ZANIMLJIVA IZLOŽBA

NA VIŠE OD 350 ČETVORNIH METARA PROSTORA Backo Mini Express, jedna od najvećih maketa željeznice u Europi, postaje Muzej vlakića Zagreb

 Damjan Tadić / CROPIX

Jedna od najvećih maketa željeznice u Europi, Backo Mini Express postaje Muzej vlakića čime Zagreb među prvima u svijetu dobiva ovakvu rijetku izložbu i stalni postav s gotovo 140 vlakova u pokretu, priopćilo je novoosnovani muzej u ponedjeljak.

Najveća maketa željeznice u jugoistočnoj Europi, a peta najveća u Europi, djelo je poduzetnika Antuna Urbića Backa i njegovih suradnika te je projekt koji je gotovo 85 posto hrvatski proizvod uz pomoć domaće struke i inovacija.

"Maketu postavljenu u Gundulićevoj 4 posjećuju gotovo svi bez razlike u godinama. Muzej vlakića prostire se na dvije etaže te na više od 350 četvornih metara zatvorenog prostora s velikim bogatstvom detalja stvarnog života u gradu Zagrebu, kroz priču o željeznici", navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako Muzej donosi umanjenu realnost u omjeru 1:87, gdje maketom svakodnevno prometuje 140 vlakova na čak 1500 metara tračnica, od kojih su neke ukopane i do deset centimetara u pod, a neke su na visini od tri metra.

Osim vlakića postava je poznata i zbog brojnih umanjenih detalja grada Zagreba, poput sljemenske skijaške staze sa skijašima i žičarom, ili Adventa s mini klizalištem i klizačima.

Navode kako Muzej godišnje obiđe više od 20 tisuća posjetitelja. Najviše stranih gostiju dolazi iz susjednih zemalja poput Srbije i Slovenije, a iz EU najviše iz Njemačke, Austrije, Španjolske, Danske i Švedske. Od prekooceanskih gostiju najviše je onih iz SAD-a, Čilea, Japana, Koreje i Kine te Australije i Novog Zelanda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:56