AFERA U HŽ-u

Na suđenju za pronevjeru 3,7 milijuna eura: 'Kobak će to riješiti s Kalmetom'

 Boris Kovačev/Cropix

ZAGREB - Gledanjem DVD-a danas je na Županijskome sudu počelo suđenje protiv bivšeg predsjednika uprave HŽ-a Davorina Kobaka, prijašnje direktorice Agita Biserke Robić, njezina suradnika Andrije Sarića i Vladimiru Vasiljeviću iz Željeznica Srbije. Uskok ih tereti da su od 2003. do 2008. godine na temelju fiktivnih računa prebacili oko 3,7 milijuna eura iz Agita na off shore kompanije u inozemstvu, koje su sami osnovali i osobno podizali izvučeni novac s računa.

DVD koji je prezentiran u sudnici zapravo je priznanje optuženog Andrije Sarića koje je dao Uskoku još tijekom istrage, u veljači prošle godine. Sarić je potvrdio da je sudjelovao u izvlačenju novca, ističući da je zapravo sve radio po nalogu nadređenih, ali i u interesu Agita. Ispričao je kako je “višak” nastajao ugovaranjem više cijene transporta s partnerima u susjednim zemljama, nakon čega su međusobno dijelili “provizije”. No, s obzirom da se radilo o nekoliko desetaka euro centa po toni robe i ne tako velikim pojedinačnim računima, nije znao da se radi o tako velikim iznosima. U pomalo nepovezanoj obrani, Sarić je pred kamerom u istrazi kazao kako se zapanjio kada je u novinama vidio da se barata iznosima u milijunima eura.

No, njegova tadašnja šefica Biserka Robić rekla mu je da postoji netko tko za 100.000 eura može sve zataškati unatoč činjenici da se istražuju računi spornih off shore tvrtki. Potom je poslan i da nekome odnese jednu žutu kovertu u hotel Antunović. Sarić nije gledao što je u koverti, a iz njegova iskaza nije baš ni jasno tko ga je poslao i kome je predao kovertu.

Također je istaknuo kako je u jednom razgovoru s B. Robić čuo da je navodno i ministar Božidar Kalmeta saznao za račune off shore tvrtki. No, Robić mu je rekla da će to Davorin Kobak pokušati riješiti s Kalmetom. Je li do tog razgovora došlo, nije znao.

Unatoč svemu, optuženi Kobak, B. Robić i Vasiljević i dalje negiraju krivnju. Njihovi odvjetnici u uvodnim su govorima najavili da će opovrgnuti navode USKOK-ove optužnice i dokazati da nije bilo nikakvog udruživanja, nikakvog izvlačenja novca, a posebno ne štete za Agit, odnosno HŽ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:16