AFERA ŠTANDOVI

NA SUĐENJU BANDIĆU PRESLUŠANI TAJNO SNIMLJENI RAZGOVORI Zagrebački gradonačelnik o Željki Markić: 'Ona bi kokošarila, dobit će ka**! Nek puši k***!'

Na zagrebačkom Županijskom sudu u 9 sati je počelo suđenje zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, pročelniku Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivici Lovriću i direktorici Tržnice Zagreb Zdenki Palac u "aferi štandovi" i to nakon tri i pol godine od podizanja optužnice.
Ivica Lovrić, Zdenka Palac i Milan Bandić na početku suđenja za 'aferu štandovi'
 Ranko Suvar / CROPIX

NOVO 12:30 Zavrišo je prvi dio rasprave. U 13.10 počela je svjedočiti Željka Markić.

Izvještaj o svjedočenju Željke Markić pročitajte OVDJE

-------------------------

12:28 - Završilo je preslušavanje audio snimaka i pregledavanje video snimke izjave Milana Bandića. Nakon toga Bandićeva odvjetnica Ksenija Vržina pročitala je dokumentaciju koju će predočiti obrana, a nakon nje to isto je učinio odvjetnik Vinko Marinković, odvjetnik trećeokrivljene Zdenke Palac.

-------------------------

12:04 Nakon što su preslušane snimke tajno snimljenih telefonskih razgovora, prešlo se na pregledavanje videozapisa izjava zagreabačkog gradonačelnika Milana Bandića medijima o inicijativi Udruge "U ime obitelji", o referendumu kojeg je provodila Udruga kojoj je na čelu Željka Markić. U tim izjavama Bandić je podržavao referendum i nazivao to budućnošću hrvatske političke scene i rekao da je to preduvjet moderne i europske Hrvatske.

---------------------

12:00 "Ivane, bok, Zdenka iz Tržnica. Slušaj Ivane... Možeš li ti nekako doći do gradonačelnika? Reci mu kratko, ja bih trebala njega na pet minuta na samo u vezi Željke Markić... Ne bih ja sa svog broja slala ništa... Imate li broj od tajnice?", govori prilično konspirativno Zdenka Palac, direktorica Tržnice Zagreb Ivici Lovriću. Nakon toga Ivica Lovrić zove svoju tajnicu i kaže joj da ga je zvala Zdenka Palac i da su joj "drugovi" (misli na policiju) tamo zbog Željke Markić.

---------------------

11:40 U jednom od razgovora Željka Markić i Ivica Lovrić razgovaraju o broju prikupljenih potpisa i Markić izvještava Lovrića da je u šest dana prikupljeno 200.000 poptisa. Lovrić joj kaže kako će se snimiti jingl od dvije rečenice za prikupljanje potpisa. Nakon toga Lovrić šalje mail s prijedlogom jingla Željki Markić, koja kaže kako ima primjedbu i da bi promijenila početak jingla koji će čitati profesionalni spiker. Od inicijative je potom stiglo nekoliko prijedlga za jinglove koje je Ivici Lovriću pročitala njegova tajnica.

--------------------------

11:00 "Halo, Željka, halo!", govori Lovrić Željki Markić u snimci.

"Ja nikako ne uspijevam doći do gradonačelnika, ja zovem Ivana, ne javlja se. Voljela bih znati je li se nešto promijenilo", kaže Željka Markić u razgovoru s Ivicom Lovrićem.

I dalje se većina razgovora kojeg se sluša u sudnici odnosi na razgovore Ivice Lovrića sa Željkom Markić o veličini slova i grba na plakatima Inicijative "U ime obitelji". Željka Markić kaže u jednom trenutku kako ima dojam da je gradonačelnik nešto započeo i sada ne zna što bi, što joj Lovrić opovrgava i govori Markić kako mu je žao što se nije uspjela čuti s Bandićem.

"Ova Markića me sad već pomalo.... daj molim te pokušaj...", govori Lovrić Bandićevu vozaču.

"Ivica, molim te reci što ova sad komplicira", kaže Bandić Lovriću.

"Ona bi se htjela čuti s vama i to prokomentirati. Kaže da ovo sad izgleda nezgrapno", govori Lovrić gradonačelniku Bandiću.

- Ne treba ništa komentirati, neka puši k..., j...mi se. Jesam ja tebi rekao kako to treba biti, je l' OK. Neka tiska sama u Zagrebu i izvan Zagreba - govori Bandić.

Nakon toga Lovrić i Markić dogovaraju se da onda bude tiskano onako kako hoće gradonačelnik Bandić.

"Je li tu gradonačelnik?", pita Lovrić Bandićeva vozača.

"Ne, nije", odgovara mu Bandićev vozač Ivan.

"Reci Ivica, halo, halo!"

"Sad ona pristaje da bude kako ste vi rekli", kaže Lovrić.

