POČELO JE

Najavljene vremenske nepogode već siju kaos, u prekidu veći broj trajektnih linija, potop u Omišu

Brojne brodske linije su otkazane, na cestama su moguće poledica i odroni, a riva u Omišu je potopljena
Prizori iz Splita i Omiša
 Joško Ponoš/Cropix, Ante Čizmić/Cropix

Zbog olujnog juga koje još od sinoć puše na širem splitskom području u nedjelju je more potopilo omišku obalu i podiglo vodostaj Cetine, no zasad nema dojava o poplavama, doznaje se od omiških vatrogasaca.

Od zapovjednika DVD Omiš Višeslava Pešića Hina doznaje kako je poplavljen zemljani dio obale i da nema nikakve materijalne štete.

- Poplavljeno je područje između velike plaže i porta, tamo nema nikakvih objekata koji bi bili ugroženi tako da nema ni šteta. Čekamo da se more povuče. Stanje je zasad dobro, ništa ne pliva, rekao je Pešić i dodao da su more i razina Cetine podignuti.

- Iako su se slile velike količine oborina posljednjih nekoliko dana, bude li u popodnevnim satima puno kiše doći će do plavljena, pa ćemo onda reagirati, poručio je Pešić.

image
Omiš
Ante Cizmic/Cropix
image
Omiš
Ante Cizmic/Cropix
image
Omiš
Ante Cizmic/Cropix

Nevrijeme i obilna kiša potopili su i rivu u Omišu, javlja portal Dalmacija Danas koji je objavio i snimku iz Omiša.

Diljem obale puše jako i olujno jugo, koje stvara visoke valove i otežava pomorski promet.

Prema prognostičkim procjenama na širem splitskom području trenutno puše olujno jugo koje doseže i brzinu od 130 kilometara na sat. Valovi su visoki i nekoliko metara. U kasnijim popodnevnim i noćnim satima se očekuju velike količine oborina.

- Zasad je takvo stanje, no pomno pratimo ovu olujnu južinu na moru i postupat ćemo u skladu s vremenskim uvjetima. Moguće je da će se situacija tijekom dana mijenjati, jugo će jačati, tako da putnike pozivam da svakako prate oglase na našoj web stranici i aplikaciji. S linijama prema Supetru, Starom Gradu i Rogaču zasad nemamo poteškoća, no naglašavam, dođe li do promjena, obavijestit ćemo pravovremeno naše putnike - izjavila je za Slobodnu Dalmaciju Jelena Ivulić iz Jadrolinije.

image
Olujno jugo u Splitu
Josko Ponos/Cropix
image
Olujno jugo u Splitu
Josko Ponos/Cropix
image
Olujno jugo u Splitu
Josko Ponos/Cropix
image
Olujno jugo u Splitu
Josko Ponos/Cropix
image
Olujno jugo u Splitu
Josko Ponos/Cropix

Zbog jakog i olujnog juga u prekidu su od jutros brojne trajektne, katamaranske i brodske linije.

image
Jugo na makarskom području
Ivo Ravlic/Cropix
image
Jugo na makarskom području
Ivo Ravlic/Cropix
image
Jugo na makarskom području
Ivo Ravlic/Cropix
image
Jugo na makarskom području
Ivo Ravlic/Cropix
image
Jugo na makarskom području
Ivo Ravlic/Cropix

Prema izvješću HAK-a, kolnici su jutros mjestimice mokri ili vlažni i skliski, dok zbog povremeno jakih pljuskova kiše moguće je naići na veću količinu vode koja se zadržava na kolniku.

Ponegdje ima i magle. Moguća je poledica te odroni. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Zbog zimskih uvjeta za sav promet zatvorene su: državna cesta DC547 Sv. Rok-Mali Alan i županijska cesta ŽC5199 Sušanj-Štirovača.

Zbog odrona, vozi se jednim trakom, naizmjence, na Jadranskoj magistrali (DC8) u mjestu Ruskamen kod Omiša te na DC70 kod mjesta Gata.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

Zbog vjetra u prekidu su:

trajektne linije: Zadar-Preko, Brbinj – Zadar (Gaženica) – Brbinj, Biograd – Tkon, Sućuraj-Drvenik, Sumartin-Makarska,Trogir/Soline-Drvenik Veli-Drvenik Mali, Split-Vela Luka-Ubli, Zadar (Gaženica) – Sestrunj – Zverinac – Molat, Zadar (Gaženica) – Bršanj – Rava – Mala Rava, Dubrovnik-Lopud-Suđurađ, Stinica-Mišnjak, Lopar-Valbiska, Brestova-Porozina, Valbiska-Merag, Šibenik – Kaprije – Žirje, Prapratno-Sobra;

katamaranske linije: Milna-Rogač-Split, Dubrovnik-Šipan-Sobra, Zadar – Rivanj – Sestrunj – Zverinac – Božava – Brbinj, Zadar – Molat – Brgulje – Zapuntel – Ist, Zadar – Iž Mali – Iž Veli – Mala Rava – Rava, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Zadar-Sali-Zaglav-Zadar, Ubli -Vela Luka-Hvar-Split , Vis-Split, Korčula-Hvar-Split, Split-Bol-Jelsa, Novalja-Rab-Rijeka i Mali Lošinj-Cres-Rijeka;

brodske linije: Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Vrgada-Pakoštane-Biograd, Zadar-Sali-Zadar, Zadar-Mail Iž-Mala Rava-Rava, Zadar-Preko, Mali Lošinj-Unije-Susak, Komiža-Biševo.

Trajekt na liniji 335 Prizna-Žigljen ne prevozi autobuse i kampere.

Zbog najave loših vremenskih uvjeta danas se neće moći obaviti putovanje na brzobrodskoj liniji 9141 Zadar-Pula.

Danas će u prekidu biti brzobrodska linija Milna-Ročač-Split.

U liniji 505 obavit će se izvanredno putovanje Šibenik – Šepurine – Zlarin – Šibenik, s polaskom iz luke Šibenik u 6,45 sati bez pristajanja u Prvić Luku i Vodice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:07