišnje djevojčice u Americi. Mila je u bolnici u Philadelphiji, prima terapiju i prvi su nalazi odlični.

Liječenje je, kako je za “Re:viziju”, autorsku emisiju redatelja i novinara Roberta Zubera koja će u ponedjeljak biti prikazana na televiziji Al Jazeera Balkans, otkrio Milin djed Vladimir Rončević, u konačnici koštalo 15,4 milijuna kuna koji su prebačeni na račun američke bolnice.

Ostalo je oko 22,9 milijuna kuna.

Novac se prikupljao na dva načina: preko računa Milina oca, koji je prvi otvoren i na kojem je skupljena velika većina novca (gotovo 33 milijuna kuna) te preko računa Zaklade Nore Šitum, “strašnog lava” koji je 2013., nažalost, izgubio bitku protiv zloćudne bolesti. Njezina majka Đana Atanasovska, koja vodi Zakladu, bila je, kažu u Milinoj obitelji, nezamjenjiva pomoć u organiziranju akcije, kao i u obavljanju svih onih nužnih, a roditeljima neizdrživih birokratskih i drugih stvari koje treba obaviti.

Na tom je računu ostalo oko 5,6 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:23