Bandić svom pročelniku u razgovoru koji je vođenom 16. rujna kaže:

- Mogu li te nešto zamoliti, kad imaš moj mandat, kad treba nekome j...majku, odreži ga da mi ne ide na živce. To što ona zna o politici da je on to zaboravio. Ona bi kokošarila, a s njim nema kokošarenja. Ona će biti partner ili neće biti partner. Ona bi politiku provodila preko njihovih leđa i dobit će karu... Plakati idu po cijeloj Hrvatskoj, reci joj da ja želim biti partner, a ne miš. I reci joj da nikad nije imala partnera poput Bandića i da Bandić želi biti gradonačelnik Hrvatske. I da Bandić ne treba nju, ona mene treba. Pozdravi je lijepo - govori Bandić svom pročelniku Lovriću.

---------------------

10:45 Preslušan je i razgovor Željke Markić i Ivice Lovrića na kojem dogovaraju kako će im se dostaviti tiskani leci za Inicijativu "U ime obitelji". Ivica Lovrić dogovarao je i sa Željkom Markić koja je trebala poslati popis adresa na koju će se distribuirati 700.000 letaka. Distribucija je trebala pokrivati prostor cijele Hrvatske, a ne samo Zagreb, Lovrić govori kako gradonačelnik inzistira da ispod grba Grada Zagreba slovima veličine kao i veličine slova "Birajmo zastupnike" budu i veličine slova Grad Zagreb. Lovrić prenosi upute da to mora biti ispoštivano, makar kasnio tisak.

"Ajde Zrinka delajte!", govori Lovrić Zrinki Cvitković Lochart.

"Delam, delam"; odgovara mu Zrinka Cvitković Lochart.

Odmah potom ona zove Lovrića kako ju je zvala Željka Markić i rekla joj da će to onda na plakatu izgledati seljački i Cvitković Lochart kaže među ostalim Lovriću; "ona sad tu nešto histerizira...." , a Lovrić joj kaže kako se to ne može mijenjati i da se Grad Zagreb ne stidi toga. U narednom razgovoru govore kako trebaju naći neku sredinu oko veličine fonta na plakatima.. Lovrić gleda u plakate B0 i B1 i raspravlja sa Zrinkom Cvitković Lochart o veličini fonta na plakatima.

"Tko pogriješi dobije metak!" kaže u jednom trenutku Lovrić Zrinki Cvitković Lochart i ponavlja kako se grad Zagreb ne srami toga da ide u projekt, a ako se oni srame da onda ne trebaju ići u projekt s gradom.

Lovrić traži da se grb grada Zagreba bude na bijeloj podlozi, a ne na plavoj jer se na plavoj podlozi neće vidjeti, pa pita zašto je narod.hr na bijeloj podlozi i da se neka nešto smisli i za grad Zagreb te da veličina slova Grad Zagreb budu iste veličine kao i slova Birajmo, govori Lovrić Zrinki Cvitković Lochart.

---------------------

Snimka sa Željkom Markić

- Mene je sada zvala ova gospođa da je tražio gradonačelnik da se povećaju slova. Ovo zadnje što je bilo napravljeno je bilo u redu i to je bilo poslano. Sad je zvala gospođa iza 7 da hoće sve novo. Ovo sad izgleda nakaradno kao da grad Zagreb organizira referendum... Možemo pričekati da gradonačelnik to pogleda! - kaže Željka Markić.

"Njega vam sutra nema, on vam ide na put!" kaže Lovrić.

"Što da radim, da zovem njegovog vozača?" kaže Željka Markić.

"Zovite ga!"; kaže Lovrić.

- Pa mi ćemo objaviti zahvalu svima koji su nam pomogli, nemamo mi tu što skrivati. Mene su pitali na presici kako smo dobili sredstva za portal i ja sam rekla da zahvaljujem gradonačelniku da nam je on jedini dao sredstva da možemo pokrenuti portal - kaže Željka Markić.

10:00 Nakon uvodnih riječi počela je kratka stanka, a nakon toga će se oko sat i pol preslušavati snimke razgovora u sklopu dokaznih materijala.

---------------------

9:40 Odvjetnik Zdenke Palac, direktorice "Tržnice Zagreb", počeo je svoj uvodni govor i rekao da se radi o potpuno promašenoj tezi da je njegova branjenica štandove dala besplatno na korištenje. Naveo je i da se navedena faktura pokušava naplatiti u parničnom postupku te da nema štete i da je optužnica neosnovana.

Sve troje okrivljenih reklo je da će iznijeti obrane na kraju postupka. Potom se prešlo na dokazni postupak čitanjem dokumentacije koje će se iznijeti tijekom dokaznog postupka.

