OBRAČUN U ŠKABRNJI

Načelnik Luka Škara najavio: Ne isele li do sutra, romske obitelji će ostati unutar ograde!

 Jure Mišković / CROPIX

ŠKABRNJA - Ne isele li do sutra vlasnici zemlje zagradit će im put i romske obitelji će ostati unutar ograde, izjavio je jučer načelnik općine Škabrnja Luka Škara nakon što je naseljavanje romskih obitelji na parcelu Vlačine izazvalo žestoke prosvjede mještana.

Želeći zaštiti svoje posjede koji graniče sa parcelom koju su kupili Romi, Škabrnjani su ih rovokopačima i drvenim kolcima ogradili crvenom trakom i žicom prije čega su im izvikivali da se vrate odakle su došli jer ne žele tuđince u svom mjestu koje se krvavo izborilo za slobodu(!).

- Što će se dogoditi tek će se vidjeti, no mogu kazati da je riječ o prevari kojom su nasamareni i Romi i Općina Škabrnja. Riječ je o terenu u neposrednoj blizini građevinske zone, s tim da se nalazi u sredini, a dva brata od Tome Škare koji je prodao teren sada nemaju sada pristup svom terenu - kaže Škara i navodi kako on romskoj obitelji Đanija nije dao dopuštenje da na zemljištu koje su navodno kupili skupljaju i skladište otpad.

Ističe kako on nije nikome dao dozvolu ni za što, niti ga je tko išta pitao. Dodaje kako je njemu odmah bilo jasno da su u pitanju neriješeni imovinsko-pravni odnosi, te kako je na čestici koju je kupio Ante Đanija upisano više vlasnika, te da je upola manja nego što Ante misli.

- Stvar je u tome što su u katastru upisali kako cijeli taj prostor ima 17.800 metara četvornih, a ima zapravo 8900 četvornih metara, odnosno duplo manje. Ante Đanija je prevaren, a nakon toga i ja sam. Ne mogu nikome zabraniti da ograđuje svoju zemlju i sve se ovo moglo izbjeći da me Ante Đanija poslušao kad sam mu rekao da tu nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi - kaže načelnik Općine Škabrnja, dok obitelj Ante Đanije i dalje uporno tvrdi kako nakon uvida u katastarske izvatke sigurni da su vlasnici 4500 kvadrata poljoprivrednog zemljišta, te da ne namjeravaju napustiti svoju parcelu.

Pučki pravobranitelj izrazio zabrinutost zbog događaja u Škabrnji

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić izrazio je danas zabrinutost nad činjenicom da je skupina mještana iz Prkosa i Škabrnje 1. svibnja organizirala prosvjedni skup na mjestu gdje se nedavno nastanila obitelj Đanija, koju se percipira kao romsku obitelj.

"Kao središnje tijelo nadležno za suzbijanje diskriminacije u Republici Hrvatskoj zatražili smo od policije izvješće o predmetnom skupu te jesu li poduzete ili će se poduzeti kakve mjere. Uputili smo posebno upozorenje načelniku općine Škabrnja, a upozoravamo građane na potrebu izbjegavanja sukoba i smirivanja napetosti, kako ne bi došlo do daljnjih neželjenih situacija", priopćio je pučki pravobranitelj Jurica Malčić.

Navodi kako je "prosvjedni skup navodno započeo neprimjerenim riječima 'Od pamtivijeka u Škabrnji nema ni Srba ni Roma, a neće ih biti ni ubuduće'. Uvažavajući osjećaje stanovnika Škabrnje i sve što su proživjeli, napominjemo da ovakvim izjavama nema mjesta u Hrvatskoj 21. stoljeća", ističe pučki pravobranitelj.

Dodaje kako je prema navodima nekih medija, na skupu bilo stotinjak osoba, neke od kojih su bile uključene u ograđivanje vlastitih parcela, a na skupu su izrečene i neke druge krajnje neprimjerene i nezakonite izjave.

"Napominjemo da je diskriminacija u Republici Hrvatskoj zabranjena Ustavom, brojnim međunarodnim ugovorima te Zakonom o suzbijanju diskriminacije. Do diskriminacije dolazi i kada skup nije nasilan, ali se na njemu koristi neprimjeren govor, koji može biti temelj za pokretanje građanskog ili prekršajnog postupka temeljem Zakona o suzbijanju diskriminacije, ali i kaznenog postupka ukoliko je došlo do počinjenja kaznenog djela govora mržnje", navodi u priopćenju pučki pravobranitelj Jurica Malčić. Smatra kako je "krajnje neprimjerena ponuda koju je načelnik Škabrnje navodno dao da 'će otkupiti zemljište samo da bi otišli', a što se također može smatrati diskriminacijom odnosno poticanjem na diskriminaciju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:42