PLAČ UMJESTO VESELJA

NA SUZE PRVAŠIĆA S AUTIZMOM NITKO NIJE OSTAO RAVNODUŠAN Grad se posuo pepelom: 'Žao nam je, bila je to kriva procjena, pomoćnici uz učenike već danas'

Prvašić je danas krenuo na nastavu, te je uz njega bio njegov pomoćnik, ali i njegova majka
Uplakani prvašić

Nitko tko je jučer na društvenim mrežama ili u hrvatskim medijima vidio fotografiju uplakanog prvašića s autizmom nije ostao ravnodušan. Umjesto veselja, ovog mališana i njegove roditelje prvog dana škole dočekali su stres, briga i neugodno iznenađenje.

Naime, u Osnovnoj školi Bogoslav Šulek u Slavonskom Brodu nije se pojavio njegov pomoćnik u nastavi, a roditeljima prvašića u školi nitko nije znao reći gdje je točno zapelo niti otkad će pomoćnik biti na raspolaganju.

No, neke nedoumice vjerojatno su razriješene jutros nakon što je iz Grada Slavonskog Broda stiglo priopćenje u kojem stoji da se radilo o krivoj procjeni s obzirom da se jučer redovna nastava nije održavala te da će pomoćnici u nastavi biti dostupni već od danas.

"Budući da je prvi dan škole za učenike prvih razreda osnovnih škola organizirana samo priredba u prisustvu roditelja, nakon čega je slijedilo upoznavanje s učiteljicom bez održavanja nastave, iz Osnovne škole Bogoslav Šulek procijenjeno je da pomoćnici u nastavi učenicima prvog dana nastave neće biti potrebni.

Žao nam je ako je zbog krive procjene, umjesto pun smijeha, za neke prvi dan škole bio stresan. Već od danas, kada kreće redovna nastava, pomoćnici će biti uz učenike kojima su dodijeljeni, o čemu su i roditelji pravovremeno obaviješteni", stoji u priopćenju iz Grada.

Navode i da su za troje učenika prvog razreda Osnovne škole Bogoslav Šulek tražili i troje pomoćnika, ali im je Ministarstvo obrazovanja dalo suglasnost za samo jednog pomoćnika.

"Osnivač osnovnih škola, u ovom slučaju Grad Slavonski Brod, dužan je na temelju realnih potreba osnovnih škola Ministarstvu znanosti i obrazovanja podnijeti Zahtjev za dobivanje suglasnosti za uključivanje pomoćnika u nastavi ili stručnog komunikacijskog posrednika, nakon čega Ministarstvo analizira Zahtjev te daje ili odbija traženu suglasnost.

Provedbom projekta „Helping - faza III“ Grad Slavonski Brod osigurava pomoćnike u nastavi i stručne komunikacijske posrednike u svim osnovnim školama kojima je Grad osnivač. Kroz projekt je, u školskoj godini 2019./2020. zaposlen 51 pomoćnik u nastavi te 2 stručna komunikacijska posrednika koji će pružati pomoć 65 učenika", objašnjavaju iz Grada.

Kako doznajemo, prvašić je danas ipak krenuo na nastavu, te je uz njega bio njegov pomoćnik, ali i njegova majka.

Roditelji nesretnog prvašića jučer su u razgovoru za Jutarnji rekli kako nisu imali informaciju da pomoćnik u nastavi jučer neće biti na raspolaganju njihovom sinu, niti otkad će se uključiti u nastavu.

"Otišla sam u petak u školu da upoznam učitelje i da sve dogovorimo, ali mi tada nisu znali ništa reći o asistentu", ogorčeno je za Jutarnji jučer objasnila majka prvašića, Sanja Bešlić Kozmus.

Također, ne misli da jedan asistent može biti kvalitetna podrška za troje učenika.

"To se mora osigurati. Za svakakve gluposti u ovoj državi imamo novca, a na ovakvim stvarima se škrtari i prebija preko leđa roditelja koje se tek tako donese pred gotov čin", rekla je majka za Jutarnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 15:58