SPORNI ZAKUP ZEMLJE

NAČELNIK SLAVONSKE OPĆINE 'Pritišću me jer nisam potpisao prijenos za Agrokorove koncesije'

Marko Miličević
 Vlado Kos / CROPIX

U Općinu Ivankovo u utorak, 8. siječnja, iz Ministarstva poljoprivrede stigla je plava kuverta u kojoj se od njezina načelnika Marka Miličevića traži da se očituje i dostavi svu raspoloživu dokumentaciju vezanu uz provedbu upravnog nadzora zbog neprimjenjivanja članka 41. Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Načelnik Miličević je zbog problema s potpisivanjem aneksa na ugovore o koncesiji za državno zemljište koje su Agrokorove tvrtke dobile na dugogodišnje korištenje po povoljnim uvjetima krajem godine bio i na posebnom na sastanku u Zagrebu.

Tamo je, kao i još nekoliko načelnika slavonskih općina na čijem je području državno zemljište za koje su Agrokorova poduzeća i još neki nasljednici bivših PIK-ova imali povlaštene cijene zakupa, ostao nezadovoljan pojašnjenjem razloga zbog kojih načelnici trebaju potpisati produžetak ugovora za nove tvrtke bivšeg koncerna Ivice Todorića.

- Meni je neprihvatljivo da potpisujem aneks na dokument koji je, po određenim uvjetima, nekoć potpisao ministar. Ti su se ugovori trebali sklapati na temelju određenih programa i sigurno je nužno da se prije prijenosa na novu pravnu osobu provede kontrola jesu li ti programi ispunjeni, ima li kakvih nejasnoća, dugova itd. Osobno smatram da bi taj delikatni posao trebao ostati u domeni Ministarstva poljoprivrede, oni bi morali istražiti jesu li ugovorne obaveze ispunjavane, a onda neka ministar svojim potpisom ovjeri anekse i preuzme odgovornost - rekao je nakon sastanka nezavisni načelnik Miličević.

Tumačenje zakona

Rasplet cijele situacije iščekuju i drugi načelnici koji ne žele preuzeti odgovornost za stare ugovore o koncesiji i pozivaju se na najave novog zakona, prema kojem bi prednost u zakupu zemlje trebali imati mladi i oni koji ponude najvišu cijenu, od koje bi općine dobivale više novca.

- Ovaj upravni postupak Ministarstva smatram dodatnim pritiskom na mene kao načelnika, pa i na Općinsko vijeće, ali ustrajat ćemo na provedbi zakonskih propisa, a državne institucije neka rade svoj posao. Od Ministarstva smo tražili tumačenje članka 41., ali do danas, čak ni uz nekoliko požurnica, nismo zaprimili odgovor Ministarstva. Nakon zaprimanja pismenog tumačenja započet ćemo s rješavanjem zaprimljenih predmeta - zaključuje Miličević koji sa tvtkom “Osatina” već ima jedan sudski spor oko državnog zemljišta u zakupu.

Nagodba

Predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu Tomislav Panenić kaže da smo “svjedoci usuglašenog ortačkog pothvata koji provode Ministarstvo poljoprivrede, DORH i Agrokor i kojim pokušavaju izvršiti pritisak na čelnike lokalnih samouprava da potpišu anekse na ugovore o korištenju poljoprivrednog zemljišta”.

- Ne samo da vrše pritisak nego i manipuliraju tumačenjem odredbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu, odnosno članka 41., koji jasno određuje da je u tom postupku nadležna lokalna samouprava te ne postoji nijedan mehanizam prisile da nešto moraju potpisati, niti zato što netko tumači da je čisto ‘administrativna’ stvar, kao što ne postoji ni sankcija ako odluče da uvjeti ugovora nisu u interesu njihovih stanovnika - kaže Panenić.

Dodaje da je prijenos ugovora o korištenju državnog zemljišta s Agrokora na tvrtke Agrokora plus dio vjerovničke nagodbe iste kompanije koju je formalno potvrdio Trgovački sud, ali navedena nagodba ni dotični sud nisu nadležni niti mogu naložiti donošenje odluke gradovima i općinama koji tu nadležnost imaju kao autonomnu u skladu sa Zakonom.

- Ako je tzv. lex Agrokor iznad Zakona o poljoprivrednom zemljištu, neka ministar Tolušić napiše takvo tumačenje. Ili neka utvrdi što će se dogoditi s onim gradovima i općinama koji odbiju potpisati anekse - kaže Panenić.

Prava i obveze

Iz Ministarstva poljoprivrede poručili su nam da su tražili nadzor i očitovanje.

“Zahtjev za provođenjem upravnog nadzora nad provedbom Zakona zatražila je Osatina grupa d.o.o., navodeći da je Općina Ivankovo odbila izraditi aneks ugovora o prijenosu prava i obveza iz ugovora o koncesiji poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države.

Ministarstvo poljoprivrede je pokrenulo upravni nadzor te dopisom tražilo očitovanje Općine Ivankovo. Do danas nismo zaprimili odgovor ni dokumentaciju. Ministarstvo poljoprivrede je za navedene ugovore dalo suglasnost za prijenos prava i obveza”, navode iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:40