NOVI SUKOBI SELJAKA I NAČELNIKA

NAČELNIK ČEMINCA UVEO NOVI NAMET ZA KORIŠTENJE LOKALNIH CESTA Poljoprivrednici bijesni: 'Ovo je nezakonit način uzimanja novca'

 
Petar Pranjić, Zlatko Pinjuh
 Vlado Kos / Cropix

Nema mira u baranjskoj općini Čeminac. Nekolicini tamošnjih poljoprivrednika zasmetala je nova odluka Općinskog vijeća i načelnika Zlatka Pinjuha o uvođenju novčane naknade za prekomjernu uporabu i opterećenje nerazvrstanih cesta vozilima težim od 7,5 tona. U prijevodu traktorima, kombajnima, kamionima... Tko je ne plati riskira kazne koje iznose od 2.000 do 10.000 kuna, ovisno je li riječ o fizičkoj ili pravnoj osobi, odnosno obrtniku.

- To su drakonske kazne. Veće od dohotka s njive do koje ne mogu doći ako ne platim njegovu nakaradnu naknadu, koju je uveo nakon što je sud nezakonitim proglasio njegovo uvođenje poreza na korištenje javnih površina prije tri godine. Ovo je novi nezakoniti način za uzimanje novca, a da sada odete kod njega i platite 30.000 kuna ne bi bilo nikakvih problema. Treba ga potplatiti i za to dobijete paragon blok kao da ste u trgovini kupili kikiriki, jer se to nigdje ne evidentira, niti se zna gdje taj novac završava – kaže Petar Pranjić, čeminački poljoprivrednik i jedan od najvećih Pinjuhovih kritičara, pokazujući oranicu iza sebe.

Vlado Kos / Cropix
Prosvjed u Čemincu

- Ova njiva je već trebala biti zasijana, ali nitko od nas se ne usudi doći sa strojem, jer će nam naplatiti kaznu. Spriječeni smo u svom poslu i stvaranju dohotka za naše obitelji, plaćanju poreza i drugih obaveza. Brojne će oranice ostati neobrađene, jer do njiva možemo samo automobilima – kazao je Pranjić, dodavši kako su „ljuti na izvršnu i pravosudnu vlast koja se oglušuje na sve što on radi.“

- Prije tri mjeseca provedena je velika USKOK-ova akcija za njegova kriminalna djela, ali on i dalje manipulira narodom i sebi stvara brojna dobra. Općinu je privatizirao, on je ovdje gospodar života i smrti. Ovo je za nas neposredna ratna opasnost – sipao je Pranjić, dok je njegov kolega Milenko Jumić dodao kako je zbog ranijih općinskih kazni u iznosu od 120.000 kuna morao angažirati odvjetnika.

- Ne znam više koliko sam kazni dobio. On je u ovoj državi problem od 1991., radio je kriminalne radnje i u Hitnoj pomoći, a nas koji nešto malo radimo odlučio je kamatariti. Za čega da plaćam? Da bi on tim novcem mogao subvencionirati svoj i stambene kredite svojih sinova! Jedino rješenje je da Vlada RH ukine Općinu Čeminac i podijeli je na Dardu i Kneževe Vinograde, jer on neće stati. To je bolesna osoba. Kupio je tri BMW-a, vratio Hitnoj 650.000 kuna. Od države je kupio 50 hektara zemlje i onda ih protuzakonito prodao za 240.000 eura. Neka se DORH pozabavi s njim – ljutit je bio i Jumić. Sumještane je podržao i HDSSB-ov oporbeni vijećnik Matko Perković.

Vlado Kos / Cropix
Zlatko Pinjuh

- Kaznena djela radi već godinama, ali se uvijek izvuče. Sada je još pojačao svoje kriminalne radnje. Pozivam sva Ministarstva koja imaju direktne veze s nedjelima koja on čini da zabrane to što on radi. Ništa što je teže od 7,5 tona ne može doći u selo, a još je i po cijeloj općini postavio kamere da može sve snimati. Sve je bahatiji i bezobrazniji i ako se ništa ne poduzme mi ćemo blokirati sve tri ceste kroz općinu koje vode prema Mađarskoj – rekao je Perković.

Pinjuh, pak, na sve odmahuje rukom. Novinarske ekipe primio je u svom uredu. Kako smo mi snimali njegove izjave tako je i on sa svojom kamerom snimao nas.

- To je mjera predostrožnosti – kazao je, a onda objasnio zašto je postavio 40-ak znakova.

- Općina je prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu nadležna postavljati znakove na nerazvrstane ceste za čiju se uporabu vozilima ukupne mase veće od 7,5 tona prema Zakonu o cestama plaća naknada. Ako je Zakon o cestama nezakonit molio bih te ljude neka idu prosvjedovati pred Sabor. Mi samo provodimo ono što se trebalo puno ranije provoditi, a ti ljudi koji već pet godina prosvjeduju i podnose kaznene prijave povezani su s politikom i svojim mentorima od HDSSB-a do HDZ-a – rekao je Pinjuh, dodavši kako iste takve odluke imaju Grad Rijeka, Općine Ivankovo, Mošćenička Draga...

- Štitimo imovinu Općine. I to nije problem za 98 posto poljoprivrednika i gospodarstvenika u općini koji su uredno plaćali i porez na javne površine, ali jest za ovih dva posto. To su pojedinci koji su se obogatili na račun općine i države, koji od države dobivaju ogromne poticaje, a sada prosvjeduju protiv provođenja zakona. Oni već pet godina sustavno blate mene i općinske vijećnike, a istovremeno kupuje Mercedese od 500.000 kuna, strojeve od milijun kuna, stanove za keš..., pri čemu nikome ne izdaju račune za oranje, sjetvu, tanjuranje... Kažu da im je ugrožena egzistencija? Pa, njima je za pokrivanje proizvodnje dovoljan poticaj, a sve iznad toga im je ekstra profit. Ove naknade su marginalne u odnosu na njihove prihode. Za vozilo do 9 tona to je 1,38 kn/km, od 10 do 19 tona je 6,48 kn/km, od 20 do 30 tona 19,38 kn/km, a preko 30 tona 38,38 kn/km. Mogu proći i jeftinije ako pristanu na godišnji paušal, koji je u visini dosadašnjeg poreza na javne površine. Belje će, primjerice, plaćati 330.000 kuna godišnje, ali oni imaju 700 strojeva – tvrdi Pinjuh, dodavši kako je nekolicina poljoprivrednika već podnijela zahtjeve za odobrenje korištenja cesta. U Baranji, inače, ovaj namet ne naplaćuje nijedna općina.

Vlado Kos / Cropix
Petar Pranjić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 23:17