SEDMORKA IZ SPLITA

NAJBOLJI U HRVATSKOJ Dolaze iz iste škole i jedini su na državnoj maturi matematiku riješili 100%

 Paun Paunović/Cropix

Čak sedmero učenika Treće gimnazije u Splitu (Prirodoslovno-matematičke odnosno bivšeg MIOC-a) sto posto točno su riješili test više razine matematike na ovogodišnjoj državnoj maturi. Oni su prvaci jer na razini Hrvatske dijele prvo mjesto iz tog obveznog predmeta, piše Slobodna Dalmacija .

Maturantica Polina Mytko priča nam kako do prije dvije godine nije znala hrvatski jezik jer je tek 2012. u Split doselila iz Bjelorusije, te se u Treću gimnaziju upisala u trećem razredu. Kaže da je za njezin stopostotni uspjeh na ispitu iz matematike zaslužna nastavnica Mia Milun.

Stigla iz Bjelorusije

- Mislim da uspjeh većinom ovisi o nastavniku. Bar se meni tako čini jer nam je nastavnica sve sistematski izlagala. Uz redovnu nastavu, u školi smo se jedan sat tjedno pripremali za maturu ponavljajući gradivo prva tri razreda. Više od toga mi nije bilo potrebno – priča nam Polina koja osim matematike voli ples i manekenstvo.

Preko ljeta, nastavlja, radi kao hostesa, a onda u listopadu kreće na studij matematike u Zagreb.

Ana Bokšić nam priča da su na redovitoj nastavi kod nastavnice Ivane Milanović rješavali zadatke iz zbirki za fakultete.

- Iz zbirke za gimnazije rješavali bismo zadatke samo kao uvod u novu cjelinu. Zato nikad nisam shvaćala kako se u drugim gimnazijama, koje nisu matematičke, muče rješavajući zadatke iz zbirke za gimnazije. Kada bih prijateljicama pokazivala matematiku, shvatila sam da im u njihovim školama nisu dobro objasnili princip rješavanja, dok smo mi u Trećoj gimnaziji čak naučili gradivo koje studenti uče na prve dvije godine fakulteta – govori nam Ana koja zbog dobrog rezultata na državnom natjecanju u trećem razredu sada ima pravo na izravan upis na inženjersku matematiku u Zagrebu.

Ana je iz Makarske, a za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja u Splitu je živjela s pet godina starijim bratom, studentom Ekonomskog fakulteta, kojemu je, priznaje, ponekad objašnjavala matematiku. Ljeto provodi radno, pa je zadnjih 15 dana prala stakla na automobilima na Ininoj benzinskoj crpki.

Da se učenici iz MIOC-a nisu trebali dodatno pripremati za državnu maturu, tvrdi i maturantica Marina Lovrić, jer, kako nam objašnjava, za dobru ocjenu rješavali su zadatke s matematičkih natjecanja.

Osim matematike, na državnoj maturi je s pet položila hrvatski i engleski jezik, te fiziku.

- U školi nas dobro uče, pa roditelji nisu morali plaćati dodatne pripreme. No, tijekom četiri godine trebalo je konstantno raditi. I isplatilo se. Upisat ću Građevinski fakultet u Splitu jer volim matematiku, fiziku i crtanje – kazuje nam Marina, koja je prva na listi za upis na splitskoj Građevini, ali i na splitskoj Farmaciji i Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, na brodogradnji i strojarstvu na FESB-u…

Matematičari su super društvo

Anita Brajković kaže da nije očekivala da će sto posto točno riješiti test iz matematike te da smatra da je taj uspjeh isključivo rezultat dobrog rada, a nastavnik iz matematike bio joj je Jurica Ćudina.

- Nisu mi trebale nikakve pripreme, ali sam zato za učenje za maturu pomagala prijateljicama koje su išle u druge srednje škole. Većinom su „zapinjale“ na funkcijama – govori nam Anita, te dodaje da prema njezinu mišljenju MIOC uopće nije težak ako se organizira.

- Najveći gušt mi je ukrcati prijatelje u auto i krenuti na kupanje, u izlaske. Tko kaže da matematičari nisu super društveni – rekla nam je Anita koja će upisati arhitekturu u Splitu. Među curama sa stopostotnim uspjehom iz matematike našao se i jedan mladić – Marin Ogorevc koji je na maturi ukupno šest predmeta položio s odličnim uspjehom!

- U Trećoj gimnaziji nam se iz kemije, matematike i informatike tijekom nastavne godine upisuju bodovi. Jer nije isto jesmo li dobili peticu od sto ili 90 bodova, kao ni ocjenu dobar od 60 ili 74 boda. Za konačnu ocjenu na kraju godine računa se svaki dobiveni bod i to je puno pošteniji način ocjenjivanja . Također, državna matura najpravedniji je način ocjenjivanja jer nekome tko ima peticu iz matematike u nekoj školi, a ne zna razliku između jednadžbe i nejednadžbe mu na državnoj maturi to neće proći – kazuje Marin, budući doktor medicine.

Od dvojke do petice

Marin Ogorevc je prvi na listi za upis na Medicinski fakultet u Splitu, a druga na listi je Jelena Kosor koja je također test iz matematike na državnoj maturi riješila sto posto.

A Karla Banić nam govori da je sva četiri razreda imala zaključenu dvojku iz matematike, jer, kako tvrdi, nije se dovoljno trudila, no onda je na državnoj maturi test riješila sto posto.

- Za proći matematiku u Trećoj gimnaziji trebamo sve znati, a za bolju ocjenu se uz to trebalo više potruditi. Tako sam i za maturu trebala samo izvježbati. Nije mi trebalo puno jer sam imala dobro predznanje – priča mlada Karla za Slobodnu Dalmaciju .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:22