PLEMENITOST U TEŠKIM TRENUCIMA

NAJBOLJI KAD JE NAJTEŽE Dok mu je gorjela kuća, ovaj muškarac je spasio slijepog susjeda od vatre: 'Čuo sam ga kako viče, odmah sam pohitao po njega'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr,
    • Andrea Topić

  • OBJAVLJENO:
  • 17.07.2017. u 22:58

Split, 170717.
Veliki sumski pozar koji je buknuo oko 01 h u mjestu Tugare prosirio se do mjesta Privor kod Zrnavice. Mjestani i vatrogasci jos uvijek se bore sa vatrenom stihijom. Na fotografiji: susjed Sveto spasio susjeda Vladu Hrnicica od pozara u mjestu Privor koji se prosirio do kuca.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

"U zaseoku Privor je potpuni kaos. Izgorjelo je nekoliko kuća. Vatra prođe dva kilometra u pola sata! Preko 400 vatrogasaca je na terenu, u županiji 12 požara", kazao je Dražen Glavina za Slobodnu Dalmaciju, u trenutku kada je u ponedjeljak poslijepodne ondje harao golemi požar.

Mještanin Privora Sveto Marinović (68) usred vatrenog kaosa, iako je i njemu prijetila pogibelj, ušao u kuću svog susjeda Vlade Hrnjičića te ga izvukao i odveo na sigurno.

Sveto je čuo povike susjeda Vlade, koji je inače slijep, te je spremno pohitao po njega.

- Ja ne vidim! Upomoć, pomozite mi, vikao je, prepričao je Sveto novinarima Slobodne. Njegova kuća je u potpunosti izgorjela.

Na Privoru je vatra jurila metar u minuti, svi su bili u strahu...

Iz zaseoka Privor mještani su trčali, jurcali vozilima, crvenih očiju govorili su da je ispod kapelice Svetog Ante sve po cesti vatra.

- Gori put, cesta. Na terenu je pakao. Došli smo do plamenova. Ljudi pomažu jedni drugima u bijegu od vatre, a ima i starijih mještana koji ne žele napustiti domove, posvjedočili su.

Hitna pomoć je letjela po cesti, medicinari su nosili maske na licu, opisala je situaciju novinarka Slobodne Dalmacije u trenutku kada je ona još harala.

Izdvajamo