---------------------

9.33 Ksenija Vržina, odvjetnica Milana Bandića, u svom je uvodnom govoru rekla:

- Zaključak o pokroviteljstvu Milan Bandić je donio na temelju statuta grada Zagreba. Činjenica prihvaćanja pokroviteljstva, bilo da se radi o počasnom ili financijskom, ne predstavlja protupravno postupanje Milana Bandića pa će obrana priložiti i druge zaključke o pokroviteljstvu po kojima je procedura identična. Konkretni slučaj ni po čemu ne odudara sa zaključcima o pokroviteljstvu ni od strane Milana Bandića niti njegove zamjenice Sandre Švaljek koja je obavljala dužnost gradonačelnika dok je Milan Bandić bio u istražnom zatvoru - rekla je među ostalim odvjetnica Vržina te navela primjer pokroviteljstva jednog simpozija kojeg je potpisala Sandra Švaljek. U 9.37 odvjetnica Vržina završila je svoj uvodni govor.

I branitelj Ivice Lovrića, odvjetnik Krešimir Krsnik, predao je pisani uvodni govor, ali je rekao i ovo:

- Ono što me brine je da dokaza niti je bilo niti će biti, troše se sredstva poreznih obveznika da bi dokazali što? Obrana nema s čime polemizirati jer moj branjenik nije imao ovlasti koje mu se stavljaju na teret - rekao je među ostalim Krsnik.

---------------------

9:23 Zamjenik ravnatelja USKOK-a Sven Mišković završio je čitanje uvodnog dijela optužnice. Nakon toga predsjednik vijeća sudac Zdravko Majerović pozvao je okrivljenike da se izjasne o navodima optužnice i podsjetio da su se do sada izjašnjavali da nisu krivi.

- U cijelosti poričem sve ono što mi se stavlja na teret. Ne smatram se krivim - odgovorio je Bandić na upit predsjednika vijeća suca Majerovića da se izjasni o optužnici. Na isti su se način izjasnili i Ivica Lovrić i Zdenka Palac.

Zastupnik optužbe, zamjenik ravnatelja USKOK-a predao je uvodni govor u pisanom obliku. Tužitelj tvrdi da će tijekom dokaznog postupka dokazati osnovanost optužnice.

- Želim istaknuti kako će tijekom dokaznog postupka biti izvedene tri skupine dokaza - materijalni odnosno elektronska prepiska. Drugu skupinu činit će rezultati posebnih dokaznih radnji i javnih istupa Milana Bandića. Treću skupina činit će iskazi svjedoka i obrane okrivljenika. U prvoj skupini dokaza ćete vidjeti i da je dokumentacija naknadno stvarana kako bi se ekskulpirali okrivljenici od odgovornosti - naveo je među ostalim Sven Mišković, zamjenik ravnatelja USKOK-a.

Sve to kako bi, kaže Mišković, dokazali kako su sve troje zlouporabili svoj položaj i ovlasti, a Zdenka Palac i oštetila Zagrebački holding. Iz iskaza svjedoka i tajno snimljenih razgovora dokazat će da je Bandić autoritativan, on o svemu odlučuje, kod podređenih izaziva strah, kazao je zamjenik ravnatelja USKOK-a u uvodnom govoru.

On smatra da su i Bandić i Lovrić bili svjesni da pokroviteljstvo ne podrazumijeva financijsku potporu i što se vidi i iz medijskih istupa, kao i to da nije postojao nijedan razlog da Građanskoj inicijativi "U ime obitelji" besplatno daju na korištenje štandove. Naknadno izdani računi ne ekskulpiraju Zdenku Palac od odgovornosti jer je to napravljeno nakon što je počela policijska istraga, kazao je USKOK-ov tužitelj.

---------------------

9:17 Počelo je rasprava. Sudac Zdravko Majerović ustvrdio je da su pristupile sve pozvane osobe i da su se stvorili svi procesni uvjeti. Zastupnik USKOK-a počeo je s čitanjem optužnice koja ima 24 stranice.

---------------------

9:00 Bandića, Lovrića i Palac tereti se da su od početka rujna do 5. listopada 2014. godine građanskoj inicijativi "U ime obitelji" nakon što im se ona obratila za pomoć u vezi prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" Bandić kao gradonačelnik omogućio da besplatno koristi 50 štandova gradskih tržnica, te da se na teret proračuna grada podmirilo tiskanje letaka i plakata, a čime je građanskoj inicijativi "U ime obitelji" pribavljena korist od 308.888,90 kuna.

USKOK ih tereti da su zlouporabili položaj i ovlasti. U dokaznom postupku USKOK predlaže čak 243 dokaza među kojima su i brojni snimci telefonskih razgovora koji su snimljeni i dio kojih bi se danas trebao preslušati u sudnici.

Svi okrivljenici i njihovi odvjetnici još čekaju da ih se pozove u sudnicu, a ovo je prvi put da će Milan Bandić sjesti na optuženičku klupu. Ovog mjeseca Milan Bandić trebao bi sjesti na optuženičku klupu i u "aferi Agram".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:38