KATOLICI 2.0

'NADAMO SE DA ĆE KOD NAS SVOJ TESTAMENT OBJAVITI I PAPA FRANJO' Zašto sve više mladih Hrvata traži Boga preko jedne posebne aplikacije

Nadamo se da će kod nas svoj testament objaviti i papa Franjo, kažu autori projekta koji su razvili u Startup Factoryju uz pomoć Razvojne agencije
Na fotografiji: Marin Grbić, Zoran Mičuda, Franka Anić i Ivan Orehovac
 Damir Krajač / CROPIX

Podsjeća na spoj Instagrama, Facebooka i Snapchata i na njoj se mogu postavljati fotografije, dnevne priče, komentirati i čitati vijesti. Holy, međutim, nije samo još jedna nova društvena mreža za pametne telefone. Hrvatski je proizvod i namijenjena je - katolicima.

Na njoj se može grupno moliti, čitati odlomke iz Biblije, razmjenjivati iskustva i zapise s vjerskih susreta i još mnogo toga. Prva je religijska mobilna aplikacija u zemlji. Raste iz dana u dan, a iako je lansirana tek prije osam dana, na njoj već ima više od dvije stotine korisnika.

Iza Holy stoji tim vjernika koji je novim tehnologijama odlučio ujediniti katolike u cijelom svijetu. - Katolici su u Hrvatskoj, ali i u svijetu povezani u svoje zajednice. Na ovaj način će se te zajednice moći ujediniti te međusobno povezati kroz našu društvenu mrežu i aplikaciju - kaže Zoran Mičuda, voditelj tima koji stoji iza projekta.

Globalna ideja

Ideja je razvijena u Startup Factoryju na zagrebačkom Žitnjaku, a s Mičudom su u timu još Marin Grbić, Franka Anić i Ivan Orehovec. Svi članovi tima su vjernici i kažu kako su uvijek razmišljali o nekom novom načinu povezivanja u zajednici. Zato su se prijavili za natječaj Razvojne agencije Zagreb i postali dio prve generacije Startup Factoryja.

- Prvotno smo mislili napraviti aplikaciju koja će turistima ponuditi na jednome mjestu sve crkvene lokacije. Ipak, kroz mentorstvo smo shvatili da možemo puno više ponuditi kroz stvaranje društvene mreže - rekao je Ivan te dodao kako aplikacija ima međunarodni potencijal, a primarni cilj im je probijanje na američko tržište.

Ideja je došla od Zorana i Ivana. Zoran studira agronomiju, a Ivan je na FER-u i kroz razgovor su došli na ideju o stvaranju društvene mreže. - Isprva me bilo sram to predložiti, ali kada mi je Ivan rekao da i on razmišlja o tome, odmah smo krenuli raditi na projektu - kaže Ivan. Uskoro im se pridružio Marin, koji je također još student FER-a, i Franka, koja je završila TVZ.

Ciljana skupina su im mladi koji intenzivno koriste društvene mreže, ali ističu kako žele potaknuti na korištenje i stariju populaciju. - Kada smo provodili intervjue ispred Zagrebačke katedrale, primijetili smo da puno starijih osoba ima pametne mobitele. Prema tome vjerujemo da će svi moći pronaći svoje mjesto za molitvu - ističe Grbić.

Podrška institucija

Jedna od najvećih želja im je da papa Franjo objavi svoj testament na njihovoj stranici. I vjeruju kako će taj dan i doći.Za sada imaju podršku Filozofskog fakulteta družbe Isusove te neformalnu podršku brojnih svećenika koji rade s mladima, a nadaju se i suradnji sa samom Crkvom. Sudjelovali su na ovogodišnjem Susretu Hrvatske katoličke mladeži u Hrvatskoj, gdje su povezivali sve sudionike susreta.

Aplikacija je javnosti dostupna od prošlog tjedna na Google trgovini, ali i prije nje su postojali načini na koje se katolička javnost mogla povezati u Hrvatskoj. Samo na ljubavnom planu. Pravi spoj je internet stranica koja služi kao spajalica za katoličku i općenito kršćansku mladež. Učlanjenje je besplatno, a kako piše na početnoj stranici, potrebno je samo postaviti sliku, predstaviti se i krenuti s dopisivanjem.

“Napravili su je katolici za katolike i općenito kršćane u dobroj vjeri te će uz mogućnost upoznavanja pokušati popratnim sadržajima odgovoriti i na mnoga pitanja iz svijeta kršćanskog udvaranja i hodanja”, stoji na stranici.

Uvode više jezika

Prije tri godine pokrenut je i online servis za upoznavanje KatSus.org, punog imena Katolički susreti. Servis je inicijalno austrijska ideja, a hrvatsku inačicu pokrenula je novinarka Vlatka Mihavec zajedno sa svojim dečkom Nevenom Kalinićem.

Na dan otvorenja stranica je brojala više od 200 korisnika, a Mihavec je istaknula kako su im velika pomoć bile redovničke zajednice koje su vijest o njima prenijeli po svim svojim župama.

Ipak, Holy je jedan potpuno nov način umrežavanja ljudi, s naglaskom na ekumenizaciju i duhovnost. Korisnicima jedina aktivnost nije upoznavanje novih ljudi, nego i širenje vjere te molitva među korisnicima. Koncipiran je baš kao društvena mreža, ali Zoran kaže kako baš zato i žele biti posebni.

- Mi ne želimo biti novi Facebook ili Instagram. Mi želimo biti nešto novo, posebno. Ako je netko s Filipina, on će moći objavljivati na svojem jeziku, isto kao i Hrvat na svojem. Cilj nije imati jednu univerzalnu kulturu, nego široku lepezu naroda, a konačni cilj nam je okupiti katolike u jednu globalnu zajednicu - rekao je Zoran.

Nakon tri klika i fotografije i već smo zajedno molili i čitali Bibliju

On je rekao: voli onako kako sam ja volio tebe. Ne možemo voljeti dovoljno. Ova poruka dočekala me čim sam prvi put otvorio aplikaciju Holy. Da bih se ulogirao, trebao sam samo upisati svoj mail i lozinku. Aplikacija ne pita za vjeroispovijest, otvorena je za sve, kao i Crkva, kažu njezini osnivači.

Iako sam na mreži bio novi, nije me dočekao prazan ekran. Na vrhu su smještene male ikone korisnika koji tamo postavljaju svoje priče, u ovom slučaju testamente s nedavnog Susreta Hrvatske katoličke mladeži. Ispod su statusi korisnika koji sadrže citate iz Biblije, ali i osobne priče te i poneka fotografija nečijeg ručka, baš kao na Instagramu. Svaki status ima barem jedno “srce” (vrsta likea), ali i topli komentar.

Prelazim desno prstom po ekranu i otvara mi se stranica s vijestima. Tu se nalaze dnevna čitanja iz Biblije, ali i vijesti iz katoličkih glasnika. Pokušao sam poslati nekome poruku, ali chat je još u razradi. Dolazi uskoro. Prije odjave objavio sam fotografiju, selfie s radnog mjesta i pritisnuo sam opciju “Molite za mene”. I srca su počela pristizati, od ljudi koje ne poznajem, ali kojima se svidjela fotografija i koji su nesebično molili za mene.

Ovako nekako izgleda prvo iskustvo na aplikaciji Holy koja iz dana u dan ima sve više korisnika. (M.B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 07:41