PRESS KONFERENCIJA

NACIONALNI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE OBJAVIO NOVE PODATKE Broj oboljelih od koronavirusa porastao na 382, porastao i broj izliječenih

 
Krunoslav Capak, Vili Beroš, Davor Božinović
 Damir Krajač / CROPIX

Nacionalni stožer civilne zaštite na redovnoj je press konferenciji u 16 sati objavio nove podatke o oboljelima od koronavirusa u Hrvatskoj.

- Od jutros imamo 21 novi slučaj koronavirusa, ukupni broj oboljelih je 382. Ukupni broj današnjega povećanja je 67, što je u okviru očekivanja. Napravljeno je više od 3100 testova, a otpustili smo i 16 bolesnika koji su ozdravili. Također, ohrabruju i podaci iz Italije u kojoj se smanjuju brojke novo oboljelih i smrtnih slučajeva - rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na početku.

- Naše mjere djeluju poput antibiotika i sve su bazirane na preporukama struke. Ja im vjerujem i preporučujem svima vama da vjerujete struci - rekao je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović zahvalio se Italiji na 26 šatora koje su, usprkos teškoj situaciju u zemlji, poslali Hrvatskoj.

Upitan o širenju lažnih informacija i stranici "samoizolacija.hr" na kojoj se navodno prijavljuju osobe koje krše mjere samoizolacije, Božinović je rekao da će se sve provjeriti.

- Sve grane policije su u pogonu, uključujući i kriminalističku policiju koju treba pohvaliti i da je riješila nekoliko slučajeva ubojstva posljednjih dana. I ne treba pohvaliti samo policiju, nego i druge službe. Državni inspektorat vrlo je revan u praćenju kršenja mjera samoizolacije, ali i u slučaju povećavanja trgovačkih marži na proizvode na koje se to ne smije..

Mogu samo reći da sam razočaran da među nama postoje oni koji bi u ovoj situaciji htjeli dodatno zaraditi na pelenama, dječjoj hrani i tako dalje. Nakon što sve prođe, nećemo zaboraviti kako su se neki ponašali u ovim uvjetima - rekao je Božinović.

Božinović je precizirao i da je Državni inspektorat dosad uočio višestruko podizanje marže u 17 trgovina, dok je 47 inspekcijskih izvida u tijeku. Dodao je da je inspektorat revan i po pitanju kršenja mjera samoizolacije.

Dr. Markotić rekla je da nema novih podataka o novim slučajevima na respiratoru:

- Za sada nema nekih promjena u odnosu na 9 ujutro - kazala je.

Upitan o ljudima kojima su stradali automobili u potresu, Božinović je rekao da policija i centri za tehničke preglede rade te se može konstatirati totalna šteta.

- Službe tu moraju odraditi svoj dio posla. To se ne može samo ako je taj dio Zagreba opasan za kretanje - rekao je Božinović.

Ministar je još jednom rekao da žele napraviti pravi balans s poslodavcima kako bi od kuće radili svi koji mogu, ali da ekonomski tokovi ne smiju stati.

- Poslove se treba obavljati s minimumom potrebnih radnika te provesti potrebne epidemiološke mjere.

Na pitanje da li se može hrvatskim proizvođačima koji prodaju robu na tržnicama otvoriti put prema trgovačkim centrima koji uvoze voće i povrće iz drugih zemalja, Božinović je rekao da se može pridružiti tom apelu.

- Svi se trebaju prebaciti na digitalizaciju jer će tako pomoći sami sebi jer će biti puno konkurentniji na tržištu. Ovo je trenutak da počnemo razmišljati i na taj način.

Upitan smiju li trgovci i pošta zabraniti nošenje maske, Božinović je rekao da u pošti nema razloga da se primjenjuju te mjere jer su službenici tamo zaštićeni iza stakla ili će dobiti maske.

Što se tiče trgovaca koji zabranjuju ulazak bez maske ministar je rekao da će svaki pojedini primjer rješavati na lokalnoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:09