RASPRAVA O FONDU EU

NADVIKIVANJE U OTVORENOM Klisović: 'Dolazi svježi novac iz EU, ne smije završiti u HDZ-ovim džepovima!' PAVIĆ 'Izgubili ste milijardu eura'

 HRT

Čak 750 milijardi eura vrijedan je Fond za oporavak Europske unije od posljedica krize izazvane koronavirusom. Deset milijardi eura rezervirano je za Hrvatsku.

Vanjskopolitički analitičar Kristijan Kotarski u večerašnjem Otvorenom na HRT-u rekao je da očekuje žestoku bitku jer ima puno nepoznanica. Koliki će biti omjer bespovratnih sredstava i zajmova. Ključno pitanje je i koji će biti uvjeti.

- Za Italiju se previđa 80 mlrd. eura, a znamo da ona godinama ima problema sa strukturom gospodarstva, niskim rastom, korupcijom i klijentelizmom. I teško da će njemački i nizozemski porezni obveznici bez određenih klauzula dati taj novac. Ispregovarat će se uvjeti i moramo vidjeti koji su to uvjeti, rekao je. Istaknuo je da će bremenita biti i distribucijska kvota, kako će se taj novac podijeliti među državama. To su tri bojišnice na kojima će se odvijati bitka, rekao je.

- Dodatno, imate višestruke veto točke koje morate zadovoljiti. Mora proći EU vijeće, EU parlament, a za dio koji se tiče garancije morate imati dopuštenje 27 nacionalnih parlamenta.

Ministar Marko Pavić rekao je kako tu ne bi trebalo biti zapinjanja.

- Kada smo donosili mjere za gospodarstvo stali smo iza hrvatskog gospodarstva, 550.000 gospodarstvenika koristilo je mjere, 9.6 posto BDP stavili samo iza gospodarstva znajući da dolazi ovako izdašan program oporavka. U to smo bili uključeni i svatko tko kaže da je hrvatsko predsjedanje samo rotacija, sad se vidi uspjeh predsjedanja.

SDP-ovac Joško Klisović rekao je da je ovo dobra vijest za Hrvatsku i da novac treba upotrijebiti za reforme koje slijede.

- Mislim da hrvatski građani ne smiju dati HDZ-u da upravlja tim novcem, jer je to stranka koja ima korupcijsku aferu na sudu. To je stranka gdje je 15 ministara otišlo zbog sumnje u korupciju. Hrvatska ne smije pretočiti novac u džepove političara već onima kojim treba, a to su gospodarstvenici.

Nakon toga došlo je do žestoke rasprave između Pavića i Klisovića. Zaiskrilo je kada je Joško Klisović ustvrdio da je 'pričam ti priču' poruka da je osvojeni iznos uspjeh hrvatskog predsjedništva Vijećem EU, prenosi tportal.

- To su sami HDZ-ovi spinovi, kazao je Klisović, a potom se umiješao ministar Pavić, rekavši da je to veliki uspjeh hrvatskog predsjedanja i da je SDP-ova vlada izgubila milijardu eura u prethodnim pregovorima.

- Ništa naša vlada nije izgubila. Ako ovi novci budu predmet korupcije ili ortačkog kapitalizma, što je vaš zastupnik Stier rekao da najviše opterećuje HDZ, mi smo gotovi kao država i društvo, rekao je Klisović. Potom su uslijedili istovremeni monolozi dvojice političara u studiju koje ni voditeljica Zrinka Grancarić nije uspijevala prekinuti.

- 2013. vaša vlada gubi milijardu eura, hrvatska vlada pod Andejem Plenkovićem dobiva 20 milijardi, kazao je Pavić.

Za to vrijeme Klisović je govorio da narod mora prepoznati da na predstojećim izborima ne da 'korumpiranom HDZ-u da upravlja ovakvim novcima.'

- Gledajte, mi drugu priliku imati nećemo. Ovo nam je jedina koju imamo. Svježi, zdravi novac dolazi u Hrvatsku i mi ne smijemo dozvoliti da završi u HDZ-ovim džepovima, onih ministara koji ne znaju odakle im imovina, rekao je Klisović.

Pavić je na to pozvao Klisovića da se razgovara stručno: Europski fondovi podložni su pet revizija, rekao je ministar, i sve je u redu, samo pojedini projekti imaju povrata zbog pojedinih pogrešaka. - 2013. ste mogli izlobirati, postoji u regulativi gdje piše vrlo jasno da države koje su 2008. imale pad BDP-a veći od -1 posto, a ušle su u EU prije 2013., dobivaju dodatnih 10 posto. Milijardu eura ste izgubili, niste se ni borili za njih, prigovorio je Pavić, prenosi tportal.

Klisović je podsjetio da je premijera Plenkovića u Saboru pitao zašto je Hrvatska zadnja po isplaćenim sredstvima.

- Znate li koji je bio odgovor. Odšutio je. Pa vaša zastupnica Miletić je to govorila. Pa Miletićka je to govorila!, viknuo je Klisović, vjerojatno ciljajući za Ivanu Maletić.

Pavić se pak nije mogao načuditi 'takvim difamacijama'.

- Bili ste neuspješni. Evo bili smo u Splitu neki dan. 5,4 milijarde kuna je HDZ-ova Vlada dogovorila, a gospodin Grčić u vlastitoj županiji 100 milijuna, kazao je Pavić. Za to vrijeme je Klisović govorio o sudskim postupcima za korupciju u HDZ-u.

Emisija je u konačnici završila voditeljičinom konstatacijom da je krenula odjavna špica i da je režija odlučila kako je Otvoreno gotovo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:04