Najbolja gimnazija u Čakovcu

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 24.06.2009. u 08:00

ZAGREB - Gimnazija Čakovec najbolja je srednja škola u Hrvatskoj! Do sada se uvijek mislilo da je najbolja neka od zagrebačkih gimnazija, no istraživanje koje je proteklih mjeseci proveo Jutarnji list pokazalo je da Gimnazija Čakovec kvalitetom odskače od svih hrvatskih srednjih škola.

Pogledajte listu TOP 25 hrvatskih gimnazija

Vijest da je upravo njezina škola prva na listi najboljih ravnateljicu Gimnazije Čakovec Teu Dragić Runjak silno je razveselila, ali ne i iznenadila.
više iz
rubrike
VIJESTI

- Mi smo uvijek dobro radili, ali nismo bili javno prezentirani i razvikani kao neke škole. Iza uspjeha stoji golem trud, rad i odgovornost i učenika i nastavnika te iznimno dobro ozračje u školi. Mi radimo kao tim - rekla je Dragić Runjak. Dodala je da se na Međimurce u javnosti do sada gledalo kao na “dobre radnike na bauštelama”, pa je uspjeh škole i dokaz da su takve priče najobičnije predrasude.

Znanstvenici, menadžeri...


- U Međimurju postoji puno nadarene i talentirane djece. Mnogi naši bivši učenici danas su uspješni znanstvenici, menadžeri i biznismeni. Primjerice, moj bivši učenik Mario Halić, molekularni biolog, trenutačno predaje na Harvardu, no nije on jedini - kaže Tea Dragić Runjić.  

Rangiranje škola koje je proveo Jutarnji napravljeno je na temelju rezultata nacionalnih ispita koje je Centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja proveo 2006., 2007. i 2008. godine kao pripremu za državnu maturu.

 
Nikola Zagorec iz Prve gimnazije Varaždin, najbolji učenik koji je dvije godine zaredom državni prvak iz biologije.
 
Izvrsno opremljen kabinet fizike sa zbirkom starih učila, koje skupljaju od osnutka škole,u sušačkoj gimnaziji.
 
Sara Marenčić, Nikola Mališ, Katarina Zigić i Jakov Cikojević, najbolji učenici XVI. gimnazije u zagrebačkoj Križanićevoj ulici.


Uspoređivali smo samo uspjeh koji su učenici postigli na ispitima iz tri glavna predmeta koji će se polagati na maturi: hrvatskog, stranog jezika i matematike. Dodatne bodove školama su donosila prva tri mjesta osvojena u istom razdoblju na državnim natjecanjima koje provodi Agencija za odgoj i obrazovanje. Osvojeni broj bodova pritom smo stavili u razmjer s brojem učenika u školi.

Matematičke gimnazije

Kada smo sve zbrojili, na prvo je mjesto s najviše bodova izbila Gimnazija Čakovec. Slijede tri prirodoslovno-matematičke gimanzije: V. i XV. u Zagrebu te III. gimnazija u Splitu. V. i XV. gimnazija prema rezultatima na nacionalnim ispitima gotovo su identične, no V. ima više medalja s državnih natjecanja i zato ima bolji rang. Peta je po kvaliteti I. gimnazija u Zagrebu, a u stopu je slijedi Srednja škola Ivanec. Sedmo mjesto na rang-ljestivici najuspješnijih škola zauzela je XVI. gimnazija u Zagrebu, osma je II. gimnazija, deveta IV. gimnazija u Zagrebu, a deseta Gimnazija Karlovac.  Inače, svih 25 škola na listi odlične su škole, a razlike među njima vrlo su minimalne. 

Najviše zagrebačkih škola


Pogleda li se teritorijalna raspoređenost škola koje su se, prema rezultatima koje su u protekle tri godine pokazali njihovi učenici, našle na listi 25 najboljih, među njima je najviše zagrebačkih gimnazija. Gotovo identična je situacija bila i 2006., jedini put kada je najbolje hrvatske gimanzije prema rezultatima nacionalnih ispita javno prezentiralo Ministarstvo obrazovanja. I tada je među najboljima bilo najviše zagrebačkih škola.

