USPJEH

NA REBRU PREDSTAVLJENA INOVATIVNA METODA LIJEČENJA 'Terapijom s imenom prvi u ovom dijelu Europe liječimo rak'

 Ranko Šuvar / CROPIX

Lijek “s imenom i prezimenom”, odnosno personaliziran za pacijenta, ideal je koji već dugo nastoji dostići suvremena medicina ne bi li liječenje, poglavito zloćudnih bolesti, bilo uspješnije.

Upravo za primjenu jedne takve, odnosno CAR-T (kimerični receptor za antigen na T limfocitima) metode liječenja onkoloških pacijenta akreditiran je odnedavno i KBC Zagreb kao prva bolnica u ovom dijelu Europe u kojoj će se tom inovativnom terapijom liječiti najteži hematološki bolesnici u Hrvatskoj. Prvi pacijent koji će se tom terapijom liječiti u najvećoj hrvatskoj bolnici očekuje se početkom sljedeće godine.

Imunosustav

Terapijska metoda CAR-T objedinjuje imunoterapiju, staničnu te gensku terapiju za liječenje akutne limfoblastične leukemije kod djece i mladih do 25 godina te difuznog B-velikostaničnog limfoma kod odraslih.

Radi se o posve personaliziranoj terapiji koja se primjenjuje kod pacijenata kod kojih nije postignut terapijski odgovor na standardne protokole liječenja ovih bolesti. Hrvatski pacijenti ubuduće više neće morati u druge europske centre na CAR-T liječenje koje omogućava da se “popravi” pacijentov imunološki sustav i sam izbori pobjedu nad zloćudnom bolešću. Podaci pokazuju da od akutne limfoblastične leukemije u Hrvatskoj godišnje oboli od 25 do 35 djece, ali većina, 80 posto, uspješno se izliječi standardnom prvom linijom liječenja. Za one kod kojih ne uspije, odsad i u nas postoji CAR-T, za koju stručnjaci tvrde da je uspješna kod više od 80 posto liječenih.

- To znači da se zapravo radi o imunoterapiji jer lijek aktivira imunološki sustav bolesnika, staničnoj zato što se za njegovu izradu koriste stanice pacijenta te genskoj terapiji jer se u njegove stanice ugrađuje gen za proizvodnju novog CAR proteina - objašnjava prof. dr. Igor Aurer, pročelnik Zavoda za hematologiju KBC-a Zagreb.

Lijek nastaje tako da se iz krvi pacijenta izdvoje bijela krvna zrnca koja se potom izvan tijela pacijenta reprogramiraju tako da mogu pronaći, a onda i uništiti stanice raka. Te reprogramirane stanice, naime, vraćaju se u organizam pacijenta, a kad pronađu metu, odnosno zloćudnu stanicu, počinju se umnožavati, što omogućava da ih se uništi vlastitim imunološkim sustavom. Zasad je terapija uspješna kod hematoloških onkoloških pacijenata, ali istraživanja pokazuju da bi mogla djelovati i kod tzv. solidnih tumora (na organima). Cijena je prilično visoka - oko 400.000 eura.

Terapija male Nore

Naime, ova je terapija prvi put odobrena 2017., a hrvatska je javnost o njoj više saznala kad je u SAD na eksperimentalno liječenje CAR-T terapijom otišla mala Nora Šitum. No, lijek se koristi i za liječenje odraslih oboljelih od difuznog B-velikostaničnog limfoma (DLBCL). - Projekt akreditacija naše bolnice za primjenu ove terapije trajao je devet mjeseci, a naši stručnjaci educirali su se u takvim centrima u Parizu i Beču. Zadovoljili smo najstrože kriterije kvalitete i sigurnosti te se tako svrstali među najprestižnije zdravstvene ustanove u svijetu - rekao ravnatelj KBC-a Zagreb, prof. dr. Ante Ćorušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:53