AFERA AGRAM

NA SUĐENJU BANDIĆU SVJEDOČILA SANDRA ŠVALJEK 'Svinjokolja nije u opisu djelokruga nadležnosti Grada Zagreba. Nisu ni krstitke...'

Zagreb, 270315.
Gradsko poglavarstvo.
Sandra Svaljek je na danasnjoj konferenciji za medije objavila da je dala ostavku na mjesto zamjenice gradonacelnika grada Zagreba, nakon sto joj je iz zatvora u Remetincu gradonacelnik Milan Bandic otkazao punomoc za vodjenje grada.
Na fotografiji: Sandra Svaljek.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX

Svjedočenjem Ivana Jurčića, vozača gradonačelnika te Sandre Švaljek, nekadašnje zamjenice gradonačelnika, koja je nakon uhićenja prvog čovjeka Grada Zagreba Milana Bandića 2014. obnašala i dužnost gradonačelnika, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje Milanu Bandiću i ostalim optuženima u aferi Agram.

Švaljek je u svom iskazu istaknula kako je sve ključne odluke donosio gradonačelnik Bandić, dok ona kao njegova zamjenica nije sudjelovala u donošenju odluka.

Kada je nakon Bandićeva uhićenja počela obnašati njegovu dužnost, uočila je između ostaloga, kako je navela, da pojedine osobe u gradskoj upravi imaju ugovor o radu koji ne odgovaraju njihjovom obrazovanju ili kvalifikacijama.

- Nisam se zanimala zašto su te osobe dobile takve ugovore jer se nisam imala kod koga interesirati. Gradonačelnik je bio uhićen, kao i njegovih 19 suradnika. Tim osobama ponudila sam nove ugovore u skladu s njihovim kvalifikacijama. Neki su zbog toga negodovali, ali su ih svi na kraju ipak prihvatili - izjavila je svjedokinja.

Odgovarajući na pitanja kazala je kako gradonačelnik ima široke ovlasti te da može poslati na put u inozemstvo i osobe koje nisu povezane s Gradom te im isplatiti dnevnice iz gradskog proračuna. Pritom je dodala kako takva praksa ipak nije u skladu s načelima dobrog upravljanja proračunom.

Zastupnike optužbe zanimalo je je li protuzakonito nekoga poslati službenim vozilom na svinjokolju.

- Svinjokolja nije u opisu djelokruga nadležnosti Grada Zagreba. Ni krstitke - odgovorila je Švaljek.

Bandićev vozač Ivan Jurčić danas se više nije mogao sjetiti puno detalja o korištenju službenih vozila, tko je davao naloge, tko je davao suglasnost, te gdje i kamo su pojedine osobe putovale službenim vozilima.

Budući je u istrazi dao puno detaljniji iskaz, danas su mu predočavani pojedini djelovi, pa je Jurčić na koncu potvrdio da su četiri službena automobila koja je koristio gradonačelnik povremeno davana i drugim osobama uz Bandićevo odobrenje i uz naloge koje je izdavao pročelnik njegova ureda suoptuženi Miro Laco.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo