NASILJE NIJE HRABROST

Nagrada Luka Ritz učenicima Niki Radujkoviću i Matiji Ostoiću

Savjetovalište Luka Ritz, Arhiva
 Darko Tomas / CROPIX

Zagrebačka Gradska skupština podržala je u četvrtak prijedlog da se Nagrada Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost dodijeli učenicima Niki Radujkoviću i Matiji Ostoiću koji se se svojim angažmanom istaknuli u prevenciji vršnjačkog nasilja.

Niko Radujković učenik je Osnovne škole "Dr. Ivan Merz" postiže iznimne školske rezultate i nekoliko je puta proglašavan učenikom polugodišta ili školske godine. Član je Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu koji zastupaju djecu u stručnim raspravama te podižu svijest o dječjim pravima, stoji u obrazloženju nagrade.

Potaknut problemima djevojčice kojoj su se zbog teškoća čitanja izrugivali njezini vršnjaci, u ime Mreže mladih savjetnika predložio je suradnju s Nacionalnom kampanjom za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati!".

Na njegov su prijedlog članovi Mreže snimili film o teškoćama čitanja kako bi informirali širu javnost o tom problemu te je potaknuli na pomoć djeci, a prikazivat će se u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske.

S udrugom Kaooosss surađivao je u snimanju kratkog filma koji je nagrađen kao najbolji film na državnoj razini na natječaju Foruma za slobodu odgoja "Oboji svijet bojama tolerancije".

Također, među prvima je sudjelovao u pružanju pomoći dječaku iz Sirije u procesu integracije u njihov razred. Iz nesebične podrške dječaku u tim teškim trenucima razvilo se prijateljstvo, a dječak je postao uspješan učenik koji je uz pomoć razrednih kolega svladao brojne prepreke.

Bend u kojem svira je također aktivan u prevenciji vršnjačkog nasilja i zlostavljanja te je zajedno s učiteljima podržao program "Stop nasilju među djecom", ističe se, među ostalim, u obrazloženju.

Matija Ostoić učenik je Industrijske strojarske škole i bavi se izradom videa i drugih sadržaja koji preveniraju vršnjačko nasilje i nasilje na internetu te promiču rodnu ravnopravnost i toleranciju.

Sudjelovao je u projektu "Budi muško, mijenjaj pravila!" koji je ostvaren u suradnji s organizacijom Status M. Videouradak koji je snimio o tom projektu dobio je nagradu Foruma za slobodu odgoja, ali ostvario brojne preglede na YouTube kanalu Industrijske strojarske.

Također je sudjelovao u pripremi pitanja i izradi videosadržaja za webinar "Poštuj, stvaraj i poveži se. Bolji internet počinje s tobom" koji je Industrijska strojarska škola pripremila i održala u suradnji s Gimnazijom "Vukovar" za više od 60 strukovnih škola i gimnazija iz cijele Hrvatske.

Više od 2000 sudionika webinara učilo je o stvaranju, poštovanju i povezivanju kako bi internet učinili boljim mjestom, bez virtualnog zlostavljanja.

Matija je posebno zaslužan za video "Pet pravila za sigurniji internet" koji je objavljen i na službenoj stranici Centra za sigurniji internet, navodi se, među ostalim u obrazloženju odluke.

Nagrada Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost tradicionalno se dodjeljuje na Međunarodni dan tolerancije, 16. studenoga u spomen na Luku Ritza, tragično preminulog mladića od posljedica vršnjačkog nasilja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:03