SKANDAL

Nadzorni odbor: Goluža je neovlašteno raspolagao s gotovo 700 tisuća kuna

 
 Cropix

Nakon što na skupštini održanoj u svibnju nije prihvaćeno financijsko izvješće Hrvatske liječničke komore za prošlu godinu, njezinim se poslovanjem nedavno bavio i Nadzorni odbor.

U svom izvješću od prije nekoliko dana ističe netransparentnost trošenja kuna i nestatutarno ponašanje predsjednika Trpimira Goluže.

Članarine

Izvješće su potpisali predsjednik NO-a HLK dr. Ante Gojević i članovi dr. Ivica Mamić i dr. Vedran Ćurković.

Nadzorni se odbor bavio i profitnom tvrtkom Aorta, čiji je osnivač HLK, u koju se namjeravalo prebaciti 10 milijuna kuna sredstava HLK prikupljenih članarinama svih liječnika u Hrvatskoj, što se pokazalo problematičnim.

Zato je odluka nedavno povučena, ali tek nakon što se digla galama na skupštini HLK.

Godišnji je prihod HLK veći od 30 milijuna kuna, što je značajno više od potrebnog za poslovanje Komore pa je namjera bila dio “viška” prebaciti u Aortu.

Naime, sjednica NO-a bila je potaknuta zbivanjima na skupštini na kojoj su liječnici odbili prihvatiti financijsko izvješće za prošlu godinu, držeći da su neki troškovi preveliki, odnosno da ih je odobravao predsjednik mimo nadležnih komorskih tijela.

Tonski zapisi

U izvješću se također naglašava da NO nije dobio sve potrebne materijale, odnosno tonske zapise sa sjednica Izvršnog odbora i Vijeća HLK, uz obrazloženje šefa pravne službe Ante Klarića da “su uništeni to nski zapisi”.

No, unatoč nedostatnim “papirima” i “tonu”, Nadzorni odbor utvrdio je da je za adaptaciju komorskog stana u zagrebačkoj Šubićevoj ulici od 72 četvorna metra potrošeno 964.984,53 kune, od čega je 266.429,02 kuna bilo nepredviđenih radova, a sredstva je odobrio “protustatutarno predsjednik Komore, premda ih je trebao odobriti Izvršni odbor i Vijeće Komore”. Posebno se ističe pet puta preplaćen iznos za nadzor kvalitete adaptacije od 132.674 kune, premda je bilo odobreno za tu namjenu 22.650 kuna, što je u okvirima od 2 do 4 posto uobičajenih za te poslove.

Predsjedniku se zamjera i način vođenja adaptacije Kluba liječnika u Rijeci veličine 128 četvornih metara koji HLK ima u najmu, a za čiju je adaptaciju potrošeno 1,586.305 kuna (nije uključena najamnina Gradu Rijeci). Nadzorni odbor ističe da “ni jedna isplata troškova u tom projektu nije dobila odobrenje Izvršnog odbora ili Vijeća, kako je to predviđeno procedurom”. Osim toga, i u ovom je slučaju preplaćen nadzor za koji je isplaćeno 213.250 kuna. Zaključak Nadzornog odbora jest da je u ovoj adaptaciji predsjednik Komore odobrio dodatnu isplatu od 211.305 kuna protustatutarno.

Vijeće

Problem je i plaćanje devet oglasa za komorske projekte, za što su oglašivači dobili 52.162 kune, a za tu je namjenu tvrtki Aorta plaćeno 185.000 kuna pa Nadzornom odboru “nije jasno zašto se Aorti usluge preplaćuju”. Istoj je tvrtki plaćena provizija od 155.332 kune za tehničku organizaciju Sabora hrvatskog liječništva prošle godine, premda je trošak organizacije bio 294.667 kuna, iz kojih je 50.000 plaćeno PR agenciji, ali ne i usluge tehničke podrške i logistike u iznosu od sedamdesetak tisuća kuna, što je dodatno plaćeno.

U grijehe predsjednika Komore Nadzorni odbor uključuje i odluku o prebacivanju 10 milijuna kuna tvrtki Aorta “za stanogradnju”, što je na njegov prijedlog prihvatilo Vijeće Komore, ali “članove nije izvijestio da o tome nije odlučivao Izvršni odbor, što je bila obveza”. Nakon što se na skupštini digla galama oko “viška komorskih sredstava” prebačenih Aorti, Vijeće je poništilo odluku.

Zapisnici

Upozorava se i da je Goluža “protustatutarno odobrio isplatu PR agenciji u iznosu od 136.250 kuna”. NO je utvrdio da je došlo do “protustatutarnog postupanja predsjednika HLK tako da je sam odobravao isplate prema Aorti bez suglasnosti tijela Komore u ukupnom iznosu od 695.000 kuna.

Usluge koje HLK plaća Aorti su preplaćene”, mišljenje je Nadzornog odbora. Zanimljivo je da je NO upoznat s činjenicom da su iz HLK nestali originalni, potpisani zapisnici sjednica povjerenstva za stručna pitanja i stručni nadzor za čak 14 sjednica, odnosno od 7. prosinca 2016. do 9. travnja ove godine.

Naime, predsjednik Trpimir Goluža privatno je otputovao u SAD, a potvrđeno nam je kako je godišnji odmor otvorio 7. lipnja u trajanju od 30 radnih dana.

Do prvog dopredsjednika Krešimira Luetića, koji navodno već šest mjeseci ne razgovara s Golužom, nismo uspjeli doći, a drugi dopredsjednik Ante Zvonimir Golem kaže da ne može komentirati izvješće jer se o njemu tek treba raspraviti na skupštini zakazanoj za 22. rujna.

Izvanredna bi skupština mogla biti krajem srpnja

Liječnici očekuju da će uskoro biti sazvana izvanredna skupština HLK. Da je prikupljeno 36 potpisa, potvrdio nam je i dr. Ivica Mamić, član NO-a HLK. To znači da bi već krajem srpnja mogla biti održana izvanredna sjednica, a oni koji su prikupljali potpise kažu kako se na njoj očekuje smjena predsjednika Komore, ali i Izvršnog odbora. Također bi mogao biti smijenjen i drugi dopredsjednik Ante Zvonimir Golem koji nije izabrani drugi dopredsjednik, nego ga je postavio Goluža nakon što je smijenio “neposlušnog ravnatelja doma zdravlja Zapad dr. Miroslava Hanževačkog, ali vjerojatno će biti smijenjeni i predsjednikovi savjetnici. Informacije govore da bi do izbora sljedeće godine Komoru trebao voditi prvi dopredsjednik Luetić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 03:34