Nadalje, zanimljivo je da se, izuzev Ivanca, Samobora i Pazina, najbolje gimanzije uglavnom nalaze u velikim gradovima. Na listi najboljih škola nalaze se čak tri škole iz Rijeke i dvije iz Splita. Treba primijetiti i to da među 25 najboljih nema niti jedne škole iz Like i Slavonije.

- Situacija je različita u različitim regijama. Lika općenito ima problema, a slično vrijedi i za Slavoniju. U obje je županije na djelu negativna selekcija javnih osoba. Sve se to neizbježno odražava i na stanje u školama, među mladima i onima koji s njima rade - komentirala je ugledna psihologinja Mirjana Krizmanić koju je razveselio podatak da je najbolja škola u Hrvatskoj Gimnazija Čakovec.

Važna visoka kultura života

- Već duže vrijeme vidim da tzv. provincija napreduje bolje od Zagreba - rekla je Krizmanić. Otkrila nam je da i sama obilazi škole držeći učenicima predavanja o toleranciji. Tako je nedavno posjetila i Gimnaziju Čakovec.

- Ta je škola na mene ostavila poseban dojam. Tamo se na svakom koraku osjeti atmosfera zajedništva. To zasigurno jako pridonosi i uspjehu škole - rekla je Krizmanić. 

Podatak da su najbolje škole mahom rapoređene u velikim, bogatim centrima nimalo nije iznenadio zadarsku sociologinju Ingu Koludrović-Tomić.

- Rezultati do kojih ste došli jako su mi zanimljivi. Očito je riječ o sredinama u kojima je visoka kultura života, a povezano je s tim i privlačenje najboljih nastavnika i općenito motiviranost za razvoj kulture kvalitete - rekla je Koludrović- Tomić koja se i sama bavi istraživanjem krativnih potencijala hrvatskoga društva.

- I moje je istraživanje pokazalo da je ključ svega sredina. Osobno to mi se čini jako važnim, jer ako društvo shvati koliko je kvaliteta života koju nudi neka sredina ključna za razvoj, onda je tu vrstu razvoja moguće i planirati. To danas rade svi veliki gradovi u svijetu - rekla je Koludrović-Tomić.

Goran Sirovatka, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, rekao je da ne može komentirati rezultate do kojih smo došli.

- Centar nakon 2006. nije radio rang-liste škola, no Gimanzija Čakovec bez sumnje je jedna od škola koja se pokazala vrlo uspješnom - rekao je Sirovatka.

 Ivanečki gimnazijalci među najboljima iz hrvatskog jezika

IVANEC - Mnoge tzv. elitne gimnazije na nacionalnim ispitima u protekle tri godine nisu ostvarile ni približan rezultat onom ivanečkih gimanzijalaca. Ivanec je gradić s oko 13.000 stanovnika, a ima jednu od najuspješnijih gimnazija u Hrvatskoj.


Dva razreda gimnazijalaca


Srednja škola Ivanec zapravo je polivalentna škola koja upisuje samo dva razreda gimnazijalaca i posve je jasno da nisu svi oni superodlikaši. Nisu svi ni djeca intelektualaca. Dapače, profesori Srednje škole Ivanec s kojima smo razgovarali rekli su da su među njihovim učenicima vrlo rijetki oni čiji roditelji imaju završen fakultet.

Najčešće dolaze iz obitelji srednjeg i slabijeg socijalnog statusa, koje im ne mogu priuštiti, primjerice, učenje jezika u inozemstvu. 

- Roditelji naših učenika uglavnom se bave poljoprivredom, među njima je i puno radnika, a najčešće imaju završenu srednju školu - rekli su profesori.

Brojna su istraživanja pokazala da je upravo stručna sprema roditelja (posebno majke) jedan od važnih preduvjeta za uspjeh učenika tijekom školovanja. U tom kontekstu Ivanec je zasigurno fenomen kojim bi se trebali pozabaviti i sociolozi.

Trud učenika i profesora

 Ivanečki gimanzijalci na nacionalnim ispitima 2006. iz hrvatskog su jezika bili drugi u Hrvatskoj, a 2007. prvi. No, ništa manje dobro znaju njemački i matematiku.

Branka Pavić, ravnateljica Srednje škole Ivanec, odličan plasman svojih gimanzijalaca pripisuje velikom trudu učenika i profesora.
(Ivana Kalogjera-Brkić)Ivana Kalogjera-Brkić

Izdvajamo