DUPLI MISTERIJ

Na Ugljan izvučeni ostaci aviona Galeb nestalog još 1991.

 

Početkom prošlog tjedna, na rivi u Malom Lukoranu na otoku Ugljanu, ostavljena je olupina starog željeza izvučena s morskog dna koja je rasvijetlila sudbinu i nestanak 32-godišnjeg kapetana JNA, Neše Vrangelovskog, koji je nestao na zadarskom području u predvečerje Domovinskog rata, na trenažnom letu 5. rujna 1991. godine.

Njegov vojni avion Galeb G-2, evidencijskog broja 23147, toga je dana posljednji put viđen na radaru. Unatoč velikoj potrazi, sve do prošlog tjedna nitko nije znao kako je i gdje završio pilot iz Beograda koji je službovao u Zadru.

Vidljive oznake

Sve dok 27 godina kasnije iz mora nije izvađena olupina upravo tog zrakoplova: unatoč tome što je vrijeme provedeno na morskom dnu učinilo svoje, na dijelu krila aviona i dalje se jasno vidi oznaka Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva na svijetlo plavoj donjoj površini krila, i bijelom bojom ispisan broj 147 na gornjoj, što odgovara avionu 251. lovačko-bombarderske eskadrile (lbae) koji je nestao nekoliko dana prije početka rata. Tko je točno izvadio olupinu iz mora, još uvijek se ne zna. Prema jednoj priči, izronio ju je njemački turist, a po drugoj je to napravio ribarski brod koji je olupinu slučajno zakačio negdje na potezu Olib - Silba - Molat.

Predvečerje rata

Slike izvađenog krila Galeba u Malom Lukoranu najprije je objavljena na društvenim mrežama, da bi ubrzo nakon toga postala priča dana u srpskim medijima.

Kako piše srpska Beta, prema rukopisu još neobjavljene knjige o nesrećama vojnih zrakoplova vojnog analitičara Aleksandra Radića, Vrangelovski je tog dana poletio s aerodroma Zemunik da bi obavio let za potrebe ispitnoga školskog gađanja lokalne jedinice PVO-a na poligonu Šepurine. Posljednji se put javio radio vezom minutu prije nego što je nestao, dok je letio na visini od 100 metara iznad mora. Nakon njegova nestanka, vojska je za njim pokrenula opsežnu potragu.

Helikopter Gazela, koji je sudjelovao u potrazi, otkrio je naftnu mrlju na površini mora, na temelju čega je procijenjeno da je potonuo na dubinu od 65 do 70 metara. Već je bilo određeno i koji će brod ratne mornarice izvaditi olupinu, ali je zbog početka ratnih sukoba cijela akcija otkazana.

Inače, pilot Neša Vrangelovski vodi se kao nestala osoba u evidenciji Ministarstva unutarnjih poslova RH. Navodi se da je nestao 5. rujna 1991. godine tijekom ratnih zbivanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:50