ZARAZNA BOLEST

NAJCRNJA SEZONA OTKAD SE PRATE BROJKE: Gripa u Hrvatskoj ubila 40 ljudi! Evo koliko će još tjedana trajati visoki intenzitet i kada se očekuje kraj

Split, 300117.
U Splitu su preminule dvije bebe. Sumnja se na virus gripe.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klaric / Ilustracija / CROPIX

 

Broj umrlih od gripe svaki je dan sve veći te je zbog komplikacija od tog virusa dosad život izgubilo čak 40 osoba. Riječ je o najvećem broju umrlih otkako se prati gripa u Hrvatskoj. Točnije, i lanjska je sezona odnijela 35 života, ali to su bili podaci na kraju sezone.

Sada se nalazimo u desetom tjednu otkako smo zabilježili prvi slučaj gripe, a prema procjenama, u visokom intenzitetu nastavit će se još najmanje četiri tjedna dok bi pravi završetak gripe biti početkom travnja.

Trajat će do Uskrsa

- Teško je procijeniti koliko će gripa trajati, ali prema iskustvima uglavnom potraje do Uskrsa. Intenzitet je i dalje jako velik, veći nego što smo dosad vidjeli, i ima jako puno komplikacija i hospitalizacija - kaže Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu pri HZJZ-u.

Dosad je ukupno 1938 slučajeva oboljenja koja su dokazana laboratorijskim pretragama u Zavodu za javno zdravstvo. Intenzitet je velik, odnosno 60 posto svih pristiglih uzoraka krvi bilo je pozitivno na virus gripe, i to u najvećem slučaju, tj. 97 posto gripe A, od čega je, pak, 95 posto pandemijski tip, tzv. svinjska gripa.

- Samo prošli i pretprošli tjedan laboratorijski smo dokazali 1157 oboljenja. Što se smrtnih ishoda tiče, u Zavod je stiglo 35 prijava, što je, nažalost, rekordan broj, pogotovo kada gledamo da smo tek na polovici sezone epidemije gripe - kaže Draženović.

 

Broj umrlih je zasigurno bitno veći, no često se kao uzrok smrti uzima komplikacija koja je nastala zbog gripe. Primjerice, ako je netko imao gripu i poslije dobio infarkt, reći će se da je uzrok srčani zastoj.

Što se tiče prijava oboljelih, broj rapidno raste i posljednji podaci otprije sedam dana govore o više od 17 tisuća, no realno se uvijek taj broj množi s četiri jer ne odlaze svi oboljeli kod liječnika, a svi liječnici niti ne prijavljuju oboljele.

Stiglo novo cjepivo

HZJZ i dalje poziva na cijepljenje kao najbolju zaštitu od bolesti. Nabavljeno je još tri tisuće cjepiva koja se raspoređuju prema upitima iz Zavoda za javno zdravstvo.

- Cjepivo je najbolji vid zaštite. No, ne možemo govoriti o kolektivnom imunitetu iz više razloga. Prvo, trebalo bi biti procijepljeno 90 posto populacije, a kod nas je to oko osam posto, i to su ciljane skupine te osobe koje su se individualno odlučile cijepiti. A druga stvar je što gripa nije uvijek ista i svake godine se iznova radi cjepivo - napominje Draženović te dodaje kako, prema njegovim saznanjima, nitko od umrlih nije bio cijepljen, ali i nitko tko ima teške komplikacije nije primio cjepivo.

Više na Jutarnjem...


Tagovi

Izdvajamo