AFERA INA-MOL

NA SUĐENJU SANADERU ISKAZ DAO JEDAN OD KLJUČNIH SVJEDOKA: Potvrđeno mi je da će isplate ići preko dvije ciparske tvrtke, nisam znao što stoji iza toga

Robert Ježić i Ivo Sanader
 CROPIX

Suđenje u aferi Ina Mol, bivšem premijeru Ivi Sanaderu i nedostupnom šwefu mađarskog Mola Zsoltu Hernadiju, nastavljeno je na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočenjem jednog od ključnih svjedoka Stephana Hurlimanna putem video linka iz Švicarske.

Hurlimann je bio direktor švicarske tvrtke Roberta Ježića, Xenoplast Shiping, na čiji račun je, prema optužbi preko dvije ciparske off shore tvrtke sjelo pet od dogovorenih deset milijuna eura mita koje je Sanader dogovorio s Hernadijem za prepuštanje upravljačkih prava nad Inom.

Do sada je Hurlimann ispitan samo jednom, na početku USKOK-ove istrage 2011. godine, a nije svjedočio ni na prvom suđenju Sanaderu ni u arbitražnom postupku.

Danas je ispričao kako ga je Ježić prije nekih deset godina informirao da će ga netko kontaktirati radi isplate određene provizije Xenoplastu. Ubrzo ga je s tim u vezi kontaktirao Imre Fazakaš, kojega Hurlimann od prije nije poznavao.

- Fazakaš mi je rekao da će isplate ići preko dvije ciparske tvrtke. Upoznao me je da one pripadaju Mol grupaciji - izjavio je Hurlimann, potvrdivši tako svoj navod iz prvog iskaza da mu se Fazakaš predstavio da nastupa u ime Mola, što Fazakaš inače demantira.

Hurlimann je istaknuo kako nije znao što je u pozadini tih ugovora, ali je potvrdio da nikakav posao nije odrađen te da je i kasniji raskid ugovora stoga bio samo pro forma.

Ježić mu je, pojasnio je, rekao da drugih pet milijuna eura neće biti isplaćeno "jer Dioki nije izvršio što se od njega tražilo", a Fazakaš je, dodao je, potpisao raskid ugovora bez ikakvog zahtjeva da se uplaćenih pet milijuna vrati.

Obrana okrivljenika danas se samo započela ispitivanje svjedoka Hurlimanna, a priliku za detaljnije ispitivanje trebala bi dobiti u rujnu, kada je određen novi termin za njegovim svjedočenjem putem video linka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:33