DOSEZI NA SVJETSKOJ RAZINI

NAGRADE ZA IZNIMNA POSTIGNUĆA U HRVATSKOJ MEDICINI Priznanje najzaslužnijima za razdvajanje sijamskih blizanki u operaciji koja je trajala 13 sati

 
Doc. dr. sc. Ruža Grizelj, Petar i Marija Tambolaš s Valentinom i Kristinom te dr. Danko Mikulić
 Darko Tomas / CROPIX

Hrvatski liječnički zbor (HLZ) dodijelio je u utorak godišnje nagrade za iznimna postignuća u hrvatskoj medicini, a među nagrađenima su i multidisciplinarni tim liječnika KBC-a Zagreb koji je razdvojio sijamske blizanke te oftamolozi KBC-a Sveti Duh za postignuća u ranom otkrivanju slabovidnosti u djece.

Predsjednik HLZ-a Željko Krznarić rekao je kako Zbor tradicionalno dodjeljuje priznanja svojim članovima za dugogodišnje članstvo i iznimne dosege u struci.

"Ove godine imamo veliki broj odličnika i nekoliko timova koji su postigli izuzetne rezultate. To je mutidisciplinarni tim KBC-a Zagreb koji je sudjelovao u razdvajanju sijamskih blizanaca, što se smatra jednim od velikih dosega u pedijatrijskoj kirugiji na svjetskoj razini. Tu je i suradni centar Svjetske zdravstvene organizacije za dječju oftamologiju u KBC Sveti Duh, i to su iskoraci koji prelaze granice Hrvatske i prepoznati su u široj međunarodnoj javnosti", rekao je Krznarić.

Dvomjesečne sijamske blizanke Kristina i Valentina rođene su sa spojenim donjim dijelom prsnog koša, zajedničkom jetrom i većim dijelom tankog crijeva, a uspješno su operirane 2. ožujka ove godine. Operacija je trajala više od 13 sati, a u njoj su sudjelovala 23 stručnjaka, među kojima 14 liječnika. Nakon zahvata i višemjesečnog boravka u bolnici, djevojčice su u kolovozu otpuštene kući.

"Blizanke su bile prerano rođene i imale su sve komplikacije prijevremenog poroda. Operacija je nakon 15 sati prošla savršeno, no i nakon toga bilo je borbe jer ne samo da su bile spojene organima, već su se i miješale krvotokom. One su danas potpuno zdrave djevojčice, bez ikakvih posljedica, rastu i razvijaju se kao i sva druga djeca", rekla je članica liječničkog tima i pročelnica Zavoda za neonatologiju KBC-a Zagreb.

Zagreb, 101219.
Subiceva 9.
Hrvatski lijecnicki zbor dodijelio je povelje multidisciplinarnom timu Klinickog bolnickog centra Zagreb koji je razdvojio sijamske blizanke.
Na fotografiji: dodjela povelja, Tomislav Luetic
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX
Šef operacije sijamskih blizanki dr. Tomislav Luetić

Prema svjetskim iskustvima, razdvajanja sijamskih blizanaca uspješnija su što su djeca starija, no u ovom slučaju nije bilo moguće odgađati operaciju do kasnije dobi zbog mnogih za život opasnih komplikacija koje su nastupile vrlo brzo nakon porođaja. To je bio dodatni izazov za multidisciplinarni tim liječnika koji je očekivao barem četiri mjeseca pripreme za zahvat, no dobio je samo šest tjedana.

Predstojnik Klinike za oftamologiju KBC-a Sveti Duh Mladen Bušić rekao je da je priznanje Hrvatskoga liječničkog zbora priznanje cijelom timu koji je radio na uspostavi Nacionalnoga preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti, koji je Hrvatsku svrstao među 10-ak zemalja svijeta u kojima se može otkriti slabovidnost s četiri godine i potpuno je izliječiti do sedme godine, kada već prestaje mogućnost liječenja te bolesti.

"To je i priznanje za svih 140 oftamologa koji svaki dan u 70 ustanova vrijedno rade kako bi sva djeca u Hrvatskoj dobila preventivni pregled na kućnom pragu, koji su otkrili osam posto slabovidnih i dali im priliku da se izliječe", rekao je Bušić.

Nagrade HLZ-a uručene su i mnogim liječnicima koji svojim radom u bolnicama ili u podružnicama HLZ-a osobito pridonose skrbi o pacijentima. Uručena su i priznanja za 30, 40 i 50 godina u HLZ-u te priznanja umrlim članovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:20