NORMALIZACIJE SITUACIJE

NA ZADARSKOM PODRUČJU VIŠE OD TISUĆU POZIVA U POMOĆ Vatrogasci i vojska saniraju poplavljene obvjekte, promet normaliziran, voda je ispravna!

 Jure Mišković / CROPIX

U Zadru su u noći s ponedjeljka na utorak timovi vatrogasnih postrojbi i vojske sanirali 127 poplavljenih objekata, a nakon saniranja javnih ustanova, crpke su počele ispumpavati vodu i iz drugih poplavljenih objekata i domaćinstava, izvijestili su iz stožera zadarske Civilne zaštite.

Zbog podignute razine podzemnih voda na pojedinim lokacijama crpljenje je otežano, nadležne službe tijekom ponedjeljka primile su više od tisuću poziva za pomoć u crpljenju poplavljenih objekata i površina, sve su prijave evidentirane i prema njima se postupa, navode iz Civilne zaštite te napominju da se takve intervencije ne naplaćuju.

Voda u Zadru zdravstveno je ispravna

Vodovod Zadar potvrdio je, na temelju monitoringa koje provode laboratorij Vodovoda i Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije, da je voda u cijelom vodoopskrbnom sustavu Vodovoda zdravstveno ispravna.

Na sanaciji šteta nastalih na pročišćivaču otpadnih voda angažirano je stotinjak pripadnika vojske i službi Odvodnje. Vojnici radi na čišćenju kanala, a vojska je osigurala i agregate.

Promet je na području Zadra normaliziran, ceste su otvorene, osim spojne ceste za luku Gaženica iz smjera Ulica braće Perica jer je u tijeku sanacija te Šestinski prilaz gdje još postoji podzemna voda.

Počelo se i s prikupljanjem prijava o nastalim štetama izazvanim nevremenom na području Grada Zadra pa će sve nadležne gradske službe biti na terenu i obilaziti javne objekte. Također, sve gradske ustanove i poduzeća ubrzano rade na utvrđivanju i sanaciji nastalih šteta.

Formiran je i poseban ured, na adresi Narodni trg 1, soba br. 4, koji će raditi od 8 do 20 sati svakog dana, uključivši subotu i nedjelju i u kojem će građani i pravne osobe moći preuzeti i predati obrasce za prijavu štete. Početak zaprimanja ispunjenih obrazaca je od trenutka kada se proglasi elementarna nepogoda na području Zadarske županije.

Štete i na Ugljanu, Pašmanu i Dugom otoku

Na otocima Ugljanu, Pašmanu i Dugom otoku također se zbrajaju štete od jučerašnjeg nevremena.

Vatrogasci DVD-a Preko, Pašman i Sali intervenirali su više od 90 puta, a najviše štete voda je, prema riječima Božidara Ivanova iz DVD-a Preko, napravila u OŠ Valentina Klarina u Preku, policijskoj postaji, ugostiteljskim objektima te u obiteljskim kućama u Preku, Poljani i Sutomišćici. Najviše štete na infrastrukturi i na javnim površinama, na otoku Ugljanu pretrpio je Mali Lukoran, na Pašmanu područje Ždrelca, a na Dugom otoku Sali i Zaglav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:59