PONUKANI REVIZIJOM STANJA U HAVC-u

NADZORNI ODBOR HRT-a UPUTIO ZAHTJEV ZA ŽURNOM REVIZIJOM 'Želimo da se provjere navodi o nizu nepravilnosti pri nabavi audiovizualnih djela'

 Dragan Matić / HANZA MEDIA

Nadzorni odbor (NO) HRT-a uputio je zahtjev glavnom državnom revizoru za žurnom, ad hoc revizijom HRT-ove nabave audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača (vanjska produkcija) u 2015. i 2016. kako bi Državni ured za reviziju, sukladno svojoj zakonskoj ovlasti, "u žurnom postupku, provjerio navode o nizu nepravilnosti na koje upućuje nalaz interne revizije HRT-a".

"Ponukani objavom nalaza državne revizije o stanju u HAVC-u, Nadzorni odbor HRT-a želio bi podsjetiti hrvatsku javnost i na nalaz interne revizije HRT-a od 20. listopada 2016., o nabavi audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača, prema kojem su se ugovori s odabranim proizvođačima audiovizualnih djela sklapali i prije isteka roka za predaju prijava na javni poziv, uz niz drugih nepravilnosti i propusta na koje upućuje nalaz interne revizije HRT-a", ističe Nadzorni odbor.

U priopćenju podsjećaju kako su još 24. listopada prošle godine zatražili od Ministarstva kulture, kao nadležnog ministarstva, da žurno obavi upravni nadzor nad provedbom korištenja sredstava državne potpore za HRT-ovu nabavu audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača u 2015. i 2016.

Osim toga, Nadzorni odbor HRT-a je od Ministarstva kulture tražio i da obavi upravni nadzor nad zakonitošću općih akata HRT-a kojima se uređuju postupci te nabave, a tom je zahtjevu priložio i izvješće interne revizije.

"O svemu tome obavijestili smo i Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora, kojem smo, također, još 9. studenog 2016., dostavili nalaz interne revizije, uz informaciju o zabrinutosti Nadzornog odbora u svezi projekcije rezultata poslovanja HRT-a za 2016. Nažalost, oba tijela su se oglušila o zahtjev Nadzornog odbora, zanemarujući dostavljeni nalaz interne revizije HRT-a", ističu u NO-u. Naglašavaju da se "ogluha" nadležnih za kontrolu poslovanja HRT-a odnosi na, između ostaloga, čak 32,5 milijuna kuna državnih potpora koliko je financijskim planom HRT-a za prošlu godinu bilo planirano za nabavu audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača.

"Zbog svega navedenog, a prije svega zbog ogluhe resornog ministarstva za provedbom zatraženog upravnog nadzora, Nadzorni odbor HRT-a uputio je zahtjev glavnom državnom revizoru za žurnom, ad hoc revizijom HRT-ove nabave audiovizualnih djela u 2015. i 2016.", zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:27